torstai 29. kesäkuuta 2017

Arne Dahl: Maan alla ja muut A-ryhmän kirjatArne Dahl: Maan alla, alkuteos De största vatten, 2002, suomentaja Kari Koski, Otava 2007, sivumäärä 397.

Arne Dahlin Maan alla jatkaa tarinaa Tukholman rikospoliisin A-ryhmästä, jota johtaa Jan-Olav Hultin. Olen blogannut edellisistä osista  Verikyynel 2004 (Ont blod, 1998), Pudotuspeli 2004 (Misterioso, 1999), Vuoren huipulle 2005 (Upp till toppen av berget, 2000) sekä Eurooppa Blues 2006 (Europa Blues, 2001). Seuraavaksi lyhyet luonnehdinnat muista osista.

Viidennen osan Maan alla polttopisteessä on Kerstin Holm, joka oli aiemmin poliisina Göteborgissa.
Ei ole Kerstin Holm, mutta teos oli Göteborgissa, kun kävin siellä
Kerstin Holm joutuu sisäisen tarkastuksen roolissa kuulustelemaan entistä kollegaansa Dag Lundmarkia, jonka epäillään surmanneen tahallaan turvapaikanhakija Winston Modisanen. Kerstin on ollut kihloissa Dagin kanssa, suhde on päättynyt miehen väkivaltaan ja alkoholiongelmaan, mutta Kerstin pitää kihlasormusta sormessaan. Kuulustelut ovat hyvin hankalia.

Tässä osassa on kotimaiset murhatalkoot, sillä maanviljelijäpariskunta on myrkytetty ja kaivettu maahan, heidän adoptiolapsensa Anders on kadonnut. Lisäksi muutamia muita ihmisiä on kadonnut. Juonessa on puhetta myös HIV-lääkkeistä ja teollisuusvakoilusta.

Kerstin Holm joutuu syvälle tapauksen pyörteisiin, sillä Dag ei olekaan puhdas pulmunen, ja hän painostaa Kerstiniä.

Kaikki selviää ja loppu on sangen jopa traumaattinen.

A-ryhmäläisten elämä jatkuu. Gunnar Nyberg elää sovussa Ludmilan kanssa, harrastaa kuorolaulua, ja ovat hankkineet talon Kreikasta. Saran isä ei pidä Jorgesta, mutta pari hankkii perheen lisäystä. Arto Söderstedt muistelee Europol-komennustaan Italiassa.

Kirja heijastaa aikansa murhenäytelmiä. A-ryhmän poliisit katsovat kaksoistorni-iskuja tv:stä.

Alla lyhyitä luonnehdintoja lopuista A-ryhmän seikkailuista.
Arne Dahl: Juhannusyön uni, alkuteos En midsommarnattsdröm, 2003, suomentaja Kari Koski, Otava 2009, sivumäärä 398.

A-ryhmän johtaja Hultin jää eläkkeelle. Tilalle astuu Kerstin Holm, jolla on 8-vuotias Anders huollettavanaan. Paul Hjelm siirtyy sisäisen tarkastuksen osastopäälliköksi, ja muuttaa pois perheensä tyköä, epäilys Jorgen päihdesekoilusta hiertää Paulin ja Jorgen välejä. Jorgen läheisiä myös uhataan.

Rikosrintamalla eräs kurdimies tapetaan, hän oli uhkaillut siskoaan, joka löysi miehen puukotettuna. Toisaalla puolalaisnainen Elzpieta Kopanska tapetaan, hän on saanut soiton joltain toiselta puolalaiselta, uusi a-ryhmäläinen Jon Anderson saa tutkittavaksi tämän haaran. Jon Anderson on kotoisin Pajalassa, mutta asunut Poznanissa, häntä puukotetaan Puolassa. Niin ikään uusi a-ryhmässä eli Lena Lindberg saa tulikasteensa.

"Roska"-TV:n ohjelmavastaava tapetaan, hänen vaimoaan epäillään. Arto kuulustelee ruotsinkielentaidotonta suomenkielistä vaimoa.

Bengt Åkesson on Kerstin Holmin tuttu, hän esiintyy tässä seikkailussa ensimmäisen kerran.Arne Dahl: Kuolinmessu, alkuteos Dödsmässä 2004, suomentaja Kari Koski, Otava 2010, sivumäärä 412.

Cilla Hjelm pohtii avioeroaan Paulista, ja hänen väsymystään sairaanhoitajan työstä, kun alkaa pankkiryöstö. Cilla jää panttivangiksi. Hän on pinteessä, mutta selviää hyvin, mutta joutuu siksi vaaraan. Hultin kutsutaan eläkkeeltä operaation johtajaksi. Pankkiryöstön motiivi on hyvin erikoinen, juuret ovat menneessä maailmassa.

Maaliskuussa 2003 alkaa myös USA:n hyökkäys Saddamia vastaan Irakissa. Tarinassa puhutaan myös energiasta. Gunnar Nyberg oleilee Kreikassa Ludmilan kanssa. Lopussa Gunnar joutuu kohtaamaan vanhan vainoajansa.


Arne Dahl: Pimeyden kutsu, alkuteos Mörkertal, 2005, suomentaja Kari Koski, Otava 2011, sivumäärä 429.

Tukholmalaiset nuoret ovat leirikoulussa Ångermanlantissa, ja Emily Flodberg katoaa. Seudulla on tunnettuja pedofiilejä. A-ryhmä alkaa tutkia asiaa. Kerstin Holm A-ryhmän operatiivinen johtaja on itse saanut 14-vuotiaana osakseen väärää huomiota Holger-sedältä.

Marja Willner tulee ilmoittamaan miehensä Stefanin kadonneen.

Jorge löytää Emily Flodbergin tietokoneesta viitteitä internetin verkostoihin, ja tutkinta alkaa jauhaa tuttuun tapaansa.

Kerstinin ja Bengt Åkessonin jonkin näköinen suhde jatkuu. Jorgella ja Saralla lapsiluku on edelleen kaksi, eli Isabel ja Kalle varttuvat ...

Tarinat vaan pitenevät, ja ihmishenkien menetyksiltä ei säästytä, loppukarkelot alkavat olla toinen toistaan dramaattisempia.


Arne Dahl: Jälkijäristys 2011 alkuteos Efterskalv, 2006. suomentaja Kari Koski, Otava 2011, sivumäärä 429.

Tukholman vihreässä metrossa tapahtuu räjähdys, jossa lopulta kuolee 11 ihmistä, osaa ei pystytä tunnistamaan. Räjähdyksen motiivia ja saati tekijää ei tiedetä, ei tiedetä edes, onko kyse itsemurhaiskusta.

Poliisin A-ryhmä tekee yhteistyötä SäPon kanssa, Jan-Olav Hultin kutsutaan taas mukaan ja hän johtaa tutkimuksia. Nokitteluja on ryhmän sisällä, mutta tutkinta etenee. Teknisestä tukinnasta vastaa Saran isä ja Jorgen appi Brynolf Svenhagen. Isku nimetään Carl Jonakseksi vaunun mukaan. Eräs länsimaita halveksiva järjestö ilmoittautuu tekijäksi.

Tutkinta jauhaa, taustojakin pöyhitään. Lopulta kyse ei ole terrori-iskusta, vaan sitä jäljittelevästä iskusta, jolla haluttiin lopullisesti eroon tietystä ryhmästä ....Arne Dahl:  Valvova silmä, alkuteos Himmelsöga, 2007, suomentaja Kari Koski,  Otava 2012, sivumäärä 461.

A-sarjalaisten kuulumisia päivitetään. Gunnar Nyberg on joutunut tappamaan palkkamurhaaja Wayne Jenningsin (Tarinan Verikyynel yksi tappajista).

Kerstin on pirstaleina, Bengt Åkesson heräsi koomasta, mutta kuoli. Kerstinin suhde Pauliin on etäinen.  Jon Andersonilla on suhde Marcuksen kanssa. Viggo Norlanderilla on rajuja syöpähoitoja. Hänellä on avovaimo Astrid ja kaksi nuorta tytärtä.

Arto Söderstedtin lapset alkavat olla aikuisia, vanhin Mikaela on 22-vuotias, ja opiskelee kauppakorkeakoulussa. Hänellä on ollut Italian matkan jälkeen ollut lukuisia poikaystäviä.

Paul Hjelm on lainassa Turvallisuuspoliisissa.

Lena Lindberg tutkii videovuokraamon ryöstöä. Lisäksi ilmenee sarjamurha.

Tarinaa en avaa, mutta lopussa Gunnar ilmoittaa lopettavansa poliisin työt ja keskittyvänsä kirjan kirjoittamiseen Kreikassa.

Kerstin ja Paul ovat löytäneet toisensa.

A-ryhmä aiotaan lopullisesti lakkauttaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti