sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Jussi Lähde: politiikka-suomi sanakirja


Jussi Lähde politiikan taustavaikuttaja ainakin Ahtisaaren ajalta on kirjoittanut 2009 politiikka-suomi -sanakirjan, jossa kannessa keekoilee teksti "Tuppeensahattuja ja erikoishöylättyjä ilmaisuja politiikan saralta", ja koko noin 143 sivun hienoin helmi jää lukijalta huomaamatta, ja se sisätakakannen "vastaus", joka alkaa "Kysyjä tietää, ettei esitettyyn kysymykseen ole ...", ehkä se on hauskin tai informatiivisin osa kirjasta, joskaan ei mikään uusi oivallus.

Muuten sanat ovat ennalta-arvattavia ja piinallisen pinnallisia. Vanhoja asioita on jonkin verran kirjattu, kuten Kätilöopiston juttu, Honkaliitto, Zavidovovuoto, mutta miksi siellä lukee laastari, mutta ei lahtari, tai laastarihan liittyy Ahtisaareen ja selityksiin otsalaastarista, Ahtisaari ei ole etusijalla, tuntuu, että moni asia liittyy Väyryseen esim. Jalasmökki, eli naurattaako ketään, onko joku joka ei tiedä tätä, onko se olennainen asia edes tietää. Dostojevski on siinä merkityksessä, että "Väyrynen kehaisi lukeneensa Dostojevskin tuotannon kolmessa päivässä"

D-kirjaimesta luetellaan vain kolme! sanaa Demokratiavaje, Dostojevski ja Dynamiikka, minusta parempia voisivat olla Deflaatio, Deflaatiopolitiikka, Demari, Demokratia, DeVa, Devalvaatio, Dragma ja Duuma. Dostojevski on täysin mihinkään sopimaton henkilöistä Dalai Lama lienee ehkä ainoa, jonka tapaamisesta on puhuttu, joskin pääosin tämän jälkeen.

D-kirjainta voisivat olla myös demagogi, demiltitarisointi, demilitarisoitu alue, desantti, diktatuuri, dilemma ja minusta tärkeä domino sekä dominoefekti ...

Kirjassa on niin kuluneet sanat kuin Benin talli, Turuntauti ja uuniperuna sekä sökörinki mainitaan.

Kiintoisa ja uusi yksityiskohta on se, että teoksen viimeisen termin äänten keskittäminen  mukaan Jyrki Kataisen ensimmäinen eduskuntapaikka tuli kokoomuksen ja perussuomalaisten vaaliliiton ehdokkaana.

7 kommenttia:

 1. Minulla on tuo kirja hyllyssä. Ostin sen viime vuonna kirjamessuilta. Keskustelin kirjasta hetken myös Lähteen kanssa. Mutta en sisällöstä. Kun esittelin itseni, selvisi, että erään ylläpitämäni blogin osoite löytyy siitä kirjasta lähdepuolelta. Siitä riitti muutama sana vaihdettavaksi.

  Siihen arvioon yhdyn, ettei tuo sanakirja mitenkään erityinen ole. Lähde olisi osannut tehdä paremmankin. Vähän sama ongelma oli Lähteen romaanissakin, jonka luin. Tuntui nopeasti kirjoitetulta, jota myydään kirjoittajan nimellä, ei sillä, että kirja olisi hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno blogi sinulla (on kirjablogikin hieno mutta tämä toinen, voit laittaa linkin kommenttiin :)
   Voin nostaa sen juttuunkin.

   Poista
  2. Jaaha, löysit. :) Pitäisi ensin päivittää se ajan tasalle, kun en ole puoleen vuoteen sitä tehnyt...

   Poista
 2. Hyvää kritiikkiä esität, kuitenkin sivumäärä on noinkin iso ja silti sanavalinnat ihmetyttävät. Tulee tunne, että on vitsinä kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama olo tuli, ja jotenkin vitsin kohde tuntui olevan yleensä tai enemmän "muut"

   Poista
 3. Noista esimerkeistä, mitkä ovat mukana ja mitkä ei, tulee mieleen että tässä on kai tehty enemmän sellaista fraasisanakirjaa, poimittu ilmaisuja joilla on poliittisessa kielenkäytössä merkityksiä jotka poikkeavat tavallisesta sanakirjamääritelmästä tai kirjaimellisesta merkityksestä...
  Esim. se jalasmökki ei viittaa rakennusmalliin vaan Väyrysen päivärahajupakkaan ja Benin talli ei tarkoita fyysistä rakennusta jossa on hevosia, sen sijaan demokratia ja devalvaatio ovat samassa merkityksessä kuin normaalikielessä (eli esim. lahtarin voisi siis kyllä myös sisällyttää kirjaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, Benin talli on kuuluisa paikka jo 1980-luvulta.
   ***
   Devalvaatio on sikäli merkityksellinen asia, että se ryyditti pitkään Suomen talouspolitikkaa, eli devalvaatio, inflaatio, devalvaatio ... lisäksi odottelin D-kirjaimen kohdalle D-markkaa, myös D-vitamiini oli odotettu, sillä D-vitamiini on slangia ja se tarkoitaa juuri devalvaatiota ...

   Poista