perjantai 14. syyskuuta 2012

Artemidoros: Suuri unikirjaKuvassa on Artemidoroksen Suuri unikirja, painos on vuodelta 1946.  F.S Krauss on sen "toimittanut", tässä on 140 sivua viidessä kirjassa (osassa) ja kolmen sivun hakemisto.

Teoksen alussa tehdään selvä ero unen ja uninäyn välillä. Rakastunut näkee unta rakastetustaan, nälkäinen ruuasta eli unikuvat, joiden pohjalla on tunnetila tai tunteet, eivät ennusta tulevaisuutta.

Osa unista unohdetaan, mutta tärkeitä unikuvia ei unohdeta. Osa unista toteutuu yksityiskohtaisesti ja osa on allegoorisia. Uninäky on sielun liike, joka vertauskuvallisella tasolla viittaa tuleviin hyviin tai pahoihin asioihin. Tämän tapaista teoriaa on kirjan ensimmäisessä osassa.

Allegooriset uninäyt voivat erota niin, ollaanko itse toimivia tai toimiiko joku toinen. Teoksessa tarkastellaan paljon näitä asioita, mutta en niitä kirjaa, laitoin vain maistiaiset. Bloggauksen tarkoitus on näyttää, että tällainen kirjakin on saatavilla, esim. huutonetistä tai nettiantikvariaateisita.

Teos on vaimoni edesmenneen sukulaisen, joka lienee ollut kiinnostunut unista ja  tiesi asioista enemmän kuin minä, joka en tiedä mitään..

Teoksessa on lisäksi numeroitu ennustuksia esim. sivulla 88 todetaan "Kirjan syöminen on onnettomuuden merkki". "Paistinpannu ennustaa epämiellyttävän, himokkaan naisen tapaamista" anteeksi kaikki naiset, en voinut olla kirjaamatta tätä. Itse näen aika vähän unia, enkä niitä itselleni selvittänyt, mutta paistinpannusta en ole kyllä koskaan nähnyt unia.

Miehillä lienee yleinen uni se, jota itsekin olen armeijan jälkeen nähnyt eli on edelleen armeijassa tai armeijasta kotiutumisessa on tullut ongelmia ja joutuu uudestaan suorittamaan koko palveluksen :)

Viides kirja (osa), jonka tekijä on kirjoittanut pojalleen, sisältää hieman hämäriä selityksiä.

3. Eräs mies uneksi pystyttävänsä oma kuvapatsaansa kaupungin kouluun. Hän halvaantui, sillä kuvapatsas ei voi liikuttaa itseään.

En ymmärrä tätä viimeistä, enkä monia muitakaan, mutta luultavasti unet jotain kertovat ihmisestä, hänen alitajunnastaan, ehkä se voi olla synteesi tulevaisuudestakin.

Pitää huomata, että kaikkea, mitä itse ei ymmärrä, joku muu voi ymmärtää.
***
Selaisin uudenpaa unikirjaa. Siinä oli teoriaosuus, jossa puhuttiin siitä, että opetellaan muistamaan unia, puhuttiin chakroista, tämän jälkeen oli aakkosjärjestuksessä sanoja ja niiden selityksiä tai tulkintoja unessa, muistaakseni esim. kukkula tarkoitti jonkin asian saavuttamista, mutta katso itse :)

4 kommenttia:

 1. Unet epäilemättä kertovat jotain näkijästään mutta on toki aina vaikeata lähteä tekemään tuollaisia "paistinpannu ennustaa" summauksia kun paistinpannu merkinnee eri asioita eri ihmisille, ammattikokki suhtautuu yhdellä tavalla ja laihduttaja toisella...

  (mutta on todettava että blogisi kirjavalinnat onnistuvat hämmästyttämään usein, arvostan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista ja kehuista :)

   Minustakin olivat varsin suoria ennustuksia.

   Tämä kirja oli Kraussin toimittama, mutta luultavasti sisältää kaikki Artemidoroksen julkaistut viisaudet.

   Elokuvissa ja joissain sarjoissa esim. Sopranoksessa unia on käytetty hyväksi.

   Poista
 2. Jokke , olen niin iloinen, että en paistinpannusta huolimatta kokenut sinussa olevan ylimielisyyttä Unienkantajia kohtaan. Me emme niitä unia kutsu: Ne tulevat lupaa pyytämättä. Kaikki alkoi jo kun olin 11 vee, mutta syveni, kun R:n ensimmäinen työnantaja, saapui meille yllättäen. R. vähän ihmetteli, kun matkakin oli pitkä ja mies jo vanha. Siinä sitten isutimme kahvipöydässä ja minulle tuli aivan outo olo. Aloin puhua tuntemattomalle miehelle enneunistani ja miten ne ovat toteutuneet. Hän katsoi minua syvästi ja totesi vain yhden uniin liittyvän salaisuuden. Hän ei viipynyt kauaa ja vähän sen jälkeen hän kuoli. Hän tuli siirtämään minulle jotain, jota en olisi kovastikaan halunnut, mutta jota en pääse pakoonkaan.. Älykäs ihminen sopeutuu muuttuviin tilanteisiin ovatpa ne sitten miellyttäviä tai eivät. Olen juuri lukenut kaksi kirjaa unista ja kohta aloitan kolmannen, mutta se saattaa olla niistä kevein...tai mistä sen tietää.

  Voisin toivoa näkeväni unia siitä, mistä ihmeestä sinä näitä kaikkia erikoisia, persoonallisia kirjoja oikein löydät;-) Kiitos!

  Mitä Sopranos tähän nyt liittyy? Minäkin katsoin sarjaa, mutta en aina ehtinyt. Saisivat lähettää sen uusintana säällisen aikaan. Minulla on Sopranos -keittokirjakin. Mahtava sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oikein oivalsit, ei ole mitään ylimielisyyttä vaan päinvastoin. Kommentti koski vain yhtä selitystä, ei koko ideaa.
   Tämä kirja oli tuntematon, vaimo kysyi, haluanko blogata, ja bloggasin, avartava kirja.
   Itse uskon että on enneunia, ja että niitä pystyy tulkitsemaan, itse en kuitenkaan halua selvitttää niitä, jotenkin asia on liian iso, joten se pelottaa, en tiedä saatko ajatuksesta kiinni. Enneunia mainitaan jo Vanhassa testamentissa, joten on luontevaa uskoa niiden olemassaoloon.
   Kuten lopuksi kirjoitin, että vaikka itse asiaa ei ymmärrä tai osaa selittää, ei se ole argumentti minkään asian torjumiseksi.
   ***
   Sopranos ei liity enneuniin mitenkään, mutta unia käytettiin sarjassa paljon hyväksi muistaakseni muutama jakso kokonaisuudessaan oli Tonyn unia, esim. kuudennella kaudella ja toisella kaudella. Toisella kaudella unella oli yhteys reaalimaailmaan...

   Poista