perjantai 21. elokuuta 2015

Agatha Christie: Herkuleen urotyöt


Agatha Christie: Herkuleen urotyöt, The Labours of Hercules 1947, suomentanut kieli-instituutin ryhmä, wsoy 2011, sivumäärä 287.

Herkuleen urotyöt sisältää kaksitoista ongelmaa, jotka Hercule Poirot on päättänyt ratkaista ennen siirtymistään kurpitsan viljelijäksi. Hän saa idean, kun ystävänsä tohtori Burton ei pidä häntä Herculeen urotöiden tekijänä. Pohjimmiltaan kyse on siis Herakleen urotöistä. Kirja on jaettu kahteentoista urotekoon.

Nemean jalopeura -jutussa sir Joseph Hogginin vaimon kiinanpalatsikoira on kidnapattu. Kyse on ammattimaisesta varkaudesta. Samalla Poirot saa selville jotain vakavampaa, ja estää rikoksen. Tällä on löyhä side alkuperäiseen tarinaan, koska Poirot käyttää "Jalopeuran" pelkoa estämään rikoksen.

Lernan lohikäärme -urotyössä Poirot tappaa yhdeksänpäisen hirviön eli lopettaa huhumyllyn, jonka tohtori Charles Oldfieldin vaimo kuolema on aikaansaanut. Oikea rikollinen selviää.

Keryneian hirvi -uroteko alkaa Poirotin auton hajoamisesta. Hän etsii komealle autonkorjaajalle tämän unelmien naisen, joka esitti olevansa kreivitär, vaikka oli leningradilaisen autonkuljettajan tytär.

Erymanthoksen metsäkarju -tarinassa Poirot kiinniottaa ammattirikollisen, joka näytteli sekä tarjoilijaa yrittäen silloin myrkyttää ja huumata Poirotia, että myös etsivää. Rikollinen oli syyllistynyt vedonvälittäjän murhaan. Tarina on varsin lennokas, ja siinä esiintyy plastikkakirurgikin.

Augeiaan tallit Herakles puhdisti lannasta. Hercule Poirot käy "törkylehden" kimppuun, joka paljastelee entisen pääministerin "epäselvyyksistä" ja tekee siten lantaa. Poirot estää uudet paljastukset, mutta jutussa on kiinnostavaa se, että itse alkutarina oli tosi, eli entinen pääministeri oli syyllistynyt "väärinkäytöksiin". Poirot tekee vastavetonsa "nykyisen pääministerin" vaimon rouva Ferrerin avustuksella.

Stymfaloksen linnut -tarinassa Poirot ajaa pois ihmislihaa syövät linnut "pronssisilla kastanjeteilla", tarinassa poliitikko Harold Waring joutuu kahden naisen huijaamaksi ja kiristämäksi Herslovakian matkallaan. Poirot on pykälän verran älykkäämpi.

Kreetan härkä -tarinassa Poirot estää murhan. Neiti Diana Maberly tulee pyytämään apua Poirot'lta, Hugh Chandler  on purkanut kihlauksen. Tarinassa pojasta leivotaan mielisairasta partavaahtoon sekoitettujen kemikaalien avulla, seudun lampailta ja muilta kotieläimiltä on leikattu kaula auki. Poirot selvittää syyllisen ja pojan isän henkilöllisyyden.

Diomedeen hevoset eli neljä ihmislihaa syövää tammaa Herakleen piti pyydystää. Poirot tutustuu huumeiden käyttöön, kun tohtori Stoddart kutsuu hänet juhliin, jossa on välitetty kokaiinia. Neljä villikkonaista houkuttelevat asiakkaista huumeiden orjiksi. Poirot kesyttää ainakin yhden ihmistamman ja sitä ennen paljastaa välitysrenkaan kulissit.

Hippolyten vyö oli yksi Herakleen seikkailuista. Hippolyte oli amatsonien kuningatar, hänen vyönsä piti varastaa, vyö osoittaa statusta. Hercule Poirot sen sijaan ratkaisee Rubensin maalauksen Hippolyten vyön varkauden, johon sotketaan tyttökoululaisia, josta amatsonikehys uroteolle.

Geryonin karja piti tuoda takaisin ja matkallaan Herakles joutui tappamaan kaksipäisen koiran. Poirotilla on helpompaa, mutta joutuu puuttumaan lahkon toimintaan. Tässäkin lahko käyttää huumaavia aineita riippuvuuden aikaansaamiseksi.

Hesperidien omenat ne piti Herakleen hakea, ja ne  kultaiset omenat palautettiin. Tässä kirjassa Emery Powerilta on varastettu arvokas Borgioiden pikari. Pikariin on kuvattu omenoita smaragdein. Pikarissa on myös käärme, ja niin kuin lopussa ilmenee, paikka mistä pystyy annostelemaan myrkkyä. Poirot palauttaa pikarin Powerille, mutta saa keräilijän palauttamaan esineen luostariin, joten alkuperäinen tarina toistuu.

Kerberoksen kiinniotto oli  Herakleen viimeinen uroteko. Kerberos palautettiin Manalaan. Poirot -tarinassa Helvetti on yökerho, jossa harrastetaan sekä kokaiinin myyntiä, että liikkuu varastettuja jalokiviä. Tarinassa on myös Kerberos koira. Poliisit puuttuvat tarkastaja Jappin johdolla rikoksiin, mutta Poirotilla on iso osuus toiminnassa.

Tarina Kerberoksen kiinniotto kirjoitettiin alkuun varsin toisenlaiseksi vuonna 1939, mutta sitä ei julkaistu The Strand lehdessä kuten muut uroteot. Syynä oli, että jutussa Poirot saa ratkaista August Hertzleinin murhaajan. Hertzlein on kuin Hitler, tarinassa mainitaan myös Bondolino. Hertzlein-tarina on varsin heppoinen. Todellisuudessa miestä ei murhattu vaan sijoitettiin mielisairaalaan, ja kaksoisolennon murha saa aikaan levottomuuksia.

Herkuleen urotyöt -teos on hyvin saman tyyppinen kuin Sherlock Holmesin seikkailut. Viimeisessä tarinassa yökerhoa pitää kreivitär Vera Rossakoff, joka on Poirotille kuin Sherlock Holmesille Irene Adleer. Tässä Poirot suojelee rikollista Rossakoffia. Irene Adleer oli myös "kirjevaras", jota ei lopulta otettu kiinni. Kirjan alussa tohtori puhuu Hercule Poirot'n nimestä ja veljestä Achillesta. Minusta Achille -veli ainakin tarinassa Neljä suurta oli sumutusta, oliko Poirot'lla silti veli jää epäselväksi. Sherlock Holmesilla oli sen sijaan älykäs, mutta laiska veli Mycroft. Vera Rossakoff seikkaili samassa Neljä suurta -kirjassa tehden ovelia jalokivivarkauksia. Alkuperäisessä Kerberoksen kiinniotossa on myös Vera Rossakoff, uhkea meikattu nainen. Poirot lahjoittaa mielisairaalan vahtikoiran kreivittärelle.

Hercule Poirot'n urotyöt.on teos jota John Curranin mukaan fanit hehkuttavat, Curran itse käyttää superlatiivia "komein". Minä en nähnyt näissä mitään muuta nerokasta paitsi, että nämä liittyvät (minusta varsin löyhästi) Herakleen urotöihin, mutta olivat varsin väkinäisiä ja yhteys oli varsin tulkinnanvarainen.

Lainaus: "Jokaisella on täti Torquayssa", s.190. Agatha Christie (s. Miller 1890 -1976) oli syntynyt Torquayssa.

TV-toteutus tuli 1.1.2016 Yle TV1:ltä ja Areenasta vain suorana. Kyse oli taidevarkaasta, jota pyydystettiin lopulta Alpeilla, eli juoni oli toisenlainen kuin kirjassa. Herkuleen uroteot oli maalaussarjana, joka oli nyysitty eri paikoista.

Alkuun oli Lontoossa juhlat, jossa on korut syöttinä. Poirot on turvana kuten poliisitkin ottamassa koruvaras Marascaudia kiinni. Tapahtuu murha ja varkaus, mutta Marrascaud pakenee, hänen henkilöllisyys on salainen, Poirot vetäytyy Sveitsiin. Alkuun hän selvittää kadonneen rakastetun arvoituksen, Nita ollut seuraneitinä ja autokuski jäi kaipailemaan, tämä selviää onnellisesti jakson lopussa.

Poirot asuu alppihotelli Olympoksessa, jossa on tai on tulossa Marrascaud. Tapahtuu lumivyöry, jolloin hotelli on eristyksessä. Hotellissa on kummallista porukkaa, herra Waring, joka oli myös kutsuilla, kriminologi Alice Cunningham, ja hänen äitinsä kreivitär Rossakoff, tohtori Lutz ja Katrina Clayton, hänen äitinsä ..... Kaikki kyttäävät toisiaan, öisin koputellaan oviin ... Rouva Clayton on huijari yrittää huijata Waringia, Alice Cuninghamin väittää, että hänen huoneeseensa tunkeudutaan, sitten Poirot'n huoneeseen tullaan ammuskelemaan, yksi konna ammutaan viime sanoissa hän väittää olevansa Marrascaud.
Juttu lopulta selviää, tai Poirot selvittää jokaisen rikokset. Koruvaras, taidevaras ja tappaja Marrascaud on hyvin ylimielinen jäädessään kiinni. Minusta varsin sekava tarina.

****
Kaikkiin Agatha Christien dekkareihin löytyy linkit TÄÄLTÄ.

6 kommenttia:

  1. Itse en juuri Christien novellituotannosta perusta (tarvitsee vähän tilaa että tarinanpunontataitonsa pääsevät oikeuksiinsa) mutta muistelen tätä ehkä viihdyttävimmäksi novellikokoelmakseen. Vaikkei tietenkään huipputeosten tasolle ylläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin novelleista jää vähän hutaistu tunnelma, eli siinä kategoriassa nämä ovat hyviä. Minusta Kuoleman koira -novellikokoelma sen sijaan on paikoin varsin "näppärä",

      Luin tätä bloggausta niin sitöä vaivaa sama kuin näitä novelleja, lyhyesti kirjoittaminen on minulle vaikeaa.

      Poista
  2. Riensin varmistamaan kirjahyllystäni - jep, minulla on The Labours of Hercules. Muistan tykänneeni tästä kun ajat sitten luin. Tästä saakin luettavaa Poirot-nälkään kun telkkarin Porotit loppuvat . Kiva kiva :)

    VastaaPoista
  3. Moikka pitkästä aikaa! Mielenkiintoinen kirjavalinta taas kerran. Kiva että sanot suoraan, ettei tehnyt vaikutusta.

    VastaaPoista