keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Grace Metalious: Kaupunki nimeltä Peyton PlaceGrace Metalious: Kaupunki nimeltä Peyton Place, alkuteos Payton Place 1958, suomentanut Liisa Jalovaara, Gummerus 1969, sivumäärä 474.

Kirja alkaa: "Intiaanikesä on kuin nainen. Kypsänä, kuuman kiihkeänä mutta oikullisena se saapuu ja katoaa halunsa mukaan niin että koskaan ei voi olla varma sen tulemisesta tai lähtemisestä. Intiaanikesä toistuu kirjan tapahtumavuosina 1938 -1945. Kirja on kolmeosainen.

Kuvitteellinen Peyton Place on kaupunki on New Hampshiressa, ja se saanut nimensä Samuel Peytonin linnasta, lopussa kerrotaan Samuel Peytonin tarina. Hän oli musta, joka rikastui ja matkusti Eurooppaan, jossa hän avioitui ranskalaiskaunottaren kanssa. Rikasta mustaa ei Bostonissa(kaan) hyväksytty ja Samuel rakennutti linnansa, ja erakoitui, hänellä ei ollut yhteisöä eikä sosiaalista verkostoa. Kirjan ytimenä onkin kaupungin ihmissuhteiden ja elämäntarinoiden tarkastelu Peyton Placessa, keskiöön nousee etenkin kolmen naisen tarina.

Grace Metaliousin romaani Kaupunki nimeltä Peyton Place on loistava ajankuva, joka paljastaa kaupungin sosiaalisten suhteiden kirjon, romaania on nautittavaa lukea myös juonen jännittävyyden vuoksi, ei ihme, että kirja oli lähtölaukaus sekä elokuvalle, että  tv-sarjalle. Metaliousin kerrontatyyli muistuttaa John Irvingin juonen  kuljetusta, jossa tapahtumat johtavat vääjäämättömästi tragediaan, joka selviää myöhemmin. Irvokkaista tapahtumista huolimatta kirja on lohdullinen, sillä elämä soljuu eteenpäin uomaansa pisin, kuona on vain pintavaahtoa.

Juoni ja henkilöt (älä lue, jos et halua juonipaljastuksia)
Kirjan alussa kansakoulunopettaja neiti Elsie Thornton katselee oppilaitaan, joista eniten kiinnostaa herkkä ja lapsellinen 12-vuotias Allison MacKenzie, yksi kirjan päähenkilöistä. Koulupihalla öykkäröi rikkaan Leslie Harringtonin 14-vuotias poika  Rodney Harrington. Leslie Harrington omistaa tienoon tehtaat, hänen vaimonsa on menehtynyt synnytyksessä. Leslie hallitsee rahalla ja työnantajana tehtaan työväkeä. Peton Placen rikkaat asuvat Chestnut Streetillä, ja sen miehet tuomari Charles Partridge, lääkäri Matthew Swain sekä sanomalehden omistaja Seth Buswell  kokoontuvat korttirinkiinsä perjantaisin.

Allisonin äiti Constance MacKenzie omistaa Huokea kulma -vaatekaupan, jonka hän osti Allisonin isän Allisonin kuoltua. Constance oli nuoruudessaan lähtenyt New Yorkiin, ja työskennellyt Allison MacKenzien kankaita tuovassa yrityksessä. Yrittäjä MacKenzien perhe oli muualla ja miehellä oli suhde Constancen kanssa, siitä suhteesta syntyi tytär Allison. Miehen kuoltua Constance vaihtoi nimeä ja palasi pikkukaupunkiin äitinsä Elizabeth Standishin kuoltua. Kaupunkilaiset luulevat, että Constance on leski. Valeleskeys on Contancen elämää kahlitseva salaisuus. Contance on toinen kirjan päähenkilöistä. Kolmas päähenkilö on Allisonin ystävä Selena Cross. Selena Cross on yksi juoppo Lucas Crossin lapsista. Crossit ja muut Peyton Placen köyhät asuvat tervapaperihökkeleissään, hökkeleissä, joista kaupungin rikkaat haluaisivat päästä eroon.

Kirjassa tapahtumat vyöryvät ja hiljalleen niistä muodostuu värikäs kuvakollaasi, kauneus on sen kiinnostavissa sosiaalisissa suhteissa ja raadollisen irvokkaissa mutta inhimillisissä tapahtumissa.

Allisonin 13-vuotispäivissä leikitään postitoimistoa, jossa lähetetään suukkoja. Rodney Harrington haluaisi suudella Selenaa ja suuteleekin. Ted Carter kuitenkin on ihastunut Selenaan, ja tunnustaa rakkautensa Selenalle.

Mentyään yhtenä päivänä Crossien talon luo Allison joutuu olemaan irvokkaan tapahtuman tulkitsija ja todistaja, kun Lucas Cross hakkaa tytärpuolensa Selenan ja  repii tämän vaatteet ja, silloin Allison pyörtyy. Selena Cross pestautuu Allisonin äidin kauppaan myyjäksi. Selena on hyvä apulainen kaupassa. Allisonin ja Selenan välit viilenevät. Selena seurustelee Ted Carterin kanssa, jonka vanhemmat asuvat Chesnut-kadulla. Perheen vaurastumiseen liittyy 'salaisuus', perheen äiti meni naimisiin kylän vanhan tohtorin Quimpyn kanssa naimisiin, ja alle vuoden avion jälkeen tohtori ampui itsensä. Carterit eivät pidä Crossin lasta riittävän hyvänä pojalleen, jonka he aikovat korkeakouluttaa, ja Ted Carter valmistuukin lakimieheksi kirjan lopussa. Seudun juopot kokoontuvat Kenny Stearnsin luo juopottelemaan. Kenny Stearns lyö kirveellä jalkaansa, Lucas Cross näkee eri erivärisiä mönkiäisiä juoppohulluuskohtauksissa ja viedään sairaalaan.

Rodney Harrington pyytää Allisonia alakoulun päättötansseihin. Betty Anderson on vihainen ja kiukuttelee, kun Rodney ei kutsunut häntä. Rodney lähtee kuitenkin Bettyn perään ja Allison tutustuu Norman Pageen, jonka kanssa tanssii. Selena on Tedin kanssa tanssiaisissa. Selena on hankkinut tienesteillään hienon puvun, vaikka Lucas on varastanut hänen palkkarahansa.  Pikku Norman Pagella on äitinsä ikäisiä sisarpuolia. Normanin leskiäiti vaatii ehdotonta rakkautta  Normanilta, eikä hänellä saisi olla mitään muuta elämää. Tanssiaisten jälkeen on päättökokeet.

Matthew Swain on kuusikymppinen tohtori, yleislääkäri, joka on erikoistunut sairaisiin, hän pelkää eniten sukupuolitauteja. Matthewille tulee Selena asiakkaaksi, Selena on  raskaana! Matthew kysyy, onko lapsen isä Ted Carter, Selena kieltää. Selviää, että Lucas on raiskaillut toistuvasti tytärpuoltaan humalapäissään hirveiden pieksäjäisten jälkeen. Matthew Swain pähkii mitä tekee, tilanne on painajaismainen, ja hän päättää tehdä Selenalle abortin, joka tuolloin oli laiton, hän naamioi teon umpisuolenpoistoksi. Hän pakottaa sairaanhoitajan auttamaan itseään. Mathew Swail ryntää raivoissaan Lucaksen luokse ja pakottaa tämän allekirjoittamaan tunnustuksen, että hän on hakannut ja raiskaillut tytärpuolensa ja on tehnyt tämän raskaaksi. Lisäksi Lucaksen on lähdettävä pois ikiajoiksi. Vimmaisen keskustelun kuulee myös Selenan äiti siivooja Nellie, joka sekoaa lopullisesti.

Peyton Placeen tulee uusi opettaja newyorkilainen Michael Rossi. Mike ihastuu Constanceen, ja tunne on molemminpuolinen. Constancen kiirastuli on siinä, että hän ei pysty paljastamaan totuutta "avioliitostaan", Mike kosii, mutta Constance keksii verukkeita ja lykkää aviohanketta.

Norman Page ja Allison retkeilevät yhdessä alkuun hyvinkin viattomasti, tosin Norman on tilannut sukupuoliasioita käsittelevät käsikirjan, jonka tietoja kertoilee Allisonille. Allison  haukkuu lähtiessään metsäretkelle Nellietä, joka on heillä siivoajana. Nellie näkee harhoja ja ymmärtää, mitä Lucas on tehnyt Selenalle, ja hirttää itsensä. Normanin ja Allisonin metsäretki venyy pitkäksi, retken jälkeen Normanin äiti ja Constance koittavat nyhtää tietoa, mitä metsässä on tapahtunut. Lukija tietää, että ei mitään, mutta sitä yksisilmäiset äidit eivät ymmärrä. Constance arvioi Allisnia oman nuoruuden kiimansa kautta. Hän on ajautunut avioliittossa olevan miehen rakastajattareksi, Allison on mieleltään aivan viaton. Constance omassa ahdistuksessaan syytää sappea Allisonin päälle. Allison ihailee isäänsä, ja pitää hänen kuvaansa huoneessaan. Constance syyttää Allisonia samasta isänsä kiimasta, ja syyttää Allisonia äpäräksi. Michael Rossi laittaa rajat Constancen raivokohtaukselle, ja mainitsee, että äiti syyttää tytärtään turhaan, ja Constance näkee tyttäressään oman kiimasnsa. Allison sairastuu palauteryöpystä ja Nellien itsemurhasta, ja Matthew ottaa Allisonin lepäämään sairaalaan.

Toisaalla Rodney saanut collegesta potkut, Bettyllä on muita treffikavereita. Rodney käyttäytyy hyvin omistavasti Bettyä kohtaan ja Rodney pääsee lopulta Bettyn puutarhaan, mutta ilman varmuusvälinettä. Kun Betty on raskaana, Rodney kertoo asian Leslie-isälleen, joka hoitaa asian. Bettyn isä on tehtaalla töissä, hän tarjoaa Bettyn isälle 500 dollarin shekin, jotta Betty menisi aborttiin. Betty tulee raivoamaan Leslielle, ja repii shekin uhaten oikeudenkäynnillä. Leslie ilmoittaa, että voi osoittaa Bettyn olleen muiden kanssa, ja uhkaa, että Betty tuomitaan prostituoiduksi. Leslie antaa Bettylle shekin, enää vain 250 dollaria. Leslien huvipuistossa sattuu kohtalokas onnettomuus, joka johtaa Kathy Ellsworthyn käden irtoamiseen. Kun Ellsworthyt uhkaavat oikeustoimilla, Leslie erottaa Kathyn isän tehtaasta. Oikeudenkäynnissä korvaukset alennetaan kymmenesosaan, sillä valamiehistö on täynnä Leslien vaikutusvallan alla olevia henkilöitä. Leslien lopulta käy huonosti, sillä Rodney, joka onnistuu välttämään sotapalveluksen hivelee erään treffiseuralaisensa rintoja ajomatkalla, ja kuolee. Leslie on tämän jälkeen yksin. Leslie lopettaa myös korttiringissä, eikä häntä enää huolita takaisin, kun hän haluaisi takaisin.

Sodan aikana Lucas Cross tulee takaisin, ja menee Selenan kotiin juovuksissa. Lucas alkaa hakata Selenaa, ja aikoo raiskata tämän. Selena lyö Lucasin hengiltä ja hävittää ruumiin. Norman Page palaa rintamalta ontuen, rivi kankaisia kunniamerkkejä rinnassaan. Normanin äiti iloitsee sotasankarista. Seth Busswell saa palautetta, miksi tapahtumaa ei paineta sanomalehteen. Busswell arvaa, että kyse on äidin lavastuksesta. Norman on saanut sotaneuroosin ja kotiutettu, jalka ei todellisuudessa ole kipeä. Seth ottaa Normanin töihin kirjanpitäjäksi.

Allison on vieraantunut äidistään ja suuntaa New Yorkiin. Michael pakottaa Constancen tunnustamaan valehtelunsa, ja sen jälkeen Constance on vapaa suhteeseen, ja pari avioituu. Allison kirjoittaa novelleja ja tarinoita lehtiin, ja voittaa pienen palkinnonkin.

Armeijan miehet tulevat etsimään Lucasta. Lopulta Selena otetaan kiinni ja vangitaan. Selenan poikaystävä Ted Carter hylkää Selenan, kuten kaikki muutkin. Tuomari Charles Partridge tuntee ylpeyttä huomiosta, jota oikeudenkäynti saa osakseen. Charlesin vaimo hekumoi miehellään, joka antaa hirttotuomion. Selena ei aio puolustautua. Lopulta oikeudenkäyntiin saapuu todistamaan lääkäri Matthew Swail, joka kertoo tekemästään abortista, ja kaikesta, mikä koskee Lucas Crossia. Valamiehistö vapauttaa Selenan.

Allison on miltei toistanut äitinsä virheen, kun hän ajautuu viikonlopun mittaiseen fyysiseen suhteeseen agenttinsa Bradley Holmesin kanssa. Viikonlopun fyysistelyn jälkeen Bradley mainitsee, että hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Allison on äitiään viisaampi hän repii itsensä irti New Yorkista, ja palaa kotiin. Toinen syy oli Selena Crossin oikeudenkäynti. Kirjan viimeiset sivut Allison pähkäilee kirjoittamaansa kirjaa, ja päätöstä jättää Bradley. Allison päättää jäädä Peyton Placeen, ja hauduttelee kirjaansa Samuelin linna (joka on siis Kaupunki nimeltä Peyton Place!). Rakkaus kenties koputtelee ovella?

Teoksen teemoja on varmasti vapaus ja naisen rooli yhteisössä. Constance, Selena, ja Allison saavat vapautensa takaisin. Constancea ja Allisonia eniten kahlitsevat yhteisön odotukset, ja omat toimintamallit. Selena pääsee irti väkivallan ja raiskausten kierteestä. Selena pääsee vapaaksi myös yhteisön silmissä. Kirjassa on lukematon määrä sivuhenkilöitä, jotka omituisinakin hyväksytään osana kaupunkia. Sosiaalinen liikkuvuus on vähäistä ja kaupunkia hallitsevat yhden vauraan kadun vanhat miehet. Seth Busswelillä ja Matthew Swainilla on empatiaa ja omatunto, ja mikä tärkeintä he pystyvät auttamaan hädänalaisessa asemassa olevia. Yhteisö on kuitenkin niin staattinen, että mitään sosiaalista kiertoa ei ole, vaan kaikki väliintulot tapahtuvat kertaluonteisesti ja yksilöiden kautta. Kaupunkiin ei saada aikaiseksi edes asemakaavaa, viemärikin vain lahjoitusten kautta. Michael Rossi otetaan koulun johtotehtäviin miehenä, vaikka neiti Elsie Thornton on pätevä ja empaattinen opettaja. Kaupungin valta on suvereenisti miehillä. Uusi polvi voi muuttaa kaiken. Constancella on menestyvä liikeyritys, ja Allison kirjoittaa lehtiin ja aikoo kirjailijaksi. Selena ei alistunut hakkaamiseen ja raiskauksiin kuten äitinsä Todelliseen tasa-arvoon tuskin näillä eväillä päästään mutta suunta on oikea.

Tunnustan, että bloggaukseni on pitkä, muttei erityisen hyvä. Kirja sen sijaan on pitkä, hyvä, ja äärimmäisen jännittävä ja viihdyttävä. Luultavasti toisella lukemisella kirja on vieläkin nautittavampi, koska ei tarvitse jännittää, kuinka kaikkien käy.

Peyton Place -kirja tapahtuu siis 1930-luvun lopulla ja toisen maailmansodan aikana.Tällöin kirjan kertomusten mukaan uimahousuissa oli vetoketju! Vetoketju toki oli yleistynyt, mutta vetoketjullisiin tavaroihin kiinnitetään kirjassa erityisen paljon huomiota.
****
Grace Metalious (1924 - 1964) kuoli 39-vuotiaana ilmeisesti maksakirroosiin, kirjailija oli kotoisin New Hampshiresta. Marie Grace DeRepentigny avioitui George Metaliousin kanssa, ja alkoi kirjoittaa tätä vuonna 1954. Peyton Place -elokuva tehtiin vuonna 1957, tv-sarja oli suosittu ja sitä tehtiin vuosina 1964 - 1969 viisi kautta.

Osallistun tällä Lukupinon Yhdysvallat lukuhaasteeseen.

8 kommenttia:

 1. Hirveitä skandaaleja näennäisen rauhallisessa pikkukaupungissa. Ostin tuon kirjan joskus kauan sitten antikvariaatista. Jännittävä ja viihdyttävä. Äitini tykkäsi siitä TV-sarjasta. Taidanpa vilkaista onko YouTubessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HYvin kuvattu rauhallinen pikkukaupunki täynnä kätkettyjä skandaaleja ja tragedioita.

   Poista
 2. Peyton Place oli aikoinaan ainoa sarja, jota äitini ja isäni seurasivat yhdessä. Tämä on varmaan vuosien mittaan muodostunut jonkinlaiseksi klassikoksi ellei peräti kulttisarjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaan seuraavaksi Timo T.A. MIkkosen muistelmista, hän tarinoi sarjan mullistavuudesta, on ollut aikansa ykkönen, itse en ole katsonut edes youtubesta ennen tätä, mutta katsoin sarjan alun ja filmin alkua vuodelta 1985 Peyton Place the next generation.

   Poista
 3. Kiitos Jokke, tämä oli maanmainio kertomus Peyton Placen pikkukaupungin tapahtumista, en ole varma olenko edes lukenut kirjan, muutaman osan Peitonpaikkaa katselin vahingossa, olin vielä niin nuori, ettei se kiinnostanut eikä meillä ollut edes teeveetä siihen aikaan. Sen muistan että kiukustuin kun menin kyläkirjastoon heilutellen pitkää tukkaa kirjapinkka käsivarrella niin ilveiltiin että mitäs meidän Allison:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni 1960-luvulla tv:tä katsoneista puhuu Peyton placesta ja Allisonista. Minua Allisonia tärkeämpiä oli Constance ja Allison, mutta ilmeisesti Allison sarjassa on keskeinen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. tääl voi katella:
   https://www.youtube.com/watch?v=BTQqqhZ9qd8

   Poista