lauantai 23. heinäkuuta 2011

Richard Bach Lokki JoonatanRichard Bach: Lokki Joonatan alkuteos Jonathan Livigstone, suomentanut Kaija Kauppi, valokuvat Rusell Munson, Gummerus 35:s painos  2009, 93 sivua.

Teema
Kirja kertoo Lokki Joonatanin omasta tiestä ilmojen sankariksi. Teemat ovat unelmien toteuttaminen, erilaisuuden vahvuus, rajojen rikkomisen välttämättömyys, kun kasvetaan. Kirja avaa myös  henkistä kasvua, oppimista, opettamista ja rakkautta, jokainen tajuaa kirjan omalla tavallaan. Tämä on jo teoksen 35:s painos, eli kirja on klassikko.

Juoni
Lokki Joonatan on kolmiosainen. Ensimmäisessä osassa Lokki Joonatan harjoittelee lentämistä ja tekee syöksyjä. Lauma ei hyväksy Joonatanin käytöstä, äiti kysyy, "mikset ole kuin muut", myöskään isä ei kannusta rikkomaan rajoja ja olemaan erilainen. Joonatan harjoittelee liitoa, muttei pysty hallitsemaan siipiään kovassa vauhdissa. Kirjailija Richard Bach (s.1936) on ollut itse taitolentäjä. Lokki Joonatan Livingstone joutuu harjoittelemaan yksinään, etäällä muista eikä pääse enää laumaan, vaan karkotetaan. Hän pääsee uusien hohtavien lokkien yhteisöön, jossa on monia hänen kaltaisiaan. Hän tajuaa, että kun yksi koulu loppuu, seuraava alkaa.

Toisessa osassa Joonatan kasvaa, hän oppii lentämään paremmin, mutta mietiskelee lokki Tsiangin opastuksella elämää, ja opettamista. Joonatan alkaa opettaa lokki Fletcheriä, mutta tajuaa, että hänen on palattava laumaansa.

Lauma ei kuitenkaan hyväksy uusia tapoja, mutta hiljalleen alkaa laumasta lähteä lokkeja Joonatanin luo. Joonatan opettaa ja mentoroi heitä, mutta tajuaa, että lauma opittuaan perusasiat tulee toimeen ilman häntä ja jatkaa matkaa. Osa tekstistä on aika moniselitteistä.
Lainaus s. 59:  "Olennaisinta Joonatanin oli oppia tietämään, että sen sisin olemus eli yhtä täydellisenä kuin ääretön luku yhtaikaa kaikkialla paikassa ja ajassa".

Lokki Joonatan on iätön klassikko, jossa puhutaan omien rajojen rikkomisesta ja siirtymisestä elämässä eteenpäin. Kirjassa on paljon valokuvia lokeista, ne toimivat kirjassa hyvin.


(Last edit 21.6.2016, jolloin viimeksi luin kirjan, kolmannen kerran, valokuvat  omiani otettu 5.7.2016).
***
Ysiluokan lukudiplomissa on kyseinen kirja eräs vaihtoehto ja tehtävän ratkaisu voi olla seuraava_

LUONTOTARINOITA: Bach: Lokki Joonatan

Muuta teoksen kertojaksi jokin teoksessa esiintyvistä eläinhahmoista. Kirjoita novelli teoksen tapahtumista sen näkökulmasta (kokija on joku laumasta).
Lokki Joonatan oli jo nuorena erilainen. Hän kirmaili kuin kamikaze taivaalla, ja vanhat ja viisaat sanoivat, että hyvin ei pojalle ei käy. Eikä käynytkään, kaveri häipyi sen tien. Itsellemme kävi hyvin, löysimme uuden kaatopaikan, jossa on höyryävän hyvää jätettä nokittavaksi.
Tarina opetus on siinä, että koskaan ei kannata yrittää mitään. Luovuta ennen kuin edes mitään yrität, älä yritä, äläkä ylitä omia tavoitteitasi. Ole vain kaatopaikan massaa et enää edes erotu siitä.

Millainen on luontokuvauksen, ympäristökuvauksen merkitys lukemassasi teoksessa? Kirjoita aiheesta pieni tutkielma.
Luonto lienee normaali brittiläinen merenranta- ja ulappaympäristö, luontokuvaus ei teoksessa ole kovin merkittävä, tärkein on Lokki Joonatanin kasvukertomus....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti