sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Agatha Christie: Kaikki päättyy kuolemaanAgatha Christie: Kaikki päättyy kuolemaan, alkuteos Death Comes as the End  1945, suomentanut Anna-Liisa Laine, SAPO 1974, sivumäärä 221

Agatha Christien Kaikki päättyy kuolemaan on perinteinen dekkari, vaikka se sijoittuukin 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Egyptin Theebaan.

Kirja alkaa, kun päähenkilö Renisenb palaa kotiin nuorena leskenä, mukanaan poikansa Teti. Renisenb luulee, että kaikki on ennallaan. Hänen isänsä Ka-pappi ja maanomistaja Imhotep hallitsee omaisuuttaan. Renisenbillä on kaksi veljeä Jahmose ja Sobek. Jahmose on hiljainen ja harkitseva, kun taas hänen vaimonsa Satipy on varsinainen kiljukaula ja riidanhaastaja. Sobek on räiskyvä persoona, ja hänen vaimonsa Kait on pyylevä ja ruma, ja kaitsee lapsikatrastaan. Sobek käy vieraissa. Imhotepillä on toisesta avioliitostaan poika Ipy, joka on todellinen lellitty kukonpoika.

Renisenb kuuntelee, kun vaimot kinastelevat entiseen malliin, Perheeseen kuuluu myös isoäiti Esa. Perheen taloudenhoitajana häärää isännälleen uskollinen, mutta muille häijy Henet. Juonen kannalta merkittäviä ovat myös kirjurit tilustenhoitaja Hori ja uusi kirjuri ja runoratsu Kameni. Tilalla viljellään ohraa, vehnää ja puuvillaa sekä pidetään karjaa.

Kun Imhotep tulee tiluksiltaan pohjoisesta ja tuo kotiinsa  19-vuotiaan kauniin uuden ilkeän ja komentelevan (jalka)vaimon Nofretin, menee leipä ja sorsapaisti väärään kurkkuun monella. Isä-Imhotepin poissa ollessa pojat ovat pitäneet tilaa. Esikoinen Jahmose on liian arka antamaan käskyjä, mutta Sobek on hillitön ja on epäonnistunut puukaupoissa. Vanhempien veljien varjossa heidän nuori velipuolensa Ipy hamuaa valtaa. Kaikki veljekset haluavat isänsä huomiota. Renisenb yrittää pysytellä naisten juoruilusta ja riidoista erossa. Renisenb kaipaa Osiriksen luo matkannutta miestään Khaytä.

Nofret ottaa asemansa ja vaatii muilta nöyristelyä. Nofret on ilmiriidoissa kaikkien kanssa. Kun Imhotep palaa pohjoisille tiluksilleen, alkavat pienet vahingot kiusata Nofretia. Nofret kantelee kirjeitse miehelleen. Isän vastauspapyryksessa luvataan ajaa Jahmose ja Sobek kotoa. Isän kotimatkan aikana kateus ja vallanhimo ryöstäytyvät käsistä. Tämän jälkeen Nofret suistuu polulta jyrkänteeseen.

Nofretin kuolemaa pidetään tapaturmana, mutta kuolemantapaukset jatkuvat. Kaikki paha ei purkautunutkaan, vaan pahuuden lipas aukeni ja tapahtuu neljä murhaa lisää ja lopulta kirjuri Hori selvittää tekijän, ja ehjää viimeisenä murhaajan raivon kohdanneen Reninsenbin.


Agatha Christien (1890 - 1976) toinen aviomies oli arkeologi Max Malloway (1904 - 1978). Kaikki päättyy kuolemaan -dekkari on sujuvasti siirretty miljööseensä. Luin dekkarin nyt toiseen kertaan. Yllätyin ensimmäisellä kerralla syyllisen henkilöllisyydestä. Nyt muistin murhaajan ja "motiivin" ja keskityin itse tarinaan, joka on varsin sujuva.

****
Kaikkiin Agatha Christien dekkareihin löytyy linkit TÄÄLTÄ.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen lukenut tuon kahteen kertaan. Ekalla kerralla oli hiukan vaikea päästä alkuun, kun aika ja tapahtumapaikka olivat niin vieraita, mutta melko äkkiä tarina vetäisi minut imuunsa ja lumoukseensa. Mielestäni parhaita Agathoita. Ihan takuulla luen sen kolmanteen kertaan - ehkäpä jo ensi kesänä kun tavanomainen Agathan kaipuu iskee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan sopivaa kesälukemista, olen molemmilla kerroilla lukenut kesällä tämän.

      Poista