keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Ilkka Remes: Ikiyö


lkka Remes: Ikiyö, WSOY 2003, sivumäärä 479.

Ilkka Remeksen Ikiyö on ensimmäinen Antti Korpi -seikkailu ja kiinnostava sarjan avaajana. Tämä oli aikoinaan ensimmäinen Remeksen kirja, jonka luin. Edellisestä lukemisesta oli yli kymmenen vuotta, joten selkeitä muistikuvia kirjasta ei ollut, paitsi, että se oli sangen jännittävä ja minusta hyvä. Kun luin tämän uudestaan, niin varmistui, että tämä on minusta laatukirja. Kirjassa on pohdittu paljon kolonialismia, kapitalismin ja kirkon jälkiä Afrikassa. Kirjassa viitataan etenkin kahteen kirjaan, oikeisiin tapahtumiin perustuvaan Joseph Conradin Pimeyden sydämeen sekä Hergén Tintti Afrikassa. Tässä Remeksen kirjassa taustoitetaan henkilöt hyvin, ja asioiden taustoja pöyhitään paljonkin. Historian henkilöistä useimmin mainitaan Belgian kuningas Leopold II (1835 - 1909), kuninkaana herra oli vuodesta 1865. Hän perusti Kongon vapaavaltion, josta tuli hänen kuoltuaan Belgian Kongo eli riistetty siirtomaa. Remes antaa ymmärtää, että Kongossa ei juuri ollut paikallisten kannalta mikään muu vapaata kuin riisto. Belgian Kongohan itsenäistyi vuonna 1960, ja oli vuodesta 1965 Mobotu Sese Sekon hallinnassa. Nykyisin maa tunnetaan nimellä Kongon demokraattinen tasavalta. Remes ei ole mitenkään siloitellut valkoisten julmuutta Kongon vapaavaltiossa. Hän tuo myöskin esiin Henry Morton Stanleyn toimintaa. (Stanleyhan on kuuluisin Livingstonen löytämisestä ja sanoista "Doctor Livingstone, I presume?").
Teoksessa käsitellään ekoterrorismia, biologista sodankäyntiä, ja fanaatikkojen ajatuksen(?)juoksua. Eräs konna käy ristiretkeä kapitalismia ja kirkkoa vastaan, mutta myös väestönkasvu "askarruttaa", ja keinot sen ratkaisemiseksi ovat radikaaleja.


Henkilöt
Teoksen päähenkilö Antti Korpi asuu Brysselissä ja on TERA:n palveluksessa. TERA on jonkinnäköinen EU:n terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden estoyksikkö. Hänen vaimonsa on Cernin hiukkaslaboratoriossa työskentelevä uraohjus tekniikan tohtori (?)  SoileAaro Korpi on heidän ainoa lapsensa. Soilea ei Aaron kasvatus tunnu kiinnostavan, mutta Otaniemessä työskentelevä apulaisprofessori Patrick Lång sen sijaan alkaa kiinnostaa. Antti rupesi nuorena poliisiksi, kävi oikiksen, järjestyspoliisista tuli siirto KRP:hen ja Antti Korpi toimi Pietarissa asiantuntijana ja myös Supossa.
Aaro Korpi  on nokkela, mutta käyttää vippaskonsteja, hänhän on asentanut näppäimistön kaappausohjelman isukin tietokoneeseen. Antin vaimo Soile on varsin viileä ja etäinen. Antin vanhemmat erosivat aikanaan, isä Paavo oli Supossa töissä, joutui sivuladulle, ja erotettiin, ja alkoholisoitui, ja tuomittiin taposta viideksi vuodeksi vankeuteen. Antin äidillä on kangas(?)kauppa Porvoossa.
Reija Suhonen on Soilen junailema ja Antin palkkaama au-pair, jonka toilailujen kautta Remes saarnaa vastuullisuutta.
Niko on Aaron 18-vuotias työtön, jolla on ajokortti ja Opel Corsa.

Konna-osaston taustoissa on ristiriitoja, joka motivoivat heitä hirmutekoihin
Ralf  Denk on saksalainen tarinan alussa 42-vuotias ekoterroristi, jonka veli on psykiatrisessa hoidossa. Mies löytää ongelmiin syylliset aina ulkopuolisesta pahasta maailmasta, jonka hän aikoo lopullisesti "parantaa". Denkin äiti on ollut kytköksissä Baader - Meinhoffin terroristeihin.
Noora Uusitalo on pian kolmikymppinen kettutyttö, jonka isä on turkisfarmari. Noora "ilahdutti" nuoruudessaan isäänsä iskemällä tämän kettutarhaan. Isä lähetti hauleja tyttärensä (ei tunnistanut naamioitunutta lastaan) jalkaan "kiitokseksi". Nooralla on lopulta jotakin tolkkua toikkaroinnissaan. Hänellä on tai on ollut suhde Denkiin. Denk ei minusta ole Noorasta  kiinnostunut "sillai", vaan käyttää kostonsa välikappaleena ja pitää Nooraa pimennossa siitä, mikä on toiminnan tarkoitus. Ralf Denk on minusta kaikesta kitisijä.
Sakombi Ladawan on Kongon "lahja" länsimaiselle yhteisölle. Sakombilla, joka tarinan alussa 58-vuotias, on belgialainen isä, siirtomaaherra, ja äitinä on kongolainen nainen. Hänellä on omat päämääränsä.
Ilgar Azneft, entinen neuvostokansalainen mutta myös Krimin tataari.

Tarina alkaa, kun  ...
Antti Korpi on Brysselissä. Hänen koneestaan löytyy näppäimistöstä ylimääräinen mötikkä. Selviää, että Aaro, joka on mummon tykönä Porvoossa, on puuhaillut omiaan. Suomessa Venäjälle menossa oleva  rahankuljetusauto ryöstetään. Nainen ja lapsi kidnapataan. Raha ei kuitenkaan ole rahankuljetusauton ryöstön motiivi, auto käy Venäjällä ja tulee takaisin (lukija tietää miksi). Aaro ja Antti nuuskivat rahankuljetusauton ryöstöä. Heidät huumataan Saksan laivalla...
Ralf, Noora ja taustalla oleva Sakombi suunnittelevat jotain. Antti pörrää perässä, Roomaan, Vatikaaniin ja Kongoon ja takaisin Belgiaan. Juoni on huikea, ja tuntuu pelottavalta.

Ilkka Remes toivoo kaikissa kirjoissaan "olemaan ystävällisesti paljastamatta etukäteen tarinan teemoja  ja jättämään uusille lukijoille löytämisen ilon". Juonesta en hiisku sanakaan enää, mutta tässä teoksessa on motivoitu hyvin henkilöitä. Noora on siis suomalainen kettutyttö, jonka isä on ollut turkistarhuri. Nooralla alkaa lopulta omatunto toimia.  Ralfin äiti on kuulunut Länsi-Saksan punaisiin terroristeihin. Isä on vienyt Ralfin ja hänen pikkuveljensä Etelä-Afrikkaan, jossa he ovat lopulta varttuneet setänsä hoivissa. Ralf on vastarintamies. Hän vastustaa tosiaan ensin kolonialismia, sitten kapitalismia ja kirkkoa, ja lopulta kaikkea.

Kirja tuntuu hyvin ajankohtaiselta, sillä Ebola-tartunnoista puhutaan (yksi sivujuonista), eräs konna on Krimin tataari, jonka viha kumpuaa Neuvostoliiton ajoista. Bryssel on erään terroristin tuhokohde ...

Remesmäiseen tyyliin näkökulmat vaihtuvat ja henkilöiden polkujen risteyskohdissa tulee verisiä yhteenottoja. Konnien perässä on lopulta suurvaltojen tiedustelupalvelut, mutta etunenässä iskuja vastaan ottavat Antti Afrikassa ja Aaro Euroopassa. Antti ei sentään anna seikkailulle henkeään, mutta pikkusormensa kylläkin.

Ajankuvana on Aaron haluama uusi Nokian kännykkä. Nokian sukellus oli nopea ja nolo.

Minusta Ilkka Remes on siis onnistunut teoksessaan Ikiyö, joka on kelpo trilleri.

****
Ilkka Remes (s.1962) on Suomen myydyimpiä kirjailijoita.

Antti Korvesta kertovat kirjat ovat:
Musta kobra (2004)
6/12 (2006)
Isku ytimeen (2009)

Aaro Korvesta kertovat kirjat ovat:
Piraatit (WSOY 2003)
Musta kobra (2004)
Pimeän pyöveli (2005)
Kirottu koodi (2006)
Hermes (2007)
Draculan ratsu (2008)
Operaatio Solaris (2009)
Riskiraja (2010)
Aaro Korpi -sarjan bloggaus

Nämä kaikki olen joskus lukenut lukuun ottamatta Musta Kobraa.

Seuraavista Remes-kirjoista olen itse blogannut
Esikoiskirja Pääkallokehrääjä
Karjalan lunnaat
Omertan liitto
Horna ja Jäätyvä helvetti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti