tiistai 4. lokakuuta 2016

Ilkka Remes: Hiroshiman portti


Ilkka Remes: Hiroshiman portti, WSOY 2004, sivumäärä 458.

Ilkka Remeksen Hiroshiman portti on taattua Ilkka Remes -laatua. Juoni etenee nopeasti ja yllätyksellisesti.

Ilkka Remes toivoo kaikissa kirjoissaan "olemaan ystävällisesti paljastamatta etukäteen tarinan teemoja etukäteen tarinan teemoja ja jättämään uusille lukijoille löytämisen ilon". s.461.
Katsoin  Ilkka Remeksen webbisivulta, mitä siellä kirjasta luki, enkä paljasta näistä enempää, kuin siellä luki, itse asiassa vähemmän, tosin avaan Korven perheen "arkea"..

Henkilöt
Hiroshiman portti -teoksen päähenkilönä on Antti Korpi, jolle seikkailu on toinen, ensimmäinen oli Ikiyö (2003) ja hänen poikansa Aaro Korpi seikkaili myös 2003 Piraatit -kirjassa. Hiroshiman portissa jatketaan Antin taustoittamista. Antti Korpi asuu Brysselissä ja on TERA:n palveluksessa. TERA on jonkinnäköinen EU:n terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden estoyksikkö. Antin vaimo Soile on fyysikko, ja on Cernissä töissä hiukkasfyysikkona. Soilella on sutinaa avioliittonsa ulkopuolella. Tässä teoksessa Patrick on seurannut Soilea Cerniin. Patrick tekstailee, ja touhuaa muutakin Soilen kanssa. Antin ja Soilen poika Aaro on nörttiydestään huolimatta aikaansaava. Antin vanhemmat erosivat aikanaan, isä Paavo oli Supossa töissä, joutui sivuladulle, ja erotettiin, ja alkoholisoitui, ja tuomittiin taposta viideksi vuodeksi vankeuteen.

Kirjassa on monta juonilankaa, mutta päälangasta, en kirjoita riviäkään, se on jotakin jonka perässä useat salaiset palvelut, sekä myös Antti laukkaavat ja jonka vuoksi moni tapetaan.

Alla muista juonilangoista (jotka on mainittu myös Remeksen sivulla) huomioita

Alkutilanne ja juoni
Antti Korpi tutkii sabotaasia Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla. Aihe on mielenkiintoinen, sillä työmaa on edelleen kesken. Wikipedian artikkelin mukaan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2005, ja niiden piti valmistua vuonna 2011. Nyt tiedämme, että laitos on edelleen kesken ja valmistunee ehkä 2018, myös hinta, kuka sen lopulta maksaakaan on paisunut kuin pullataikina. Siksi tuntui seuraava lause tragikoomiselta "Työmaa on aikataulutettu tiukasti". s. 22. Tämä on pelkkä sivujuonne tarinassa, mutta kiinnostaa, koska voimala ei ole vieläkään toimintakunnossa.

Kirja alkaa kuitenkin Pariisissa salkun varkaudella ja murhalla. Salkun sisällöstä on kiinnostunut moni taho, ja erilaisin keinon se leviää monelle (levykkeen tiedon kopioin). Myös Antti Korpi saa tiedon levykkeestä. Häntä kiinnostaa vuonna 1989 tapahtunut Neuvostoliiton vaikutusyritys Suomen länsi-integraatiota vastaan. Jäljet johtavat poliittiseen eliittiin. Antille asia muodostuu henkilökohtaiseksi, ja alkaa maaninen kujanjuoksu, jonka yhteydessä hän ensin polttaa välinsä Supoon, saa kenkää Terasta, mutta Antti on päättänyt kohdata menneisyyden mörköt. Hän tapaa Suposta potkut saaneen isänsä Vantaan Rekolan hökkelissä. Mitään selvennöstä isän tilanteeseen ei saada.

Antti Korpi  saa kenkää Terasta, mutta jatkaa uppiniskaisesti poliittisten tunkioiden sohimista, mutta sekaantuu myös pääkysymykseen, mikä kiinnostaa sekä CIA:ta ja kiinalaisia. Kirjassa kierrokset nousevat, ja ruumiita syntyy, eli ihmisiä kuolee.

Arviointia
Hiroshima toimii kehyksenä pohtia energiantuotantoa ja ydinvoimaa. Kirjassa käsitellään atomipommin, ydinvoiman ja ydinpolttoaineen loppusijoituksen etiikkaa ja ongelmia.

Yllättäen Ilkka Remes on kytkenyt moraalisen dilemman nobelisti Wisława Szymborskan (1923 - 2012) runoon, josta  on muutama säkeistö Jussi Rostin suomennoksena. Löysin Jussi Rostin blogin ja siellä on koko Keksintö -runo. Viimeinen säkeistö kuuluu Rostin suomentamana:

Nämä sanat leijuvat kaikkien sääntöjen yläpuolella.
Ne eivät etsi tukea mistään esimerkeistä.
Uskoni on vahva, sokea ja vailla pohjaa.


Szymborska on hienosti kiteyttänyt olennaisen. Usko on sokea, vahva ja vailla pohjaa. Tietohan perustuu johonkin mitattavissa olevaan. Monesti fanaattiset ihmiset leijuvat kaikkien sääntöjen ulkopuolella.

Remeksen kirja sen sijaan päättyy Szymborskan edeltäviin ajatukseen. Keksintöjen etiikkaa voi aina pohtia, mitä kannattaa tutkia, mitä keksinnöillä tehdään ja miten niitä hyödynnetään.

Ilkka Remeksen Hiroshiman portti on varsinainen trilleri, jossa Remes nostaa hyviä teemoja esille.

****
Ilkka Remes (s.1962) on Suomen myydyimpiä kirjailijoita.

Antti Korvesta kertovat kirjat ovat:
Ikiyö (2003)
Hiroshiman portti (2004)
Musta kobra (2004)
6/12 (2006)
Isku ytimeen (2009)

Aaro Korvesta kertovat kirjat ovat:
Piraatit (WSOY 2003)
Musta kobra (2004)
Pimeän pyöveli (2005)
Kirottu koodi (2006)
Hermes (2007)
Draculan ratsu (2008)
Operaatio Solaris (2009)
Riskiraja (2010)
Bloggaus TÄÄLLÄ.

Nämä kaikki olen joskus lukenut lukuun ottamatta Musta Kobraa.

Seuraavista Remes-kirjoista olen itse blogannut
Esikoiskirja Pääkallokehrääjä
Karjalan lunnaat
Omertan liitto
Horna ja Jäätyvä helvetti
Aaro Korpi -sarjan bloggaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti