maanantai 16. huhtikuuta 2012

Naimisissa narsistin kanssa

Naimisissa narsistin kanssa on ohjekirja henkilöille, jotka ovat naimisissa narsistin kanssa. Teos on viisikon Marketta Joutsiniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola ja Gustav Schulman käsialaa. Viisikon vahvuus on kokonaisvaltainen tietämys. Schulman on lääketieteen lisensiaatti ja psykiatrian erikoislääkäri, Joutsiniemi OTK, Mäkelä on teologi ja pappi, eettistä pohdiskelua kirjassa on esim. avioerosta, Kaulio on kuntoutuspsykologi, ja Pekola on psykoterapeutti, muitakin asiantuntijuuksia on kirjoittajilla aihepiiristä.

Aluksi käydään läpi teoriaa luonnehäiriöistä ja personaallisuushäiriöistä, ja niiden yleisyydestä. Sitten pureudutaan narsismiin, ja kuvaillaan narsistin toimintatapoja ja narsisimin syntymekanismeja. Narsistin puolison asemaan paneudutaan, ja puhutaan narsismin hoidosta. Eritellään syitä, miksi narsistista ei pysty irrottautumaan, syitä on taloudelliset, sosiaaliset, mutta myös omat "solmut" on liian kiltti, häpeä, pelko ...

En avaa tätä psykologista puolta siksi, että se on teoksen tehtävä, kirjoittajat ovat ammattilaisia en minä. Vaikka ei olisikaan naimisissa narsistin kanssa,  narsistiin törmää elämänsä aikana hyvin todennäköisesti joko työpaikalla, koulussa, muussa elämässä, tai harrastuksissa. Toisaalta voi ymmärtää tai tukea narsismin uhria. Erotilanteessa narsistin mustamaalaus on ¨jatkuvaa ja uskottavaa, muttei totuudenmukaista.

Luin ennen blogiuraa tällaisiä "psykologisia" teoksia enemmän, tämä on minusta varsin hyvä, se pysyttelee asiassa, kuvauksia persoonallisuushäiriöistä on paljon, tapausesimerkkejä, lyhytterapiakertomus, lainopillisia vinkkejä.

Narsistissa on tämän teoksen mukaan yksi varsin ikävä piirre, hän tuhoaa toisen ja saa vielä uhrin uskomaan, että on itse syyllinen. Aika ajoin kannattaa omaa käytöstään peilata ja miettiä myös tärkeimpiä ihmissuhteitaan. Teoksessa tarkastellaan myös narsistista naista, joka on yleistymään päin. Äidin narsismin tuhovoima teoksen mukaan on varsin suuri esim. poikaan, sillä vaikutukseen kasvaa sisään. Puoliso sentään on nähnyt toisenlaisenkin systeemin.

Kuten Canth-bloggauksessa totesin, on äärimmäisen hyvä, että avioero on mahdollinen, ja on olemassa yhteiskunnan tukiverkot, pitää vielä päästä ulkopuolisten syyllistämisestä, moni kakku päältä kaunis, mutta mätä sisältä. Teoksessa annetaan vinkkejä irrottautumisprosessista lainopillisia neuvoja. Tämä voi olla rankkaa, koska narsisti ei tunnusta ongelmaansa, eikä päästä uhriaan irti. Narsistin on vaikea parantuakaan tämän vuoksi, mutta se on myös mahdollista teoksen mukaan.

***

Teoksen mukaan perheväkivaltaa esiintyy 22%:ssä perheistä, ja 30 naista menettää hengensä vuosittain. Luku voi nykyisin olla suurempiakin, mutta perheväkivalta on ongelma, joka on vaaraksi koko perheelle. Kirja ehdottaa nollatoleranssia uhrille. Teoksessa on lyhyet esittelyt Turvakodista, Rikosuhripäivystyksestä, Omaiset mielenterveyden tukena, Narsistien tuki ry:stä, Lastensuojelujärjestö Uhkasakkojen uhrit ry:stä ja Tukiasemasta.

***
Jokaisessa suhteessa pitäisi tarkastella valtaa ja vastuuta, onko toisella valta, ja toisella vastuu, kun normaalissa tilanteessa molemmilla pitäisi olla kumpaakin.

Teoksen lukeminen oli äärimmäisen rankkaa, mutta uskoisin että kirja on hyödyllinen. Siinä on teoriaa ja sopivasti tapausesimerkkejä.

Teos on Minervapokkari ja se on ostettu kirjakaupasta.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa vakuuttavalta ja monipuoliselta opukselta. Hyvä, että tällaisia kirjoitetaan.
  Useihan sanotaan, että koko aikamme on narsistinen, narsisimin leimaama.
  Kuten sanoitkin, jokaisella lienee näppituntumaa narsistisiin tapoihin toimia elämässä. Ruokkiikohan esim. voimakas kilpailun ja tehokkuuden vaatimus narsismia? Narsisti kenties pärjää ilmapiirissä, joka edellyttää rautaista itsevarmuutta ja jossa saa päteä ja esittää "huippuosaamistaan"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teoksessa puhutaan, että joillain voi olla tietynlaisessa tilanteessa narsistista käytöstä, teoksessa esitetään luokituksia persoonallisuushäiriöistä, ja narsistin "määreet".

   Narsistin kyky oppia uutta ei ole teoksen mukaan aina kovinkaan hyvä, sillä se edellyttäisi sen tunnustamista ettei tiedä kaikkea.

   Narsisimi syntyy varhaislapsuudessa, nykyinen ilmapiiri ei ole omiaan hillitsemään tätä syntyprosessia. (nämä ovat minun tulkintojani, ei sanatarkkoja lainauksia).

   Poista
 2. Narsismi on ollut aika paljon esillä lehtien palstoilla, mutta hyvä niin, että ilmiö on saanut julkisuutta. Varmasti aikanaan on ollut paljon vaiettua kärsimystä ja nujerrettuja puolisoja. Nyt on onneksi jonkinmoinen yhteiskunnan turvaverkko, jos haluaa eroon hankalasta kumppanista, esim. juuri nuo lainopilliset neuvot. Siltä tuntuu hirveältä, millaiseen piinaan jotkut joutuvat. Narsismista voisi siis asiantuntijoiden mukaan parantua. Jäin miettimään, onkohan kirjassa yhtään narsistin puheenvuoroa kun on tajunnut ongelmansa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, teoksen mukaan parantuminen on äärimmäisen vaikeaa, muttei mahdotonta. Tässä teoksessa fokus on narsistin puolisona selviäminen, joten narsistin näkökulmaa ei ole. Vaikka puhe on narsistin kanssa naimisissa, minusta selitetään tunnusmerkkejä, käyttäytymistä, pulmatilanteita ...

   Poista