perjantai 16. syyskuuta 2011

Pekka ja pupu lääkärissä

Tammen kultaiset kirjat -sarjassa  numerolla 116 on julkaistu Pekka Richard Scarryn Pekka ja pupu lääkärissä kuvakirja Marjatta Kurenniemen tekstein.

Pekka ja Pupu menevät molemmat lääkäriin ja joka sivulla viedään tarinoita eteenpäin. Ensin harjataan hampaat, mennään paikalle, odotetaan,  punnitaan, mitataan ja vielä rokotetaan ja sitten onnellisesti kotiin. Voitetaan epävarmuus ..

Varsin perinteinen tarina, ja kannessa vielä mieslääkäri. Mutta tarina on tärkeä. Vaikka neuvolassa ja koulussa vaikuttavat nykyisin lähes aina naislääkärit ja naisterveydenhoitajat, mittaus, punnitus ja rokottaminen ovat tärkeitä asioita.

Mittaus ja punnituskin voivat mennä yli, esim. aiemmin Käckon kirjassa syömishäiriöstä, mutta osittain juuri siksi on hyvä, että tervettä kasvua yritetään tukea, ja tarpeelliset rokotukset annetaan. Minulle on luettu tätä pienenä, ja uskalsin käydä "terkkarilla" tarvittaessa, ja kasvoin noin 170 cm:n pituuteen. Terveydenhoitajat tekevät tärkeää työtä, mutta geenit vaikuttavat loppupituuteemme ja myös varmasti ruumiinrakenteeseen muutenkin, eikä se, onko syönyt porkkanoita tai aamupuuroa. Ravinto on välttämätön edellytys pituuskasvulle, mutta geenit määräävät että mihin asti.

Minusta perinteisen mukava lasten kirja, jota suositan nykylapsille, ilman mitään erikoista asiantuntemusta :)

Tekstinäyte
Tohtori Puppula sanoo:
- Sinä olet aika pulska pupunpoika!
-Minä syönkin aina kaikki porkkanani, Pupu sanoo ylpeänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti