keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

James Fenimore Cooper: Ruohoaavikko


James Fenimore Cooper: Ruohoaavikko, WSOY, 1965, The Prairie 1827,  sivumäärä 228. 

Ruohoaavikko on kirjoitettu vuosi Viimeisen mohikaanin jälkeen, mutta ajallisesti Ruohoaavikko on viimeinen osa James Fenimore Cooperin (1789 - 1851) kirjoittamassa viisiosaisessa Nahkasukkasarjassa ja tapahtuu viisikymmentä vuotta Viimeisen mohikaanin jälkeen.

Nahkasukka -sarja kertoo valkoisesta erämiehestä Natty Bumpposta, jota kutsutaan eri nimillä kuten Pitkä Pyssy, Hirventappaja, Opas, Polunlöytäjä, Nahkasukka ja tässä teoksessa hän on yli 80-vuotias ja kutsutaan ansapyytäjäksi

Ruohoaavikon tapahtuma-aika on vuosi 1804, Louisiana ostettiin Ranskalta vuonna 1803. Teoksen alussa vankkurikaravaani, jossa on Ismael Bush, vaimonsa Esther ja heidän 14 lastaan, ja muita valkoisia uudisasukkaita tapaavat Nattyn Louisianassa. Natty otetaan huonosti vastaan, Ismael  salaa jotain. Natty näyttää heille hyvän leiriytymispaikan ja poistuu. Mutta sioux-intiaanit ottavat Nattyn, uudisasukas Ellen Waden ja mehiläispyytäjä Paul Hoverin kiinni, vaikka alueet ovat pawnee-intiaanien. Intiaanit anastavat uudisasukkaiden karjat. Vankkurikaravaanissa luonnontutkija tohtori Obed Battius viestittää löydoksistään. Hahmo on varsin hupaisa ja kuuluu hyviin, joita kutsun alempana sankareiksi.

Juoni on monipolvinen ja hankala selvittää, koska suomenkielinen versio on lyhennelmä, luin teoksen lopulta Gutenbergistä englanniksi. Kapteeni Middleton etsii vaimoaan Ineziä, jonka Ismael Bushin vaimon veli Abiram White on kidnapannut. Sankarit vapauttavat Inezin vankeudesta ja pakenevat uudisasukkaita myös Ellen Wade mukanaan. Nyt Nattya, Middletonia, Hooveria, Battiusta, Elleniä ja Ineziä uhkaavat sekä uudisasukkaat että sioux-intiaanit. Siouxit sytyttävät preeriapalon, jotta sankarit savustetaan esiin. Natty sytyttää tulipalon vastaan, mutta lopulta he jäävät kiinni. Ismael rupeaa tuomaroimaan sankarien rikoksia. Pahin rikos on Ismaelin esikoisen Asan tappaminen, josta Ismael epäilee Nattya. Ilmenee, että Asan eno kidnappari Abiram White on tappanut Asan, joka kyseenalaisti kidnappauksen. Abiram tuomitaan kuolemaan, ja tuomio pannaan toimeen hirttämällä, ei siis mikään aivan "viaton nuortenkirja". Sankareiden puolella ovat pawneet, ja heidän päällikkö Kivisydän. Kivisydämen ansiota on, että aiemmassa vaiheessa Inez ja Ellen pelastuivat sioux-leiristä, heistä oli tulla vaimoja Mahtoree-päällikön "haaremiin".

Lopussa Ellen avioituu Paulin kanssa ja Middleton saa kauniin vaimonsa takaisin. Middleton on linkki teokseen Viimeinen mohikaani, hänen koko nimensä on Duncan Uncas Middleton, ja  isänsä Duncan Unkas Heyward, joka on taas majuri Duncan Heywardin ja Alice Munron lapsi. Alice Munro (siis nobelistin kaima) oli myös Nattyn ihastus, mutta hän valitsi Duncanin. Middletoneilla on puhuttu myös legendaarisesta eränkävijästä eli juuri Nattysta.

Kirjan viimeisessä luvussa Natty kuolee pawneiden luona vanhuuteen. Hän on arvostettu henkilö intiaanien keskuudessa, myös hänen uskollinen koira Hector kuolee vanhuuteen. Hector on hyvin viisas: "This is a manifest warning, Hector!" the trapper continued, dropping his voice, to the tones of caution and looking warily about him. "What is it, pup; speak plainer, dog; what is it?"

Luultavasti tämä on varsin realistinen kirja. Uudisasukkaiden toiminta hämmästyttää, eli aika vähillä varustuksilla on "valloitettu" uusia asuinsijoja, ja intiaaneja vastaan ei ole ollut muuta turvaa kuin omat aseet. Tässä tulee ilmi intiaaniheimojen "eripura", eli tuntuu että eri heimojen välillä on niin suuria ristiriitoja, että mielummin liittoudutaan valkoisten kanssa. Tässä pyydystetään biisoneita ja niitä on vielä laumoittain. Jo 1800-luvun lopussa miltei kaikki 50 miljoonaa biisonia (tai näiden jälkeläiset, biisoni elää luonnossa ehkä 25 vuotta) oli metsästetty.

James Fenimore Cooperin Ruohoaavikko on minusta lyhennettynäkin oiva teos, suosittelen kuitenkin lukemaan englanniksi koko teoksen.
*****
Osallistun tällä hdcanisin NTK-haasteeseen täällä.

2 kommenttia:

 1. Jos tulee joskus sadepäivä ja aika käy pitkäksi, tartu tähän :)

  http://kirjaviekoon.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus tupsahtaa tietohaasteen yhteydessä 10.6.16 klo 6:30, kiitoksia haasteesta :)

   Poista