perjantai 27. huhtikuuta 2018

Erkki Rekimies: Näkymätön intiaani



Erkki Rekimies: Näkymätön intiaani, WSOY TaskuSet 1975, sivumäärä  120.

Erkki Rekimiehen Näkymätön intiaani on perinteinen nuorten villin lännen intiaaniseikkailu.

Postivaunut vievät postia ja ihmisiä Denveriin. Vaunuja seuraa yksinäinen intiaani Tomolo yhdessä kesyttämänsä suden Lobon kanssa. Tomolo on menettänyt vanhempansa 3-vuotiaana Arapahojen tapettua nämä. Tomolon isä on ollut valkoinen ja äiti intiaani. Tomolon on kasvattanut Kojootinhäntä niminen intiaani. Nyt Tomolo etsii vastauksia vanhemmistaan.

Vaunuista näkyy myös sata sotaisaa arapaho-intiaania. Virtaa ylittäessä vaunujen pyörä irtoaa ja vaunujen ajajat ja matkustajat joutuvat yhteistyöhön. Matkustajia on Isä Tonio, pappi, joka on kastanut Tomolon, kauppias Waterbottom, hänen kaunis tyttärensä Dolores, entinen seriffi Wilson, ja hänen mukanaan on vanki Mac. Intiaanit vaativat hevosia ja Dolores'ta. Arapahojen päällikkö on Culpalan. Wilson ei suostu vaatimukseen. Intiaanit haluavat myös Waterbottomin, joka on huijannut myymällä käyttökelvottomia aseita intiaaneille, yhdessä Ben Finmarkin kanssa, jonka intiaanit ovat jo tappaneet. Finnmark oli Tomolon isä. Vaunuja ajavat Hank ja Joe, lisäksi Waterbottomin orjana tai palvelijana on musta mies, jota sanotaan Aleksanteri Suureksi.

Juoni on itse asiassa hyvin perusteltu, ja jännite kohoaa. Tomolo joutuu kärsimään siitä, että on intiaani, ja hän joutuu kauppa-asemalla valkoisten kynsiin. Tomolo pääsee suden avulla pakoon. Häntä kuitenkin auttaa myös yksi valkoisista ja kertoo, ketkä olivat hänen vanhempansa. Äiti on ollut sosonien päällikön tytär.

Toisaalla intiaanien piiritys laukeaa väkivaltaan ...

Kirjan nimi viittaa Tomolon saamaan korpin sulkaan, jonka hän uskoo tekevän hänet näkymättömäksi. Jouduttuaan valkoisten väijytykseen, hän tajuaa, että taika ei auta valkoisten maailmassa. Itse asiassa sekä Mac että isä Tonio on hyötynyt Tomolon antamasta kullasta, valkoinen mies ei tässä ole puhdas omaltatunnoltaan. Tomolo suuntaa sosonien maille ja aikoo opettaa heille taikuuttakin suurempaa, valkoisen miehen kirjainten salaisuuden.

*****
Erkki Rekimies (1923 - 1995) oli laadukas seikkailukertomuksia kirjoittanut lehtimies, olen blogannut hänen kirjoittamistaan teoksista  Susi-Rolf, Martti ja minä ja  Laatokan lentäjät.

10 kommenttia:

  1. No tämä intiaani ja Rekimies ovat todella pysyneet näkymättömissä minulta. Kanssakulkija puolestaan löysi joitakin tuttuja nimiä kirjailijan tuotannosta; liekö ollut enempi poikien juttu?
    Juonessa tuntuvat olevan mukana kaikki aidot ja oikeat elemntit, joten kiitos esillenostosta! Mihinkäs tyttö sulistaan, Ugh:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tässä oli kliseiset elementit, mutta kirja oli lopulta aika syvämietteinen.
      Evakuoin kirjan vaimoni isovanhempien mökiltä,
      näistä muutamista muista vastaavista bloggaan myöhemmin mm. Uudenmetsän lapset ja Velhojuuri. Rekimiehen Laatokan lentäjät ostin kirjamessuilta, kiinnosti, kun osa sukua on asunut samoissa paikoissa 1930-luvulla Laatokan rannalla.

      Poista
  2. Nuo vuosikymmenten takaiset kirjahyllyt ovat oikeita aarreaittoja. Minulla on ollut ilo saada tätini ja hänen kauttaan myös isovanhempieni - sieltä Laatokan rannoilta myös - perintönä kirjastoja ja voi wanhan kirjan tuoksua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myöskin ammentanut ja ostanutkin vanhoja kirjoja, se on hieno harrastus. Tämän kirjan intiaani-teema on olennainen ja kertoo paljon enemmän kuin, se että lasten ohjelmassa ei saa enää näyttää intiaaniksi puettua näyttelijää.

      Poista
  3. lapsena toivoi usein ett tuli näkymättömäksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsena ehkä mietti enemmän näkymättömyysasioita. Suomessa ei ole enää soveliasta että kukaan laittaa päähänsä intiaanipäähinettä, koska sillä tavoin loukkaa intiaanien jotain oikeuksia, mitä en tiedä, mutta tämä juttu on levinnyt Yleisradioon, joka on hyllyttänyt lastenohjelmia ....

      Poista
    2. det finns en bok som heter Osynlighetsmanteln:
      http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/03/osynlighetsmanteln-av-fei-ge.html

      Poista
  4. (tuota intiaanipäähineestä en kuullut....)

    VastaaPoista
  5. kolonialism...
    http://www.pt.se/opinion/ledarkronikor/varfor-leka-indianer-och-cowboys-8909225.aspx

    VastaaPoista
  6. Intiaanipäähineasia on edistyksellisten ihmisten mielestä kulttuurin väärää omimista, ja loukkaa alkuperäisväestön oikeuksia, ja siksi ohjelmia on hyllyllä,ihmiset kuhisevat somessa. Minusta tässä käsite´ltiin ihan oikeita intiaanien ongelmia, oikealla tavalla. Sirten päähine tai sulka on minusta ihan oikein.

    VastaaPoista