sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Tintti TiibetissäHergé: Tintti Tiibetissä, Tintin au Tibet, 1960, suomentanut Jukka Kemppinen, Otava 1971 ensimmäisen kerran 1971. Sivumäärä 62.

Tintti Tiibetissä on Hergén eli Georges Remin (1907 - 1983) Tintti-albumeista kahdeskymmenes ja mullistavin, ehdottomin ja syvin. Tintti on belgialainen idealistinen lehtimies. Ensimmäisissä seikkailuissa hänen kumppanina oli vain koira Milou. Seuraavaksi sarjaan tuli pöheli poliisipari Dupond ja Dupont. Lopulta Tintti  asuu räiskyvän kapteeni Haddockin kanssa Moulinsartin linnassa, jossa on myös Tintin ystävän professori Tuhatkaunon laboratorio. Aiemmissa seikkailuissa Tintti on seikkaillut Amerikan mantereilla, Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa ja Tintti kumppaneineen kävi Kuussakin. Tintin ystäviin kuuluvat myös kiinalaispoika Tsang, oopperalaulaja Bianca Castafiore.

Ennen Tintti Tiibetissä -albumin piirtämistä Hergé oli kokenut elämässään mullistuksen ja avioeron, ja käynyt psykoanalyysissa. Albumissa on paljon valkoista, ja dramaattisimmassa kohdassa Kapteeni on leikkaamassa omaa kiipeilyköyttään poikki pelastaakseen Tintin ja uhraisi itsensä. Onneksi teko jää aikeeksi, kun sherpa Tharkey palaa auttamaan kumppanuksia.

Tarinan alkaessa Tintti on Alpeilla vuorikiipeilemässä, Kapteeni viettää aikaa hotellissa, hän ei aio vuorille. Tuhatkaunokin on hotellissa. Eräässä ruudussa Bianca Castafiore laulaa radiossa.

Tintti näkee unta Sininen Lootus -albumissa esiintyneestä Tsangista. Tsang anoo apua. Tämän jälkeen Tsang ilmoittaa kirjeitse, että on tulosssa Eurooppaan. Samaan aikaan on lehtiuutinen, josta ilmenee, että Tsang on kuollut. "Tsang parka", Tintti itkee, kunnes tajuaa, että on nähnyt ennusunen, hän päättää lähteä Aasiaan ja pelastaa Tsangin. Tintti ei missään muussa tilanteessa ole näin ahdistunut, eikä näin varma siitä, että juuri hänen pitää pelastaa Tsang. Tintti, Milou ja Kapteeni lähtevät Intiaan.

Intiasta edetään Nepaliin ja lopulta vuorille. Retkikunta näkee tuhoutuneen hylyn. Tintti putoaa lumipyryssä jäärailoon, mutta löytää luolan, jossa Tsang on ollut. Tintti on ehdoton, hän on varma, että Tsang on elossa. Tintti löytää vuoren rinteeltä Tsangin kaulahuivin. Tsangin keltainen kaulahuivi mukana matka jatkuu kiipeilyllä, jossa on kuuluisa Kapteenin köyden katkaisukohta.Lumivyöry hautaa heidät alleen. Lamalaisluostarissa munkki nimeltä Autuas Salama leijuu ja näkee ensinnäkin lumivyöryn ja myöhemmin, missä Tsang on. Tintti ja Kapteeni pelastetaan luostariin Miloun ja näyn ansiosta, mutta Tintti ja Kapteeni lähtevät uudestaan etsimään Tsangia kaikkien vastustuksesta ja neuvoista huolimatta.

Tsangia on hoivannut Lumimies eli Jeti eli Migu, joka on pelätty hirviö. Hirviö on kuitenkin hoivannut Tsangia ja pitänyt tämän hengissä. Tintti ja Kapteeni saavat Tsangin mukaansa ilman väkivaltaa, vaikka Jeti heitä seuraakin, ja ikävöi Tsangia. Heitä vastaan tulee koko luostarin väki johtajansa Suuren Ihanuuden johdolla. Heidän mielestään Tintti on Puhdas sydän, joka ansaitsee kunnioitusta, mutta myös Tsang, jolla on tällainen ystävä. Kapteeni saa myös arvostusta, häntä kutsutaan  Jyliseväksi Ukkoseksi.

Tintti Tiibetissä -albumin Jeti on myös hyvin inhimillinen, se pitää hengissä Tsangin ja kiintyy tähän. Albumi kertoo myös telepaattisista ennusmerkeistä ja tosiystävyydestä.

Seuraava Tintti-albumi Castafioren korut on tämän vastakohta, värikäs albumi, missä lopulta ei tapahdu mitään. Elämän ilo purskahtelee Castafioren koruissa. Näissä peräkkäisissä albumeissa ei ole lainkaan politiikkaa eikä konnia, alkupään Tintit ovat gangsterien juonien kyllästämiä.

****
Tämä on Jokken kirjanurkan kuusivuotis-bloggaus. Tämä bloggari ei ole Tintin tavoin puhdassydän, eikä edes Kapteenin kaltainen jylisevä ukkonen, mutta kirjabloggari silti.

Jokken kirjanurkka on löytänyt lokeronsa  kirjablogien joukossa. Ystäviä ja kävijöitä on ollut, kiitos kaikille, lukijoille ja etenkin kommentoijille, toivottavasti jatkossakin.

Olen alkanut blogata vähemmän, mutta enemmän kirjoista, joista pidän ja myös lapsuuden suosikeistani, rahan puutteen vuoksi bloggaan tämän vuoden vain kirjahyllystämme löytyvistä jo aiemmin ostetuista kirjoista sekä kirjastosta lainatuista kirjoista. Elämässä on aina kaikenlaista, syksymmällä oli murhetta monessakin mielessä, nyt varsinkin töissä on hyvin hankalaa saneerausten vuoksi, mutta bloggaus ja kirjojen luku jatkuu. Ja hyvä niin.

***
Tinttialbumit
Tintti Neuvostojen maassa
Tintti Afrikassa
Tintti Amerikassa
Faaraon sikarit
Sininen Lootus
Särkynyt korva
Mustan saaren salaisuus
Ottokarin valtikka
Kultasaksinen rapu
Salaperäinen tähti
Yksisarvisen salaisuus ja Rakham Punaisen aarre
Seitsemän kristallipalloa ja Auringon temppeli
Mustan kullan maa ja Seikkailu Punaisella merellä
Päämääränä kuu ja Tintti Kuun kamaralla
Tuhatkaunon tapaus
Tintti Tiibetissä
Castafioren korut
Lento 714
Tintti ja Picarot
Tintti Haijärvellä
Tintti ja aakkostaide

Tintti ja minä postaus
Tintin juhlakirja ja Tintti & co
TINTIN Hergé & his creations


Edit 3.4.2017 klo 23.10.

12 kommenttia:

 1. Ensiksi kovasti onnea 6-vuotissynttärin johdosta! Se on jo pitkä aika ja paljon olet saanut kävijöitä ja kommentteja! Itsekään en osta kirjoja, luen arvostelukappaleita (jotka lahjoitan eteenpäin!) ja kirjastossa on jatkuva varauslista, pitkä.

  Kun näin tämän kirjan otsikon, tuli hymy huulille. Muuten en osaa kommentoida, sillä nämä ovat tuiki tuntemattomia. En lue sarjakuvia.

  Edelleen menestystä blogillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Ikinä en olisi aloittaessani kuvitellut, mihin tämä johtaa, joskin alku oli hyvinkin laimea kävijöiden osalla, mutta bloggaustahti ja -into oli kova.

   Poista
 2. Kuusi vuotta on pitkä aika kirjablogille. Toivottavasti jatkat vielä monta vuotta. Blogisi on suosikkejani.

  Tinttejä olen lukenut monta, tämänkin. Hieno bloggaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Tintit ovat lempilukemistoani, aina välillä palaan niihin.

   Bloggaus jatkuu, mutta tulevaisuudestahan ei koskaan tiedä.

   Poista
 3. Onnea kuuden vuoden johdosta! Tämä kyseinen Tintti on mielestäni ehkäpä kauneinta sarjakuvaa ikinä raapusteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Tintit on tosiaan loisteliaasti piirretty, ja tarinoista moni on klassikko.

   Poista
 4. Pidän blogissasi siitä, että luet (ja sitten kirjoitat) niin laaja-alaisesti, hyvin monenlaisesta kirjallisuudesta. Toivottavasti jaksat jatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Blogiaikana olen alkanut aika ennakkoluulottomasti bloggaamaan kaikesta ja se on myös tämän homman suola. Kun lukee monipuolisesti jaksaa lukea.

   Poista
 5. Onnea blogillesi kuudesta vuodesta! Vau. Lukijat ja kävijät on ansaittu ja toivon blogillesi hyvää jatkoa. :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Kiitos Teillä on blogi hyvässä nousukiidossa :)

   Poista
 6. Onnittelut kuusivuotiaalle!
  Tinttien parissa viihdyn minäkin, ja tässä vaiheessa Hergé on kyllä mestari...kun joku vuosi sitten luin Tintit kerralla yhteinäisenä sarjana niin tässä aiempien kasvavan kompleksisten tarinoiden sijaan käännytään yhä enemmän sisäänpäin, lähdetään henkilökohtaisen ystävyyssuhteen siivittämänä matkaan ilman mitään kansainvälisten rikollisten juonittelua...(ja sopivasti ystäväkin on sama kuin Sinisessä lootuksessa, jossa Tintti ensi kertaa alkaa suhtautua muihin ihmisiin kunnolla ihmisyksilöinä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusivuotias kiittää :)

   Totta tuo sisäänpäin kääntyminen.

   Poista