sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Jukka Parkkinen: Viekas mies tuli taloon


Jukka Parkkinen: Viekas mies tuli taloon, WSOY 201, sivumäärä 192.

Jukka Parkkisen Viekas mies tuli taloon alkaa vauhdikkaasti, kun päähenkilö Satu ottaa pitkät koulusta ja liftaa Muman luo Saloon, ilmeisesti vanhempien ero rassaa. Takaisin tullaan myös liftaten Aknen ja Peten kanssa. Pojat ovat pikkurikollisia, jotka varastelevat autoja ja naukkailevat alkoholia.

Juoni
Kansikuva tiivistää hyvin kirjan juonen. Satun äidillä on uusi miesystävä Johnny Aaltonen, joka suukottelee äitiä ja lahjoo pikkuautoilla Satun pikkuveljeä Jannea. Satun (ei minusta Sadun) paidassa on kiva kuvio, muistuttaa hieman Zelda Majoras Maskin Keaton naamaria. Teksti on lennokasta ja meno vauhdikasta. Pääsiäisen aikaan lähdetään Saariselälle laskettelemaan.

Saariselällä äiti haluaa, että Satu hyväksyisi hänen uuden miesystävänsä  Johnny Aaltosen. Satulla on toiset tuumat. Hän löytää pusukaverin espoolaisesta Kallesta, lisäksi porukassa pörräävät viinaa vetävät Joni, Maria ja varastetulla autolla paikalle pelmahtaneet Akne ja Pete. Kun pojat varastavat auton, he ajavat tankin tyhjäksi ja vaihtavat sitten autoa.  Porukka laskee kännipäissään mäkeä kumiveneellä ja Satu joutuu Ivaloon parantelemaan lievää aivotärähdystään. Pojat tulevat paikalle yllätys yllätys varastamallaan autolla, joka tällä kertaa on Aaltosen Johnnyn...

Kirja on kepeä. Kaikki selviää. Aaltonen saa autonsa ja pikkuriidan jälkeen äidin ja Johnnyn suhde jatkuu. Isän uusi siippakin synnyttää ja Satu paapoo uusioperheen vanhoja lapsia, ja Pete kuljettaa heitä tällä kertaa perintörahoillaan ostamallaan omalla autolla.

Viekas mies taloon oli minusta paikoitellen hyvinkin hauska nuorten kirja. Satu Setälä on parkkismainen sankari, hän on kovin toimelias, piirtää Tonyn kanssa Sikanauta -sarjakuvaa, touhuaa nukketeatterissa ja meno on kovaa ja leuat louskuttavat vitsejä ja valheita, hän selittää esimerkiksi käyvänsä dialyysissä ja sairastavansa diabetestä. Ei minusta mukavia valheita.

Miljöö tökkii?
Kirjan miljöö oli yllättävä eli Turku. Satun sarjakuvakaveri Toni asuu Martinmäessä, paikkoja mainitaan Pläkkikaupungin automuseo (jota ei enää minusta ole), Turun Linna ja Hirvensalon Kallun grilli (jota muuten ei enää ole).


Kioskirakennus on uudella yrittäjällä (Pannu). Päättelin internetin tiedoista, että kirjailijan tytär on opiskellut Turussa.

Pahin Turku-virhe on minä-kertoja Satun kielen käyttö. Hän puhuu toisin kuin turkulaiset yleensä mutsista, faijasta, himasta ja daisareista. Laskettelumäkeä sanotaan Turussa joko Slalom-mäeksi tai useimmin Laskettelurinteeksi, virallinen nimi on nyt Hirvensalon hiihtokeskus. Nuoret tuskin kävisivät Kallun grillillä Hirvensalossa, luultavasti olisivat menneet Kaskenkadun tai Antintalon Heseen, tuolloin Förin vieressä oli myös jokilaivassa Hesburger.
Hirvensaloon ei mene Pitkänsalmensiltaa vaan Hirvensalonsilta. Googlenkin mukaan Hirvensalon sillalle löytyy 51 000 osumaa ja Pitkänsalmensillalle 723 osumaa, ja osa osumista tulee mahdollisesta uudesta sillasta, joka toivottavasti rakennetaan pian. Navigaattorissakin lukee Hirvensalonsilta.

Lennokkuuden alle jää paljon muitakin epäloogisuuksia. Perhe menee Saariselälle Pääsiäisviikolla. Kun tulee sunnuntai, joka on Palmusunnuntai, mennään virpomaan. Palmusunnuntai on ennen pääsiäistä ei pääsiäisviikon sunnuntai.

Alaikäisten autovarkaudet ja alkoholin käyttö ajaessa ihmetyttivät. Ennen pitkää pojat olisivat jääneet kiinni.

Kirjan alkupuolella isä ei kotona, kun Satu ja nelivuotias Janne menevät isän luo, jonka kotona on tapaamisvuoro. Satu vie junalla Janne Muman luo Saloon. Mumakaan ei ole kotona, jolloin lapset majoittuvat ensin hotelliin ja myöhemmin nuorten turvataloon. Luultavasti lapset olisivat joko päätyneet sosiaaliviranomaisille tai äidille olisi soitettu. Mistä Satu saa rahaa? Hän on 14-vuotias kirjan alussa.

Lisäksi kirjaan on tarinoitu Outista, jonka vihjaillaan olevan outo, ja oleilevansa Hautausmaan takana olevassa metsässä? Noin sadan hautakiven kaato yhdistetään Outiin. Asialle ei saada selvyyttä, eli miksi tämä on ympätty kirjaan.

Aikuisen mielestä lennokkuus on liian ilmavaa ja kovismaista. Satu on hyvin aikuinen hahmo, eikä käyttäydy kuin teini. Satu on minusta ärsyttävä teflonhahmo, jonka suu käy, mutta järki ei.

****
Jukka Parkkinen (s.1948) on kuulu nuorten kirjailija, ja teoksissa löytyy. Tämän ilmestyessä vuonna 2001 Parkkinen oli nuorekas 53-vuotias.
Jukka Parkkiselta olen lukenut myös Kaupungin kaunein lyyliSuvi Kinoksen seitsemän enoa ja  Onnenpoika ja pelienkelinParkkisella on sujuva kynä, ja paljon huumoria, mutta minusta hänen paras teos on dystooppinen Sinun tähtesi, Allstar

10 kommenttia:

 1. Parkkinen on minulle tuttu nimi lapsuudesta ja nuoruudesta, silloin taisi tulla luettua useampikin hänen kirjansa. Olisikin hauska lukea jokin hänen nuortenkirjansa, uudelleen tai sitten vaikka tämä jota en ole muistaakseni lukenut. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Parkisella on omat faninsa, hyvä kirjailja. Tämä oli hauska, mutta aikuinen minäni joitain kohtia kummasteli.

   Poista
 2. Voi Jukka Parkkinen, rakkauteni! Tämä ei tosin kuulunut niihin suurimpiin suosikkeihini, mutta muistan tykänneeni. Sitä en kyllä muistanut, että sijoittuu Turkuun. Pitäisi lukea tämäkin uudelleen, Suvi Kinokset ajattelin vetäistä joululomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   En ole yhtään suvikinosta lukenut, enkä ole tietänyt ketään. Hyvä tietää. Voisi lukea yhden siitäkin genrestä.

   Poista
 3. ottaa pitkät.... ei me sellast uskallettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tässä lähdetään monta kertaa pienelle karkumatkalle.

   Poista
 4. Vitsit tuo kansi :D Tuo mieleen kaikki lapsuuden nuortenkirjat...Tämän tosin olen tainnut ohittaa, en ainakaan muista lukeneeni.
  Tiia

  VastaaPoista
 5. Kirjan nimi viittaa vanhaan suomalaiseen elokuvaan, kuinka paljon pikkuvaikutteita (rikosgenre) on elokuva kirjaan antanut jää pohdittavaksi. Tuota lastensuojelun puuttumista asioihin pohdin taannoin itse yhdessä postauksessa, kun mietin 10-vuotiaan tytön karkumatkaa Helsingistä Äkäslompoloon. Kyllähän kirjoissa voi seikkailua olla, mutta jotenkin niissä pitäisi olla myös todellisuutta edes siteeksi ja detaljit kohdillaan. Kirjankirjoittaminen ei varmaankaan ole mitään helppoa hommaa, olen yrittänyt, mutta vielä on homma kesken, mutta unelmissa elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa eli Vieras mies tulee taloon. Näissä nuortenkirjoissa välillä mopo alkaa keulia.

   Poista