perjantai 14. marraskuuta 2014

Erkki Rekimies: Laatokan lentäjät


 
Erkki Rekimies: Laatokan lentäjät, WSOY 1963, Nuorten Toivekirjasto n:o 150. Sivumäärä 118.

Erkki Rekimiehen (1923 - 1995) Laatokan lentäjät -kirja kertoo takakannen mukaan tositapahtuman vuodelta 1933, jolloin lumimyrsky yllätti Valamon saarelta postia kuljettaneen armeijan lentokoneen sekä sitä auttamaan tulleen lentokoneen. 

Pentti Tevä, nuori huimapää ja tarinan sankari, on lentokiellossa lenneltyään Sortavalassa siltojen alta ja aiheutettuaan torikauppiaiden keskuudessa kauhua ja epäjärjestystä.

Tevän lentokiellon aikana lumimyrskyssä Valamon luostarisaarelta lähtenyt lentokone tekee pakkolaskun, kuten sitä pelastamaan tullut lentokone. Miehet ovat jäälautoilla kaukana rannasta. Aatelismies ja upseeri Espoo, eräs haaksirikkoisista, pääsee kiinteälle jäälle ja tarpoo hälyttämään apua tai hätä on tiedetty, mutta Espoo pystyy kertomaan sijaintitietoja. 

Pentti Tevä lähtee lopulta pelastamaan lentokiellostaan huolimatta hädässä olevia ja saa miehet jäälautoilta Laatokalta turvaan. Viimeisessä luvussa mainitaan, että Pentti Tevä Talvisodan aikana lempinimellä Ax, murskaantui koneeseensa sodassa.

Tarinassa Valamon luostari -saarta kuvaillaan varsin vähän, mutta todetaan että luostarin toimintaa olisi ollut muillakin Laatokan saarilla. Haaksirikkoiset olivat Markatsimaan saaren lähellä, josta paikasta on useita viittauksia netissä.

Nuorelle lukijalle varsin jännittävä kirja, jossa armeijan hierarkia, mutta toisaalta reilu kumppanuus ja huimapäisyys hakevat sijaa pelastusoperaatiossa. Hieno seikkailu siis, ja avartava nykynuorelle. 

Leif Hamren Hyppää Petter ja Lentokone kadoksissa ovat minusta hieman samaa "sarjaa". Huonohko bloggaus niistä on  täällä.

Kirjan kuvailu on hienoa, mutta minusta hieman irrallista:
"Sulasta kohoava harmaa huuru peittää näkyvistä taivaanrannan. Se on kuin muuri tai esirippu, joka häälyy ilkkuen kaikkiin suuntiin ja kätkee taakseen vuorosanansa unohtaneet näyttelijät".
Lainaus sivulta 74 luvun 7 alku.

Rekimieheltä olen blogannut myös Susi-Rolf, Martti ja minä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti