lauantai 23. huhtikuuta 2016

Ronja Salmi, Jami Nurminen: Onks noloo?Ronja Salmi, Jami Nurminen: Onks noloo? Kirjakauppaliitto 2016, sivumäärä 85

Kirjan päivän kirjana on ensimmäistä kertaa lastenkirja. Ronja Salmen kirjoittama ja Jami Nurmisen kuvittama Onks noloo? on minun mielestäni kohderyhmälle (jota en edusta) varsin oiva lukupläjäys, jota kivat kuvat vauhdittavat.

Kirja tarkastelee tenavien luokkayhteisöä. Petja, joka on kansikuvapoika, on päähahmo. Ensin otetaan luokkakuva, jossa esitellään kuotosluokan luokkakaverit.

Petjan paras kaveri on siilitukkainen Toni, joka harrastaa tietokonepelejä, ja on itsetunnoltaan varsin terve tapaus. Miranda meikkaa ja pitää Boys of Summer -bändistä, Aleksi on kallellaan fantasiaan, Malik urheilee ja Elsa on tumma heppatyttö, ...

Onkos noloo, jos mahasta kuuluu äääniä?
Luultavasti se monen mielestä on, ja Petjan ahmittua 15 kalapuikkoa, ääniä todella kuuluu ja  ...
Toni kuitenkin nostaa Petjan nolouden pyörteestä.

Onks noloo vitsailla, jos kaikkia ei naurata, onks noloo tanssia hitaita, onks noloo käyttää toppahousuja ja onks noloo jos poika laulaa? Ei tietenkään ole, ja se on tämän mukavan kirjan opetus.


Kirja päättyy leikkimieliseen lumisotaan.

Kirjassa voi vieläpä valita tarinoiden kulkua, ja siinä on koulun diskoo, lauluu, karaokee ja yökouluu, vänkää.

Kirjan ja ruusun päivän kirjoina ovat olleet
2015: Kari Hotakainen Kantaja
2014: Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taito
2013: Jari Tervon Jarrusukka
2012: Tuomas Kyrön Miniä
Ilmaiskirjan saa ostamalla kirjoja. Tätä ei onneksi saa arvostelukappaleena. Onks noloo? oli minusta toistaiseksi paras näistä.

8 kommenttia:

 1. Hyvää Kirjan ja Ruusun päivää. Olikos se aikaisemmin niin, että sai ruusun, kun osti kirjan tänä päivänä.
  Sinä olet ollut aamunvirkku, kun olet jo postannut tästä kirjasta.
  Noista aiemmista kirjoista olen lukenut vain Miniän ja senkin kirjastolainana. Minua yleensä hirvittää kaikki päivät, jolloin liikkeellä on paljon ihmisiä.
  Tämä kirja on niin puhutteleva, että ehkä käyn ostamassa kirjan ja saan sen sitten itselleni. Eilen näin kirjailijan telkkarissa puhumassa noloudesta kohderyhmälle, alakoululaisille. Hyvä aihe ja kiitos postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en pidä ruuhkasta, Akateeminen aukesi klo 9, eikä siellä ollut aamulla ruuhkaa, myöhemmin ehkä.
   Kirja oli minusta ihan hyvä, en tiedä uppoaako se 12-vuotiaisiin, joista se kertoo ...

   Poista
 2. Päätin jättää koko Kirjan ja Ruusun päivän väliin, en todellakaan olisi huolinut mukaani tuota kylkiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin osallistua, mutta ostin ale-kirjoja Guillonin Blå Stjärnan, Mitä Missä Milloin 2016, ja pari kirjaa vaimolle ja tämän sain ilmaiseksi.

   Poista
 3. Minä olin innoissani kun kuulin että Kirjan ja ruusun päivän kirja on lastenkirja. Ja vielä enemmän innoissani olin koko kirjasta, kuvitus ja teksti toimivat todella hyvin yhteen ja naurahtelin useamman kerran kirjalle. Ihan nappijuttu! <3

  VastaaPoista
 4. Minusta tämä oli kelpo kirja. Hahmot olivat kyllä aika stereotyyppisiä, mutta oikeastaan kivaa oli, että luokkahenki vaikutti silti hyvältä ja "me vastaan te" -asetelmaa ei oltu otettu tähän mukaan. Petja on hauska hahmo, mutta niin on myös se fantasiaintoilijakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ehkä stereotyyppisistä hahmoista lapset saavat paremmin kiinni, (en ole ihan lastenkirjahahmojen asiantuntija :)

   Poista