maanantai 27. heinäkuuta 2015

Agatha Christie: Teetä kolmelle


Agatha Christie: Teetä kolmelle, Sad Cypress  1945, suomentanut Anna-Liisa Laine, Wsoy pokkari 2010, sivumäärä 234.

Kirjan rakenne on poikkeava, kertomus alkaa, kun Elinor Carlislea syytetään portinvartijan tyttären Mary Gerrardin murhasta morfiinilla. Tämän jälkeen palataan taaemmas, siihen kun Elinor Carlisle ja Roderick Welman ovat tapaamassa halvauksen saanutta tätiään Laura Welmania. Täti on leski eikä hänellä ole rintaperillistä. Elinor on hänen sukulaisensa ja Roderick on hänen miehensä veljen poika. Elinor ja Roderick ovat kihloissa.

Mary Gerrard lukee sairaalle vanhukselle ja on ihastuttava ihminen. Hänen isänsä on juro ja ilkeä. Elinor saa nimettömän kirjeen, jossa varoitetaan Maryn mielistelevän perinnön itselleen. Tätiä hoitaa liuta sairaanhoitajia Hopkins ja  O'Brien ja uusi lääkäri Peter Lord. Hoitotoimissa häviää morfiinia.

Kuukauden kuluttua täti saa seuravan sairaskohtauksen. Hän haluaa tehdä testamentin, mutta ei ehdi. Elinor perii tädin, myy talon ja lahjoittaa Mary Gerrardille summan tämän kouluttautumista varten. Elinor tulee paikalle myytyään talon. Hänen kihlauksensa on purkautunut. Roddy on ihastunut Maryyn, jonka kanssa Elinor ja Roddy leikkivät lapsina. Portinvartijan mökissä tarjoillaan teetä kolmelle, kun Elinorin kalatahnat ja sairaanhoitajan teet on juotu, Mary Gerrard kuolee morfiinin yliannostukseen. Kun Laura-tädin ruumiinavaus tehdään, huomataan hänenkin kuolleen morfiinin yliannostukseen.

Kaikki huipentuu dekkarin kolmannessa osassa, missä syyllinen selviää.

Pohjatyö tehdään toisessa osassa, kun Hercule Poirot Peter Lordin pyynnöstä selvittää rikoksen. Kuten usein kaikki valehtelevat estoitta Hercule Poirot'lle, mutta Poirot'n mukaan valheet kertovat yhtä paljon kuin totuus. Poirot pohtii myös, miksi ihmiset valehtelevat ja syyllinen selviää tätä kautta. Motiivit murhalle löytyvät ahneudesta, mutta juontuvat  menneisyydestä. Aika ei hautaa haureuksia, vaikka kyse on kauniista rakkaudesta ja sen hedelmän hoitamisesta.

Agatha Christien dekkarin nimi voisi olla Teetä kolmelle ja morfiinia kahdelle, se on varsin hyvin rakennettu. Sen toinen murha tapahtuu 27.7, jolloin bloggaus tulee ulos.

*****
Agatha Christie (1890-1976) rakensi kuten joudun monesti mainitsemaan dekkarinsa mestarillisesti.

Juonipaljastuksia älä lue, jos et ole lukenut dekkaria: Tässä on kyse hahmojen todellisesta henkilöllisyydestä, kuten dekkarissa Kuolema ilmoittaa lehdessä.  Tässä eräs henkilö ei paljasta todellista minuuttaan ja Mary Gerrard ei tiedä omaansa.  Vaikka henkilöt taustoitetaan dekkarissa Teetä kolmelle erittäin hyvin, lukijan on vaikea arvata syyllistä. Dekkarissa vielä säilytetään lääkkeitä huolimattomasti ja suoritetaan niillä murhat. Kirjan nimi Teetä kolmelle viittaa toisen murhan suoritustapaan. Ruusut ovat myös keskeisiä todistelun kannalta (ovat Zephiri drouhin ruusuja).

TV-toteutus alkaa oikeussalista, missä Elinoria syytetään. Takaumassa Roddy ja Elinor ovat olleet sängyssä. Minusta kirjassa he eivät olleet näin intiimisti. Seuraavaksi tulee törkykirje, ja nuori pari viillettää äveriän tädin luo, jossa on sairas täti ja hehkeä Mary Gerrard.
Hercule Poirot tulee mukaan jo alkuvaiheessa.  Laura Welmanin, sairaan tädin makuuhuone on kuin hollitupa, missä porukka ramppaa kunnes vanhus kuolee ja Elinor saa perinnön.
Kuten kuvasta selviää tv-toteutuksessakin kaikki valehtelevat Poirot'lle.
Jakson loppu on minusta hyvin toteutettu. Onneksi Poirot ei pidä teestä.

Kaikkiin Agatha Christien dekkareihin löytyy linkit TÄÄLTÄ.

4 kommenttia:

  1. Teetä kolmelle on niitä Christien dekkareita, joka on jäänyt mieleeni hyvin. Johtuu ehkä juuri tuosta henkilöllisyysjutusta.
    En ole laskenut, kuinka monesta Christien kirjasta olet jo blogannut, mutta niitä on monta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän tosian muista varsin hyvin, mitä ei sanoa kaikista Christien dekkareista.

      Monta on tullut ja monta vielä tulee, katsotaan saldo loppuvuonna.

      Poista
  2. Tämän minä muistan TV:stä ja olen minä tämän ehkä lukenutkin. Tuo kansikuvaratkaisu on mielestäni erilkoinen, eikö ruusujen tilalla pitäisi olla kolme teekuppia? Oliko teoksessa mitään ruusuista? Sitä en muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusu tai ruusut liittyvät olennaisesti samaan tapahtumaan ja ovat yksi päätodiste siihen, miten teko suoritettiin.

      Poista