sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Jari Tervo: KallellaanJari Tervo: Kallellaan, Isän päiväkirja, WSOY 2000, sivumäärä 210.

Kallellaan, Isän päiväkirja alkaa 11. helmikuuta 1999: "Kuudelta aamulla vaihdan elämäni ensimmäiset vaipat". Jari Tervon maailma muuttuu peruuttamattomasti paremmaksi, kun Kalle syntyy ja varsinkin ehjemmäksi, tämä on oma tulkintani, mutta tekstistä lämpö ja välittäminen huokuvat elämän eheyttä, toisaalta arjen pirstaloitumista tarkastellaan vauvan rytmin mukaan.

Minusta Kallellaan on lukemastani Jari Tervon laatutuotannosta ehkä jopa paras. Olen lukenut tuotantoa Pohjanhovista alkaen (mutta en aivan kaikkea).

Luin tämän kylläkin nuorena, luulin, että aika on vain kullannut muistot, mutta ei tässä asiassa. Kallellaan on hyvä ja aito kirja. Se on hyvä siksi, että mitään ei oikeastaan tarvitse keksiä eikä dramatisoida, kun kaikki mitä kerrotaan on (tai voi olla) totta, se kertoo vauvan tulosta toimittaja-kirjailija -perheeseen, isyyden iloista, peloista ja toiveista sekä luonnollisesti se on oiva ajankuva. Isän päiväkirja on antoisa etenkin isille.

Kirjallisia huomioita on hyvinkin paljon, eniten mainittu kirjailija on Kari Hotakainen. Jari Tervo oli syksyllä 1999 toisen kerran ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi teoksellaan Minun sukuni tarina, voittaja oli tuolloin Kristina Carlson Maan ääreen. Myös Antti Hyryn Aitta oli ehdolla, siitä tai Hyrystä Tervo myöskin kertoo.

Jari Tervo lukee Kirsi Kunnaksen Tiitäisen satupuuta torstaina 26.8 sivuilla 116 - 117. Jari Tervo "analysoi runoa" Vanha vesirotta, jossa seikkailee vanha Jaakko Vaakko Vesirotta.

Silmät vettä siristen,
nenä nuhaa tiristen,
tuhisten ja puhisten.
Ja sitten voi voi Vaivastus!
Ja atsii atsii aivastus!
...
Ja taasen - voi Vaivastus,

ja atsii atsii aivastus!

Tässä Jari pohtii riimiä aivastus  - vaivastus ja trimmaa runoa, ja varmasti Kalle ymmärtää sävyeron! Kirsi Kunnas on minusta hieno runoilija.

Isän päiväkirjassa välittyy myös ajankuva hyvin, Uutisvuodon nauhoitukset ovat osa viikko-ohjelmaa Katsoin itse aikani Uutisvuotoa, mutta olen sen seuraamisen lopettanut, kun Tervo ja Saanila jäivät pois. Minulla ei ollut tietoa, että jo tuolloin Stan Saanila käsikirjoitti Uutisvuotoa. Uutisvuodon katsojaluvut ylittivät viime vuosituhannella ensi kertaa miljoonan rajan.
Muutuma poliittinen nosto. Eduskuntavaalien iltatunnelmia Tervo kuvailee ironisesti:

Maanantaina 22. maaliskuuta 1999
Vaali-ilta näytti aluksi pahalta. Kepu oli saamassa maanvyörymän. ... Esko Aho lausahteli muodon vuoksi odottaa varmempia tuloksia. Niiden tultua kepun voitto suli mitättömäksi. ...Aho pidätteli pokeria. Ne, jotka osaavat lukea hänen kasvojaan, näkivät, että häntä kalvoi kuin hän olisi äkännyt Kirstinsä Paavon alta. Kumman tahansa Paavon. Hän närkästeli jopa Saulille, lahtariveljelleen. Isolle Paavolle ei uskaltanut, ...
Jari Tervo viljelee sitä lahtari -sanaa Troikassa. Itse asiassa tutustuin termiin mahtilahtari vasta Troikassa.

Ahtisaari "putosi" pois SDP:n presidenttiehdokkaiden esivaalista, ja Tarja Halosesta tuli presidenttiehdokas. Tammikuussa 2000 käytiin presidentinvaalien toinen kierros, jossa olivat vastakkain Esko Aho ja Tarja Halonen, he olivat myös Uutisvuodossa.

Maanantaina 31. tammikuuta 2000
Aho oli virkeämpi, mutta kun katsoin  valmiin ohjelman, huomasin  vaikutelman johtuvan  vain Ahon vittuilusta minulle,  varoitin häntä tuoreeltaan  sen politiikan vaaroista. Halonen voitti sympatiakisan.
...
Ahon voittama kymmenen pisteen osio poistetaan. Aho näytti tulkitsevan sen poliittiseksi peliksi, vaikka kyse oli vain viihteestä. Tylsät pitkät leikataan pois. Meidän joukkueemme voitti,  pisteen erolla ... s.197

Itse vaalissa marginaali oli hieman suurempi eli  Halonen 51,6% - Aho 48,4%.

*****
Jari Tervon Kallellaan edustaa minulle toistaiseksi Tervon uran huippua, olen blogannut Tervon seitsemästä kirjasta täällä, näistä Pohjanhovi, ja Pyhiesi yhteyteen ovat erittäin hyviä, pidin myös trilogiasta Esikoinen, Revontultetie ja Pyrstötähti. Laylasta en pitänyt, mutta bloggasin sen lauseista täällä, sekä olen lukenut joitain tervoja , mutten ole blogannut (Ohrana, Matriarkka).

Jarrusukistakin kirjassa puhutaan:
"Vasta jarrusukkia laitettaessa Kalle alkaa venkoilla s. 166
Nostan vielä kerran riivatut jarrusukat s.156

2 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea postaustasi. Kallellaan vaikuttaa todella lukemisen arvoiselta kirjalta. Minun kyllä täytyy tunnustaa, että olen lukenut Tervolta vain yhden kirjan. Se oli Layla, enkä oikein tykännyt siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en pitänyt Laylasta enkä Matriarkastakaan. Päiväkirjat ovat monesti hyviä. Kiitos kommentista:)

      Poista