torstai 26. lokakuuta 2017

Åsa Larsson: AurinkomyrskyÅsa Larsson: Aurinkomyrsky, alkuteos Solstorm 2003, suomentanut Katriina Savolainen, Otava 2005, sivumäärä 299.

Aurinkomyrsky on Åsa Larssonin vimmainen esikoisteos ja ensimmäinen osa Rebecka Martinsson -sarjassa.

Kiirunassa Voimaanlähteen kirkossa on raa'asti tapettu ja silvottu saarnaaja Viktor Strandgård, paikalliset poliisit suorittavat rikospaikkatutkinnan. Ruumiin löytänyt saarnaajan sisar Sanna Strandgård on pääepäilty, hän on karkumatkalla kahden lapsensa Saran ja Lunan kanssa. Sanna soittaa Tukholmaan lapsuuden ystävälleen Rebecka Martinssonille, joka heiluu Asianajotoimisto Meijer & Ditzingerillä burnoutin partaalla. Rebecka riitelee pomonsa Måns Wenngrenin kanssa ja lentää Kiirunaan. Hän tapaa "psykoosissa olevan" Sannan ja tämän lapset isovanhempiensa talossa.

Paikalliset poliisit porautuvat murhaan, raskaana oleva Anna-Maria Mella yhdessä Sven-Erik Stålnackenin kanssa kuulustelevat seurakunnan pappeja, Lars Pohjanen tekee ruumiinavauksen. Syyttäjän valtuuksilla kukkoilee ongelmallinen Carl von Post.

Tutkinta porautuu yhä syvemmälle, ja menneisyyttä pöyhitään. Kuka ja miksi?

Rebecka on itse ollut herätysliikkeen jäsen lukioaikoinaan, ja tunsi sekä Viktorin että Sannan. Miksi Rebecka jätti ensin kirkon ja myöhemmin Kiirunan? Viktor oli myöhemmin joutunut auto-onnettomuuteen, ja 'kuollut' sairaalassa, mutta herättyään väittänyt käyneensä taivaassa. Hänen kirjansa Menopaluu taivaaseen on bestseller, jolla rahoitetaan seurakunnan toimintaa.

Poliisit tunkeutuvat Kristallikirkon kulissien taakse, Rebecka puolustaa Sannaa, ja tutkii samalla omalta osaltaan Kristallikirkon rahavirtoja, pastorien verotietoja, vaimojen varallisuutta...

Lopulta paljastuu Viktorin elämästä mahdollisia motiiveja murhaan, mutta kuka? Lopulta Rebecka Martinsson joutuu taistelemaan hengestään Jällivaaran talvisessa "aurinkomyrskyssä".

Åsa Larssonin esikoisdekkari Aurinkomyrsky on raju ja raaka!

Älä lue jos, et ole lukenut dekkaria
Murhien primääri motiivi on voimakas ja tekotapa on poikkeuksellinen raaka, koska teolla on sekundäärisia motiiveja, ja kyse on ketjumaisesta yllytyksestä, koska myös totuuden tihkumista yritetään estää tappamalla. Rikokset ja niiden motiivit, sekä luokaton loppuratkaisu ovat minun makuuni liian iljettäviä ja raakoja. Lisäksi epäilyt murhattua kohtaan saattavat olla vääriäkin, tai toisen henkilön aikaansaannoksia: "En edes ole varma oliko se Viktor, Rebecka sanoi. - Ehkä se olikin vain Olof. Koko ajan. ". s. 297. Minusta kirjoittajan olisi hyvä kertoa, olivatko epäilykset aiheellisia.

Dekkareita ja tarinoita, jossa pöyhitään uskonnollisia yhteisöjä ja ihmisen raadollisuutta, on ilmestynyt yhä enemmän. Tämä oli muistaakseni ensimmäinen, jonka luin. Tämä ei anna mairittelevaa kuvaa 'lahkon' toiminnasta. Tässä papit koskettavat nuoria sanalla ja 'muutenkin'. Nuorena Rebecka joutui yhden papin makaamaksi, ja tuli tästä raskaaksi, mutta teetti abortin, papin ja papin perheen painostuksesta huolimatta.

Toiminnan rahavirrat ohjataan omalle tai lähipiirin pankkitileille. Pappien itse itselleen maksamat palkat myöskin ovat kohtuuttoman korkeitä. Tämähän on käsitelty ja 'tuomittu' Apostolien teoissa eli tarina Ananiaasta ja Safirasta (Apostolien teot 5).

Pidän Aurinkomyrskystä tarinan kehittelyn, miljöön ja hahmojen takia. Rebecka Martinssonin hahmo on ristiriitainen herkkä, mutta kova. Myös paikallispoliisien tarinat kiinnostavat, ja  Anna-Maria Mellan, ja Stålnacken, ja Lars Pohjasen tarinat jatkuvat seuraavissa osissa. Dekkarisarjan jatkossa päähenkilö Rebecka Martinsson on yhä useammin Kiirunassa kuin Tukholmassa asianajotoimistossa, Rebeckalla on jonkinnäköinen suhde entiseen työkaveriinsa (tai on pomo) Måns Wenngreniin, josta lisää jatko-osissa, jotka bloggaan loppusyksyn aikana.

Annikan kirjoissa on blogattu tästä NÄIN.


Tästä Aurinkomyrskystä on tehty elokuva, joka näytettiin Suomessakin 1.6.2017. Rebecka Martinssonia näytteli loistava Izabella Scorupco. Vesa-pappia esittää Antti Reini.

Rebecka Martinsson -sarja:
Aurinkomyrsky (2003)
Suden taival (2006)
Musta polku (2007)
Kunnes vihasi asettuu (2008)
Uhrilahja (2012)
****
Åsa Larsson (s. 28.6.1966) on ruotsalainen entinen verojuristi ja nykyisin myös kirjailija. 

10 kommenttia:

 1. Olen lukenut sarjan kirjat ja katsonut elokuvat. Toivoisin kyllä lisää kirjoja tähän sarjaan, sillä Rebecka on hyvä päähenkilö omien traumojensa vuoksi. Mutta viimeisimmän julkaisusta on niin pitkä aika, että voi olla, että lisää ei enää tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin lukenut tämän jo ennen blogiaikaa kuten kolme seuraavaakin. Halusin lukea nämä uudestaan ja bloggasin.

   Poista
  2. Minä olen lukenut nämä ennen blogiaikaa. Uhrilahjan blogiaikana. Rebeckaa näyttelee elokuvissa hyvin osaan sopiva näyttelijä. Ne tulevat nyt kolmoselta.

   Poista
  3. Mukavaa, katsoin viime viikolla Sudentaivalta, oli minusta ihan kelvollinen, vaikka Rebecka voi kirjassa huonommin.

   Poista
 2. Minusta Åsa Laarssonin trillerit ovat dekkaritaivaan tähtiä! Hän julkaisee harvoin, mutta laatua. Omistan sarjan ja luen sen joskus järjestystyksessä uudelleen.

  Minua joskus ärsyttävät dekkarien päähenkilöt, enkä nyt puhu rikollisista, mutta muistaisin, että Rebecka oli kuin minulle kirjoitettu.

  Viime viikolla tuli televisiosta Sudentaival ja se on nyt tallenteella odottamassa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena kommentistasi. Katsoin Sudentaipaleen ja bloggaan siitä ensi viikolla.

   Poista
 3. No ei ihme, että tuntui tutulta. Olen nähnyt elokuvan. Olen myös lukenut pari noista mainitsemistasi dekkareista.

  Jokke, käypä lukemassa tämä.
  https://hikkaj.blogspot.com.es/2017/10/ja-korhonen-kuittaa.html?showComment=1509036383200#c3431430837581086438

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Kommentoin sinne hikkaj:lle, mitä nyt ajattelin. Luen Grantan.

   Poista
 4. tämän jopa lukenut, Åsa Larsson hyvä, kiva kun eivät kaikki kirjoita Tukholmasta,

  VastaaPoista