sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Mauri Kunnas: Koiramäen talossaMauri Kunnas: Koiramäen talossa, Otava 2012 kahdeskymmenes painos, ilmestynyt ensimmäisen kerran 1980, sivumäärä 48.

Mauri Kunnas (s. 1950 Vammalassa) on luonut hienon kuvakirjan Koiramäen talossa esikuvana Yli-Kirran talonpoikaismuseo Punkalaitumella. 

Koiramäen talossa elää Koiramäen perhe, eletään 1800-lukua.

Rakennukset missä koiramäkeläiset asuvat, aitat, talli, navetta on rakennettu miltei umpinaiseksi, ja loppu pihapiiristä on aidattu.

Kirjan jokaisella aukeamalla on kuvattu Koiramäen elämää, elannon hankkimista ja puuhia.

Tuvassa on leivinuuni, jolla valmistetaan ruoka. Leipää paistetaan leivinuunissa, mutta sitä ennen vilja kylvetään, elonkorjuuseen osallistuu paljon väkeä, jonka jälkeen järjestetään tanssiaiset. Viljaa kuivataan lyhteillä ja riihen parsilla, jauhetaan myllyssä ja leivotaan.

Vaatteet valmistetaan pellavasta, monia vaiheita on kun pellava kerätään, sidotaan, liotetaan, loukutetaan ja häkilöidään. Myös lampaiden villaa käytetään vaatteisiin. Villoista ja pellavasta tehdään lankaa ja kangasta. Kraatari tekee vaatteita. Pyykki pestään ulkona.


Lehmiä pidetään, ja niitä lypsetään.

Sauna on paljon muutakin kuin löylyjen ottamista varten, siellä kuivataan pellavia, savustetaan lihaa, ja myös kupataan.

Kirjan alussa esitellään koko Koiramäen yhteisö Kille, Pranssi-isäntä, Fiina-emäntä. Martta, Vaari, Elsa, Tuomas, Tilta, Heta-piika, Musti-renki, Matu-renki ja Ruotiukko Hiski Piskinen.

Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa on valloittavan elämäntäyteinen kirja, ja se on myös Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla.

14 kommenttia:

 1. Oikea hyvänmielenhyrinän avaus tälle aamulle, suurkiitos!
  Mauri Kunnas on todella taitava. Monien lasten - ja meidän aikuistenkin - suursuosikki.

  Tämän teoksen anteja ovat myös nuoremmille polville uppo-oudot sanat, joiden selittämisessä onkin sitten oma hauskuutensa, ja tykitykset milloin, miksi ja miten seuraavat toinen toisiaan.
  "Elettiin sitä ennenkin, vaikk' ojan takan' oltiin"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kunnas on kuvannut Koiramäkeä taitavasti. Moni lapsi on kasvanut Koiramäkiä katsellessa, ja kuunnellen. Nämä ovat tärkeitä kirjoja.

   Poista
 2. Rakastin tätä kirjaa pienenä! Hieno bloggaus.

  VastaaPoista
 3. Kivasti esittelet tämän kertakaikkisen ihanan kirjan. Tätä olen lukenut monen monta kertaa lapsenlapselleni. Hän kuuntelee tätä mielellään ja minä luen tätä mielelläni. - Ihanaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kirja on mieluisa aikuiselle, niin se on sitä lapselle, tässä on tosiaan se ominaisuus että sekä lapsi että aikuinen saa tästä paljon.

   Poista
 4. Mauri Kunnaksen kirjat ovat symppiksiä. Tämä kirja on jo klassikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Mauri Kunnas kuvaa hienosti miljöötä ja kuvittaa tarinoita.

   Poista
 5. Kivalta ja hienolta kirjalta vaikuttaa. Tässä eletään todellisuuden ja sadun liitossa. Tuo tuleentunut viljapelto on huikea näkymä. Se ilahduttaa aina mieltä, kun sellaisen näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuleentunut viljapelto on upea ja kuuluu suomalaiseen kulttuurimaisemaan :)

   Poista
 6. Nuo Koiramäen puuhat ovat opettavaisia ja viihdyttäviä. 💛 Kerrassaan kiehtovaa ajatella miten on tehty leipää ja vaatteita. Kuvissa on paljon kivaa katsottavaa. Onpa mainio tuo kissahahmo lopussa 🐈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juuri näin. Koiramäki sarjassa on 10 teosta, Kunnas on ahkeroinut, Koiramäki-kirjoista 3 on julkaistu 1980-luvulla.

   Poista
 7. Kunnas on hyvä, kirjaston siivoushyllystä löysin juuri hänen Robin Hood, ruattiks

  VastaaPoista