keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Eoin Colfer: Artemis Fowl Tehtävä pohjoisessa


Irlantilaisen Eoin Colferin Artemis Fowl Tehtävä pohjoisessa on Artemis Fowl-sarjan toinen osa 296 sivua alkuperäinen vuodelta 2002, tämä 2010.

Artemis Fowl on reipas 13-vuotias rikollisnero Irlannista. Hän on rikolliseksi varsin hyväntahtoinen, lähinnä on kiinnostunut ratkomaan ongelmia ja vaurastumaan, ensimmäisessä Artemis Fowl -teoksessa hän anasti keijujen kullan. Artemiksen isäkin on lievästi epärehellinen ja rikas, ja Artemiksella on "palvelijanaan" älykäs ja voimakas Butler.

Artemis Fowlista luin jo 2000-luvun alussa Potter-huuman aikana. Tässä on kieltämättä hieman samoja aineksia. Keijuja, hiisiä, peikkoja, kentaureja, yksisarvisia, tonttuja ja muita pörriäisiä piilossa oveline taikavehkeineen. Vaikka keijut ovat viisaita ja rauhaa rakastavia, joutuvat he hiisiä vastaan taistelemaan, ja muutama vallanhaluinen mätämuna on omasta takaa valmiina kaappaamaan vallan ja häiritsemään savimiesten elämää. Virallinen "poliisi" on keijuilla nimeltään Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta (HAL), jossa esimerkiksi naiskomisario Holly Short häärii ansiokkaasti.

Tässä toisessa osassa Artemis Fowl Tehtävä pohjoisessa, Artemiksen isä ja hänen laivansa on kaapattu kolalastissa hyisessä Siperiassa, ja roistot haluavat lunnaita. Artemis aikoo vapauttaa isänsä saaden apua keijuilta vastapalveluna sille, että selvittää, miksi hiidet (hiisi -sanan monikko) ampuvat kielletyillä aseilla keijuja ja mistä he saavat AAA-paristoja voimalähteiksi.Artemis Fowl on ihmiseksi huippuälykäs ja on (siitäkin syystä?) koulunsa psykologin hampaissa. Tässä irvitään koulun toimintaa.

Kunnon fantasiamaailman tyyliin rikollisia ovat yleensä ne, jotka ovat suuruudenhulluja ja vanhempien väärinymmärtämiä ja töistä poispotkittuja. Naamaltaan vammautunut (vrt. Voldemort ja Palpatine) poispotkittu HAL:in poliisi Briar Cudgeon, joka on liittoutunut hiisi B'wa Kellin kanssa. Toinen priimusmotor (tai sekundamoottori) on väärinymmärretty tonttutytär Opal Koboi, jolla on laittaa rahaa valtataisteluun, ja teknistä osaamista löytyy.

Sivun alalaitoja koristavat eräänlaiset kirjoitusmerkit.

Minä pidin tästä Artemis-ideasta, ja suositan tutustumaan ainakin yhteen teoksista. Totta on, että samankaltaisuutta Pottereihin on, muistitaiat (mesmeröinnit), tainnutukset, piiloutumiset (suurkaupunkien alle), keijut, peikot, velhot ja sotimiset, mutta tämä on minusta itsenäinen teossarja, ja hengeltään varsin erilainen.


Tämä minusta sopii nuorille siinä kuin Harry Potterit, tässä on paljon humoristisempi meno, enemmän toimintaa, ja vähemmän kaiken kattavaa selitystä.

Onneksi nuorilla (ja vähemmän vanhemmille nuorilla) on varaa valita oma taikasarjansa, tässä olisi ja on varteenotettava valinta. Netissä on fanisivuja ja Wikipediassa kattavia hahmoesittelyjä, hyviä sivuja, kivoja tarinoita :)

***
Jokainen kirja voi sivistää. Tässä kirjassa toistettiin fakta, että Ihmemaa Ozista on maininta Dorothyn osalta "not in Kansas anymore", mitä Avatar-filmissä Quaritch huutaa alokkaille you are not in Kansas anymore ... U R in Pandora
Olen nimittäin katsonut legendaarisen Ihmemaan Ozin juuri siksi, että siitä tulee niin paljon viittauksia amerikkalaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Suosittelen Ozin vuoden 1939 versiota.

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Artemiksista kaksi ensimmäistä osaa, tosin tämän kakkosen muistaakseni kuuntelin äänikirjana. En kauheasti ihastunut, mutta enpä ole aivan kohderyhmääkään :) Ymmärrän hyvin, miksi tämä vetoaa nuoriin lukijoihin, ja ilokseni monet pojat ovat tarttuneet näihin hanakammin kuin pelottavan paksuihin Pottereihin. Oma poikani on ahminut koko suomennetun sarjan, ja taisi tytärkin aikanaan alkupään lukea. Jotenkin James Bond nuorena kohtaa Harry Potterin -meininkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luullakseni tämä voisi kiehtoa poikia, aika lyhyitä teoksia ja varsin paljon huumoria, minusta perimmäinen idea on hyvä :)

   Poista
 2. Minä luin näitä vähän nuorempana! Tosin muutaman (olisiko ollut kolmen) kirjan jälkeen kyllästyin. Ja minusta tämä on hyvin erilainen verrattuna Potteriin :)

  VastaaPoista
 3. Näihin pitäisi tutustua, mutta olen vähän empinyt kun sitten iskee tarve lukea koko sarja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Se näissä on vaarana, että yhden kirjan lisäksi pitää lukea koko sarja

   Poista