torstai 6. elokuuta 2020

Magdalena Hai: SusikuningatarMagdalena Hai: Susikuningatar, Karisto Oy 2014, sivumäärä 448.

Susikuningatar päättää Magdalena Hain Gigi ja Henry -trilogian.

Umbroviassa on tehty vallankumous, jonka vuoksi kuninkaallinen perhe on ollut maanpaossa. Susikuningattareksi mielivä minäkertoja Gigi on perheen kuopus ja hänen ystävänsä on katupoika Henry Delafordie ovat muuttaneet pois Vihreältä saarelta. Henry on ulkomaan toimittaja ja Gigi on mestari Oniwakan valmennuksessa Pariisissa tavoitteena on taistella Umbrovian valtaistuimesta. Gigin uskollisin tuki on ihmissusi Aren Mussovits, joka varjelee Gigin henkeä. Vallan anastaja Andros Epirikos lähettää Gigin perään tappajia ja vimeisempänä Mussovitsin toisen veljeksen Rufuksen. Miksi veljekset ovat toistensa verivihollisia?

Ne lukijat, jotka ovat lukeneet sarjan aiemmat osat, kahlaavat helposti 448 sivua hurmeenhohtoisen päättösaagan läpi, missä valmentaudutaan, lähdetään matkalle läpi Euroopan Umbroviaan, missä  Gigin pitää lunastaa asemansa Varcolacien johtajana. Sitten alkaa taistelu Umbrovian hallinnasta, ihmissusien olemassaolosta, ja vietetään verirituaaleja, sillä Gigin perimässä on monta pisaraa ihmissutta.

Itse luen aika vähän tällaisia kirjasarjoja, mutta luin tämän uteliaisuuttani, ja yllätyin positiivisesti. Trilogia oli ehyt tarina, ja riittävän omaperäinen, lisäksi tarinaa oli mukavasti maustettu tutuilla fantasia-genren kliseillä, kuten ihmisten tosinimillä (Maameren tarinat), mekaaniset osat (Tähtien sota), soturien jalostus (Taru Sormusten herrasta) ja monella muulla mitä en tiedä. 

Gigi kasvaa johtajuuteen, ja Henry on assistentti, joka antaa hyvän neuvon väijytyksen  jälkeen  "Älä ole marttyyri, ole kuningatar". Ihmissusien kuningatar onkin jatkossa varsin raju johtaja ja tappokone naginatansa (kirjan kannen kuvassa?) kanssa, mekaaninen silmä näkee pimeässä, ja muutenkin ihmisen auran, veri Gigille maittaa ja homma etenee. En olisi päättöosaa suosittelemassa  alakoulu-ikäisille, mutta tämä on päättöosa. Meno on verenkarvaista ja raakaa  mutta kuuluu genreen. Sodan keskellä nuori saa pohdittavaksi ikiaikaista hyvän ja pahan taistelua.

Magdalena Hain Susikuningatar on erinomaista kesälukemista teini-ikäisille ja sitä vanhemmille verifantasian ystäville.

Henry ja Gigi -trilogia:
Kerjäläisprinsessa (1.7.2020)
Kellopelikuningas (23.7.2020)
Susikuningatar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti