lauantai 19. kesäkuuta 2021

Outsider: Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja



Pekka Lipposesta ja Kalle-Kustaa Korkista olen jo kerran blogannut täällä.

Outsider eli Aarne Haapakoski (1904 - 1961) loi legendaarisen sankarikaksikon eli Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen, joka on lähtöisin Rantasalmen Saparomäeltä. Koko Korkin ja Lipposen seikkailusarja alkoi wikipedian mukaan juuri kuunnelmista, jotka laajenivat lehdiksi. Se on helppo uskoa, sillä radiossa monta kertaa esitetty kuunnelma Calamarian kuningas on hyvin vauhdikas, jännittävä ja yllättävä seikkailu. Se on hyvin käsikirjoitettu. Pekka Lipposena on Oke Tuuri ja Wilho Ilmari ääninäyttelee Kalle-Kustaa Korkkia, Sasu Haapanen Pavel Pohjolana on todella loistava.

"Outsider" oli aluksi vain Haapakosken käsialaa, mutta hänen avustajansa Seppo Tuisku kirjoitti sarjaa outsiderina samanhenkisesti, sarja loppui vasta 1960-luvun puolivälissä. Seppo Tuisku (s. 1936) toimitti vuodesta 1968 alkaen Jerry  Cottonia.

Pekka Lipponen (syntynyt noin 1915?) on luonnonlapsi, ahne, äkkipikainen, mutta varsin suomalainen hahmo. Hän tuntuu olevan tittelin kipeä, häntä on tituuleerattu niin avaruuseverstiksi kuin prinssieverstiksikin. Lipponen on aito savolaispoika alttiina näkäräisille ja naiskauneudelle. Pekka on perso rahalle ja aina altis ahvääreille, mutta ennen kaikkea ahneudelle ja vaikeuksille, joista osa johtuu näistä naisseikkailuista. Pekka joutuu usein tai aina liemeen, josta Kalle-Kustaa joutuu hänet pelastamaan. Pekan suurin kauhu on Manta Kakkinen, hänen entinen tai epävirallinen vaimonsa, joka oli Pekan kanssa naimisiin mennessään jo naimisissa.Lipponen on huutolaespoekana raivannut omat asemansa. Pekka Lipposesta on artikkeli wikipediassa täällä.

Outsiderin seikkailuissa on mukana myös herrasmiesmäisempi, älykäs ja sivistynyt Kalle-Kustaa Korkki (s. 1919). Korkki on kansainvälisen öljy-yhtiön palveluksessa, kakkosmiehenä pääjohtaja Trussin alaisuudessa. Korkista on wikipedian artikkeli täällä.

Alla bloggaus muutamasta tarinasta ja yhdestä kuunnelmasta.

Kolmasti kuolleena (1960 / 45) -tarina on merkittävä sikäli, että se alkaa Manta Kakkisen etsimisellä noutamaan veljensä miljoona perintöä. Manta Kakkisen oletetaan kuolleen Kalamari-saarella, jossa seikkailivat Pekka, Kalle-Kustaa ja Pavel Pohjola, sekä Manta. Manta oli mennyt saaren suomalaiskuninkaan Valerius Tietäväisen kanssa naimisiin. Manta oli kalauttanut Valeriusta päähän, mutta Valerius selvisi. Saarella oli eri joukkioita eri motiivein, ja kaikki taistelivat toisiaan vastaan. Amerikkalaisgangsterit käyttivät saaria huumausaineiden salakuljetukseen. Toisaalta mustat, hispanialaiset ja suomalaiset taistelivat alueista. Lisäksi saarilla oli hopeakaivoksia. Kalle-Kustaata kiinnosti öljy, jota saarella ei  ollut niin paljoa, että sitä olisi kannattanut alkaa porata.
Manta Kakkinen oli Pekka Lipposen nuoruuden ihastus, jonka kanssa hän meni naimisiin, mutta avioliitto päättyi pian. Manta on syntynyt 1911, eli on ollut vuonna 1959, jolloin kirja tapahtuu 48-vuotias. Pekka kuvaa avioaikaansa kuin orjana oloa. Kakkinen tuhlasi lisäksi Pekan omaisuutta. Pekka pääsi Mantasta eroon, sillä avioliitto oli laiton Mantan kaksinnaimisen vuoksi. Pekka tietää, että Mantan lapsi Alice on Alaskassa, ja Ruupertti Sing Singin vankilassa.
Pekka rientää Rantasalmen Saparomäkeen. Pekalla on veli Ville Lipponen, joka on kauppias. Villen poika Esko on Pekalla töissä.
Manta ei suinkaan ole kuollut vaan pelmahtaa paikalle konna Sam Turnerin kanssa. Manta vie miljoonat ulkomaille, ja aiheuttaa Pekalle vaikeuksia, josta Pekka selviää ehjin nahoin.



                                          
Tapahtui Monte Carlossa -jutussa vuodelta 1957 juuri Pekan veljenpoika Esko on pääosissa. Esko on voittanut miljoona markkaa Veikkauksessa. Esko on ottanut 100 000 markkaa mukaan ja mennyt pelaamaan Monte Carloon. Eskolla oli pelionnea, kunnes hänet huumataan, Pekka menee apuun. Esko joutuu Muukalaislegioonaan, ja matka suuntautuu Pohjois-Afrikkaan. Pekka menee perässä, ja tuomitaan kuolemaan. Pekka pääsee kiipelistä. Myös Kalle-Kustaa Korkki häärää öljypuuhissa.



Tiibetin lumimies -tarina on vuodelta 1960. Matka suuntautuu Tiibetiin, missä Pekka Lipponen saa Laman arvonimen johtuen karhun kynsi -amuletistaan, joka oli sama (tai samanlainen) kuin Lamalta kadonnut. Myös lumimies touhuaa Tiibetissä, kunnes suistuu rotkoon. Ei kovin "hyvä"  tarina minusta.

Pekan perillinen on Ylen kuunnelma vuodelta 1959.
Avaruuseversti, öljyekspertti Pekka Lipponen (Oke Tuuri) on lähdössä hoitamaan öljyahväärejä San Diegoon apunaan Pavel Pohjola (Sasu Haapanen). Kuvaan astuu hautarunoja lausuva katkera gangsteri Alvaro Banderosso, joka uhkailee Pekkaa, ja yrittää tappaa tätä.  Alvaro Banderosa laulaa Hirtettyjen balladia, ja hänet tunnetaan myös Apottina. Pekan päämäärä Monte Klovan alue, josta Kansainvälinen Öljy-yhtiö haluaa porata öljyä. Monte Klovan alueen omistaa Catherine Birdy, joka on naimisissa markiisi Campillanon kanssa. Catherinella on avioton tytär Maija, joka aiotaan siepata, sillä markiisilla on pelivelkoja. Tyttö on kuitenkin tarkoitus tappaa, eikä palauttaa lunnasrahojen saamisen jälkeen.
Tarina on hyvä, sillä Pekka on tuntenut nuorena Catherinen eli Katariinan, joka on suomalaissyntyisen Jussi Purasen jälkeläinen. Banderossa on ollut Birdyn tilalla renki Pablo, ja on ollut Pekan kilpakosija Katariinan suhteen. Pavel Pohjola on ollut Dallasissa vanginvartijana, ja Alvaro Banderossa on ollut myös kuolemantuomittujen sellissä, mutta paennut.
Pekka ja Pavel estävät Maijan ensimmäisen kidnappauksen. Tilalla Katariina ei suostu ottamaan Pekkaa vastaan, koska Pekka on Maijan oikea isä, mutta on ollut tietämätön tästä seikasta ja lähtenyt 20 vuotta sitten ja Katariinan oli pakko mennä naimisiin markiisin kanssa, joka on pelannut rahansa ja on korviaan myöten veloissa.
Tarinassa Maijan kaappaus onnistuu, Pekkaa ammutaan, mutta lopulta konnat saadaan kiinni, ja
Pekka suunnittelee jäävänsä tilalle inspektooriksi. Pekka pohtii myös avioliittoa Katariinan kanssa, ja viihtyy Maijan kanssa.

6 kommenttia:

  1. Minulla on tunne, että joskus muinoin lapsuudessa jonkun Pekka Lipposen lukenut, mutta yhtään en muista, mikä se olisi ollut. Näkö- ja nimituttuja nämä ja G-mies Jerry Cotton kuitenkin ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, eihän nämä mitää korkeakulttuuria ole, mutta kuunnelmista parhaat ovat minusta hyviä ja kesälukemisena silloin tällöin.

      Poista
  2. Voi pirskeles, aivan ihanan herkullinen avaus, myös melkoinen nostalgiahyppy kansikuvineen, kiitos!

    Suositut Lipponen, aikansa "härskihartikainen" & Korkki olivat radiosta ihan must kuunneltavaa ja kyllähän näitä lehtiäkin tuli hiirenkorville rypisteltyä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä kuunnelmat ovat hyviä, ja hyvin dramatisoitu. Näissä julkaisuissa taso vaihtelee paljon, mutta osa on kyllä uusintaluvunkin arvoisia.

      Poista
  3. Nostalgista, kivaa, lahjakasta tuotantoa ilmiselvästi. Varmaan tenhoavia kuunnelmina. En voi sanoa tutustuneeni Kalle-Kustaa Korkkiin (hih, hauska nimi) ja hänen jengiinsä, mutta muistan nähneeni noita lehtiä ja Outsiderin nimen. Jerry Cottoneita olen lukenut ja niistä tykännyt. 💜

    VastaaPoista