perjantai 2. toukokuuta 2014

John Grisham: Lakimiehet



John Grisham: Lakimiehet, Wsoy , 2011, alkuteos The Litigators 2012,  suomentanut Kimmo Paukku, sivumäärä 349.

Juoni (voi sisältää juonipaljastuksia)
John Grishamin Lakimiehet on sujuvasti kirjoitettu fiktiivinen romaani, joka alkaa nukkavierun chicagolaisen asianajotoimiston Finnley&Figgin kuvauksella. Pääosakas on Oscar Finley, 62-vuotias entinen järjestyspoliisi, jolla on yhtiökumppanina 45-vuotias tuurijuoppo ajokorttinsa menettänyt Wally Figg. Pieni elanto raavitaan liikenneonnettomuuksien selvittelystä ja rattijuopumuksista. Juttuja haalitaan penkomalla onnettomuusraportteja poliisilaitoksella ja hautaustoimistossa. Firman toimistotöitä hoitaa musta neiti Rochelle Gibson, jonka poikien crack-tuomioita Figg sai lyhennettyä puoleen eli kymmeneen vuoteen. Toimistossa on AC-niminen seropi-koira. AC nimi on lyhennys sanoista Ambulance Chaser, eli ambulanssin jahtaaja. Varsinkin Wally Figg lähtee kolaripaikoille hakemaan asiakkaita.

David Zinc on ison Rothbergin asianajotoimiston juristi. Kaverilla kilahtaa ja hän ottaa lopputilin. Kalenteri on liian täynnä ja kaveria riivaa. Lasta haluava vaimo Helen ja tuomari-isä ovat huolestuneita pojastaan.

Wally Figg on hautaustoimistossa, kun Chester Marinon poika Lyle Marino usuttaa Wallya haastamaan Krayoxx-lääkkeen valmistajan oikeuteen. Isänsä Chester oli ollut lihava ja syönyt kolestrolilääkettä, mutta nyt kuollut. Chesterin kuolinpesän arvo on 50 000 dollaria, josta kymmennesosa tulee lakimiehille, lisäksi Chesterillä on baseballkortteja. Wally tarraa kuitenkin kiinni lääkkeen mahdollisiin haittavaikutuksiin ja alkaa etsiä asiakkaita leskiksi jääneistä ihmisistä. Ensimmäinen asiakas on Iris Klopeckin. Toimisto hoitaa kulut. Lääkeyhtiötä Varrick Labsia vastaan käydään haastein ja yritetään sopia jutut tai haetaan korvauksia oikeussalissa.

David Zinc pestautuu Finnley&Figgin yritykseen. Hän on hoitanut vain joukovelkakirja-asioita ei rikos- eikä vahingonkorvausasioita.

Viidenkymmen luvun aikana selviää, miten lääkeyhtiön uhreille tai "uhreille" kävi, ja kuka tapauksesta nettoaa. Lääkeyhtiö palkkaa Davidin entisen asianajotoimiston hoitamaan juttua. Koska lääkkeen käyttäjät ovat olleet voimakkaasti ylipainoisia ja koska heillä on ollut  muita sairauksia, tehdään paljon selvityksä.

David Zinc on kirjan sympaattisin henkilö. Hän on raha-asioissa hyvinkin reilu, ja auttaa erästä siirtolaisperhettä, jonka lapsi on kuolemassa lyijymyrkytykseen, jotka hän on saanut "Häijyhampaista". Zinc keksii lyijyn alkuperän ja löytää sattumalta avaamattomia lelupaketteja ja ostaa ne pois ensisijaisena tavoitteenaan suojella lapsia.  Tuotevastuukanteet näytetään ainakin Grishamin kirjojen mukaan hoidettavan lakifirmojen rahoin ja he saavat mahdollisesta korvauksesta oman siivunsa.

Wally ja Oscar joutuvat parantamaan tapojaan, moraaliton asiakkaiden kalastelu loppuu. Rochelle ja AC saavat kirjassa paremman tulevaisuuden.

Krayoxx-oikeudenkäynnistä raportoi eräs aggressiivinen bloggari, joka arvostelee sekä hataralla oikeussalikokemuksella esiintyvää Davidia että myös hänen vaimoaan. Kirja antaa ymmärtää, että blogien aggressiivisuus perustuu nimettömyyteen ja toisaalta sananvapauteen.

Lakimiehet -teos on sujuvasti kirjoitettu ja näyttää varsin raadollisena pienten asianajotoimistojen asiakkaiden hankinnan. Kirja oli mielenkiintoinen, ja siinä voimakas kirjoitusrutiini tihkuu rivien välistä.
*****
Vastustan jyrkästi kaikki Suomessakin kaavailtuja ja jo päätettyjä toimia lisätä juristien koulutusta. Minusta lakimiehiä on riittävästi. Niille, jotka ovat päässeet jo opiskelemaan ja valmistuvat, pitää taata kunnon työmarkkinat. Lakikoulutuksen ylitarjonta ei palvele ketään, ei yliopistoja, ei tiedekuntia, ei alalla toimivia lakimiehiä ei valmistuvia lakimiehiä, eikä varsinkaan tavallisia ihmisiä. Tämänkin kirjan monista oikeudenkäynnistä suurin osa oli turhia. Onnettomuus usein vain tapahtuu ilman kenenkään tai minkään aineen syytä.
****
John Grisham on 1955 syntynyt ja on amerikkalainen kirjailija, joka on toiminut lakimiehenä. Olen katsonut hänen Firma teoksestaan tehdyn filmin, joka oli sangen jännittävä. Grishamin kirjoja on myyty yli 250 miljoonaan kappaletta. Kirjan olen saanut lahjaksi ja ajattelin, että on aika lukea se. Oli viihdyttävä tai siis kiihdyttävä samoin kun niin ikään lahjaksi saatu John Grishamin Vetoomus

2 kommenttia:

  1. Firman olen lukenut ja katsonut elokuvan ainakin pari kertaa.
    Eikö Suomessa vähennetä kovaa vauhtia tiedekuntia. Yliopistoja on yhdistetty, jotkut ovat lopetusuhan alla. Jopa lääkäreiden koulutusta vähennettiin, mutta sitä oli lisättävä, koska lääkäreitä ei saatu terveyskeskuksiin.
    Tämmöisenä aikana olen tyytyväinen, että on edes joku työpaikka. Kaupungilla katselen tyhjinä ammottavia kauppoja. Jokin muutos nyt on käynnissä. Kaupat, lehdet, kirjat, koulutus, työpaikat, pankit...kaikki verkossa. Ehkäpä ne oikeudenkäynnit ym. käydään pian verkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis oikeustieteellinen koulutus minusta aloitettiin muistaakseni Joensuussa, ja muualla on lisätty paikkoja ja lisätään esim. Turussa luultavasti 10:llä eli 140 aloittaa, luultavasti muuallakin. Tämä havainto liittyy näihin pariin Grishamin kirjaan ei suoraan Suomen tilanteeseen. Kaikenlaisia kanteita voi nostaa esim. talokaupoista, autokaupoista, rajariidoista ja vaatia korvauksia viallisista tuotteista, onnettomuuksista. Jos on asiantuntijoita, jotka luovat tarjontaa muodostuu myös kysyntää. Toisaalta yritykset voivat suojata itseään ns tuotteen mukana tulevilla ehdoilla. Se, että syntyykö sopimus ja miten se syntyy on monimutkainen kysymys ja työllistänee lakimiehiä.
      Itse kannatan toki, että lakia noudatetaan ja tuomioistuin tarvitsee lisäresursseja, jotta jutut saadaan joutuisasti eteenpäin ja jokaisen oikeusturva pitää taata.
      On olemassa myös ns. reilupeli ja maalaisjärki, jotka tekevät elämästä helpomman ilman kaikenlaisia "viskaaleja" ja virkamiehiä.

      Poista