sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Erle Stanley Gardner: Perry Mason ja papukaija todistajanaErle Stanley Gardner: Perry Mason ja papukaija todistajana, The Case of the Perjured Parrot 1939, suomentanut Reijo Kalvas, Kustannus Oy Jalava 1987, sivumäärä 159. Kirjaston poistokirja.

Perry Mason on legendaarinen puolustusasianajaja, joka esiintyi 83:ssa dekkarissa. Olen katsonut Perry Mason -tv-sarjaa (MTV3-sarjalta), jota esitettiin alunperin vuosina 1957 - 1966, jaksoja on ehkä kolmisensataa, laskin itse että 313, mutta toisaalla Raymond Burr (Perry Mason) olisi ollut vain 271 jaksossa. Perry Mason on puolustusasianajaja, jolla on sihteeri Della Street, ja häntä avustaa Paul Drake niminen etsivä. Perry Mason dekkareiden ja tv-sarjan menestyksen salaisuus on vakiokaavassa, jossa alkuesittelyjen jälkeen tapahtuu murha, ja Perry Mason puolustaa toimeksiantajaansa ja selvittää murhan. Poliisit eivät ole ilahtuneita Mason läsnäolosta eikä ilmaantumisesta paikalle, Kaikki huipentuu yleensä oikeussaliin, jossa Perry Mason osaa yllättää.

Pitkäaikainen haaveeni toteutui ja sain käsiini Perry Mason -kirjan. Se on järjestyksessään neljästoista, ja varmasti yksi parhaista, tai minusta tarina oli hyvä, jännittävä ja yllättävä.

Miljonääri Freemont C. Sabin on murhattu vuoristomajaansa. Murhapaikalla on Freemontin lemmikkipapukaija, jolla on näkemys murhaajasta.

Tapaus on varsin kimurantti, sillä ensinnäkin kuolinhetkestä riippuen Freemontin uusi aviovaimo on yksi perijöistä. Aviovaimolla on mätämuna poika. Vainajan oma poika Charles Sabin haluaa Perry Masonin selvittävän syyllisen. Charles Sabin on itsekin epäiltyjen alainen, kuten vaimo, vaimon poika, miljönäärin sihteeri. Yllättäen vuoristomajan läheltä löytyy kirjastohoitaja Helen Monteith, joka pidätetään. Syitä on useita. Papukaija hokee:"Laita ase pois Helen" (myös vaimon nimi on Helen), lisäksi majassa on naisen alusvaatteita, lisäksi Helen Monteith väittää olleensa Freemontin kanssa naimisissa, tosin Freemont olisi esiintynyt valenimellä George Wallman.

Mason selvittää ihmisten motiivit, alibit ja haarukoi kuolinhetkeä. Selvittämistä vaikeuttaa rikollisen sepittämät sadut. Eräs rikoksen ratkaisun avain on papukaija, onko se vaihdettu (papukaijalta puuttuu yksi varvas), myös puhelintietoja selvitetään, ja käsiala-asiantuntijaa tarvitaan.

Tekijä on yksi mahdollisista epäillyistä. Perry Mason selvittää ratkaisun oikeussalissa. Loppunäytöksessä on iloisia yllätyksiä, ja yllättäviä ratkaisuja.

Erle Stanley Gardnerin Perry Mason ja papukaija todistajana oli erittäin viihdyttävä dekkari.

****
Erle Stanley Gardner (1889 - 1970) oli tuottelias amerikkalainen kirjailija, alun alkaen lakimies, joka kirjoitti vielä seitsemällä eri salanimellä yksi oli Robert Parr (vrt Parrot). Perry Mason -tarinoita on yhteensä 83.
Perry Mason ja tummaverikön tapaus
Perry Mason ja piikkilanka-aita

6 kommenttia:

 1. Perry Masonin ideaa on minusta käytetty Matlockissa, joskin Matlockissa oli enemmän huumoria ja romantiikkaa. Sarjaa tehtiin yhdeksän kautta vuodesta 1986 jaksoja oli luultavasti 182.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, Matlock on tosiaan tahallaan ylinäytelty (ja hyvä sarja), mutta pitkälti samalla kaavalla kuin Perry Mason, joka on minusta vakava sarja.

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskaltakin tarinalta, jos niin voi sanoa, kun on sentään murhasta kyse. Papukaija todistajana on aika vekkuli ajatus ja papukaijan takia tämä olisi hauska lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perry Mason tosiaan päätteli papukaijasta kuka voi olla ja on syyllinen. Papukaijan nimi oli Casanova.

   Poista
 3. Muistan nähneeni Perry Masonin televisiossa kauan sitten. Hassua, etten ole koskaan tullut ajatelleeksi, että sarjan taustalla voisi olla kokonainen dekkarisarja.

  Tämä olisi nopea lukea pikaiseen dekkarinälkään. Reilusti alle 200 sivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse katsoin Perry Masonia pari kolme vuotta sitten ja pidin sarjasta, joka oli alkuun mustavalkoinen. Itsellekin selvisi dekkarijuttu vasta tämän jälkeen. Dekkari oli nopealukuinen. Henkilölista kirjan alussa selvensi henkilöiden asemaa tarinassa.

   Poista