sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Yvan Delporte: Lucky Luke Morrisin jäljillä

Yvan Delporte: Lucky Luke Morrisin jäljillä

Teos on kunnianosoitus Morrisille, joka on Lucky Luke -sarjan kehittäjä ja siten myös Rantanplanin ja Jolly Jumperin isä. Rantanplan on Lännen tyhmin koira ja Jolly Jumper taas on Lännen viisain olento.

Belgialainen Maurice de Bevere (1928 - 2001) kehitti yksin Lucky Luken Villin Lännen kliseiden pohjalta. Sarja on hyvin onnistunut, ja siinä aina hyvä voittaa pahan. Rene Goscinny tuli tekstittämään Lucky Lukea, mutta sarja alkoi Morrisin tekemänä ja hän sitä myös jatkoi Goscinnyn kuoleman jälkeen.

Morris on sekä hyvä piirtämään ja ideoimaan. Lucky Luke ei saarnaa, mutta minusta parhaimmillaan tukee oikeudenmukaisuutta, sillä Morris tuo selkeästi esille maailman pahuuden usein humoristisesti, mutta oikealla tavalla kärjistamättä  ja oikeus lopulta aina voittaa.

Yvan Delporte (1928 - 2007) oli niin ikään belgialainen sarjakuvavaikuttaja, joka oli Spiroun päätoimittaja vuosina 1955 - 1968. Lucky Luke ilmestyi aluksi Spiroun sivuilla. Delporte on koonnut Morrisin tuotannon näköisen teoksen.

Morris oli vaatimaton, ja minusta aliarvostettu taiteilija. Hänen tyylinsä oli selkeä. Hän piirsi merkkihenkilöitä sarjakuviinsa, mutta myös kollegoita. Niitäkin on tässä kirjassa.

Kirjassa on myös sivu, jossa Lucky Lukea on käytetty eri tavoin väärin: piraattina, "aikuisten sarjakuvana" sekä anarkistit käyttivät sitä propagandatarkoituksiinsa.

Hämmentäjät häviävät, koska lopulta kuitenkin järki voittaa ja olot rauhoittuvat.

Lucky Lukessakaan se ei tapahdu helposti ja tunnetusti Lucky Luke ampuu varjoaan nopeammin ja riisuu konnat aseista.

Olen blogannut Morrista seuraavasti:
Daltonin veljeksistä täällä
Lucky Luken lumosta täällä
Sukuvihasta Villissä Lännessä täällä
20. Ratsuväkirykmentistä täällä

Seuraava sivu on julkaistu albumiin "Il était une fois les Belges", (En osaa suomentaa, mutta google kääntää sen Olipa kerran belgialaiset) siinä juna saapuu Brysselliin ensimmäistä kertaa. Daltonit vohkivat junasta rahat, ja Lucky Luke pidättää heidät ja sanoo, että Belgian rahat eivät käy Texasissa. Kuvassa on sivun ensimmäinen  ja viimeinen kuvarivi, kaksi väliriviä olen jättänyt pois. Lähde on Egmontin albumista Lucky Luke 1978-1980. Olen rankasti pienentänyt kuvaa. Katson sen olevan asiallinen kuvasitaatti. Loppukuva on poikkeuksellinen, yleensä sinä on vain Lucky Luke ja Jolly Jumper.

Morris siis varioi muualla tätä albumin vakiokuvaa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, kuten ehkä muistat jostakin aiemmasta yhteydesta niin kehuin kerran että tämä oli yksi lemppari sarjis aikoinaan ja pojat taitavat digata vieläkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, eli se oli tämä Dalton postaus.

   Olin pikku poikana kova Lucky Luke fani, olen löytänyt ne uudestaan, eli onneksi en luopunut albumeista, vaan olen hankkinut niitä tänä vuonna lisää.

   Itse asiassa minusta sanoma on aina ajankohtainen hyvä lopussa voittaa. En muista, että muutoin Daltonit olisivat olleet loppukuvassa.

   Poista