perjantai 29. elokuuta 2014

Outi Hukki: Valpurin helmiOuti Hukki: Valpurin helmi, Atena Jyväskylä 2007, sivumäärä 231. Kansi on minusta hieno, kuvaa taiteellisesti tietyntyypistä metsää.

Outi Hukin (s. 1951) Valpurin helmi kertoo ison helmen tarinan. Talvella 1799 Varpeen kestikievariin saapuu Ruotsista italialainen ruhtinas ja komea naissankari Giuseppe Acerbi, joka osin näyttämisen halusta aikoo matkata Jäämerelle. Suomen olot ovat Giuseppen mielestä takapajuiset, ruokaa on huonoa ja ihmiset haisevat. Herralla on mukana suvussa periytynyt iso helmi.

Valpuri syntyy ristihuulisena äpäränä vuonna 1774. Piian imettämä tyttö varttuu luonnossa luonnon lapsena.

Vuonna 1799 tapahtuu sattuma jolloin Giuseppen ja Valpurin tiet yhtyvät. Ihme on, että kehotkin yhtyvät ja helmi vaihtaa Giuseppen tietämättä omistajaa.

Lopputarina kertoo miten käy helmen, Giuseppen ja Valpurin.

Kirjan suurin ongelma on minusta sen hajanaisuus, välillä katsotaan tilannetta kauniisti vajaamielisen Valpurin silmin, välillä huumoriksi heittäen Giuseppen kannalta, välin on päiväkirjaa tai kirjeitä.

Mukava kirja paikoittain ja paljon on luonnonkuvailua, kuten Anni Kytömäen Kultarinnassakin, ja hieman yksinkertaisia roolihahmoja. Tämä on Kytömäen kirjaa lyhyempi, mutta hakee eri tavalla tarinan hahmoa. Voin tunnustaa, että bloggarit pitävät tällaisesta, mutta minua nämä eivät sytytä. Kytömäellä säksättivät talitiaiset, tässä kaskaat säksättävät. Valpurin helmessä surisevat myös sudenkorennot ja rummuttaa palokärki. Myös kuiva jäkälä rutisee, kuten tämä bloggarikin.

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Giuseppe Acerbin kirjan Matka halki Suomen joka kertoo juuri tuosta matkasta vuonna 1799. Se oli minusta hauska ja mielenkiintoinen. Suosittelen sitä! Ei mitään turhia rutinoita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin oli paikoin varsin hauska, paikoin vähemmän, eli tämä matka on todellisuudessa tehty?

   Poista
 2. Kyllä todellakin! Tämä on historiaa. Acerbi oli olemassa ja teki tämän matkan. Minulle ei jäänyt hänen kokemuksistaan noin negatiivista kuvaa. Kyllä hänessäkin oli hiven ennakkoluulotonta löytoretkeilijää, ei pelkästään komea naisten mies. Sellainenkin puoli kyllä siinä matkakertomuksessa vilahti, mutta ei hän sillä kehuskellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kaverista on tehty ruikuttava ylimielinen kaikesta kiukutteleva. Acerbi on Valpurin kanssa, joka nyysii helmen, herra lähtee kotiin ...

   Poista
 3. Samalta kirjoittajalta on aikaisempi pikku kirja, "Rubiinikengät", kaiketi hänen ensimmäisensä, tuoreesti kirjoitettu, omaelämänkerrallinen ja suositeltava. Kirja oli ehdolla muistaakseni HeSa:n vuoden kirjaksi 90-luvulla. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Luen jos sattuu kohdalle, tässä Valpurin helmessä oli paljon hyvää :)

   Poista