Mario Vargas Llosan: Tuhma tyttö (Travesuras de la niña mala 2006, tarkoittanee suomeksi tuhman tytön temput, eli kuvaava nimi) on 2010 nobelistin teos. Selasin teoksen kerran eräillä sukujuhlilla, ja ostin sen pokkarina, vaikka olisin saanut sen silloin mukaani, kirjasta haluttiin eroon ja ymmärrän nyt miksi. Pikaluvun ansiosta tiesin kirjan juonen ja päätapahtumat ennen lukemista. Teos on kiinnostava, että se on nobelistin ja intellektuellin teos, joskin tämä on hänen myöhäistuotantoaan, Llosa on syntynyt vuonna 1936.
Teos on valaiseva ilman paha tyttö-teemaansakin, sillä se kertoo espanjankielisten maiden kuten Perun, Kuuban, ja Espanjan asioista esimerkiksi Espanjassa oli 1970-luvulle Franco vallassa ja Madrid on kansainvälinen kaupunki. Pariisi oli monen emigraatin asuinpaikka, mikä teoksessa tulee hyvin ilmi. Päähenkilö on Perusta muutettuaan Unescolla tulkkina, ja kääntää aivan pikku sivujuonteena Tsehovin novelleja ja Lessingin teoksen espanjaksi. Hän käy monessa maassa myös Suomessa josta s.284 lukee seuraavaa: Tämä oli toinen käyntini Helsingissä. Ensimmäisen kerran olin ollut siellä keväällä, jolloin saattoi kävellä kadulla tai mennä maalle katsomaan järvien täplittämiä koivikkometsiä ja kauniita puutalokyliä. Siinä maassa kaikki on kaunista: arkkitehtuuri, luonto, ihmiset ja ennen kaikkea vanhukset. Ehkä emme tarpeeksi arvosta maatamme.
Romaanin päähenkilö Ricardo Somocurcio on syntynyt Perussa vuonna 1935 ja romaanin tapahtumat alkavat kesällä 1950, jolloin tuhma tyttö ja hänen "siskonsa" eli Lily ja Lucy valehtelevat olevansa chileläisiä, mutta jäävät Lilyn valheesta kiinni. Valheen tarkoitus on peittää oma ankea ja alhainen syntyperä. Kiltti poika on jo pihkaantunut Tuhmaan tyttöön. Tämä Tuhma tyttö on opportunisti-psykopaatti ja vilahteleekin tarinassa vakiovälein, ja pielusten käy tie aina uusiin asemiin ja uusiin masseihin. Kiltti poikakaan ei ole aivan niin kiltti, vaan toimii kahden aviomiehen aisankannattajana. Tähän teemaan en halua pureutua, se on K18-asiaa, mutta sen totean, että kovan hinnan tuhma tyttö seikkailuistaan maksaa, ja teos sisältää voimakkaita ja muutamia erittäin kuvottavia kohtauksia, eli en suosittele teosta kuin täysikäisille.
Llosalla on kyky viedä tarinaa eteenpäin. Teos on jaettu seitsemään lukuun, jossa Tuhma tyttö esiintyy eri nimisenä ja eri asemissa. Tarina hyppii eteenpäin luontevasti ja uudet henkilöt tulevat hyvin taustoitettuna mukaan, tarinassa on ajankuvausta Euroopasta ja välillä katse suunnataan levottomaan ja epätasa-arvoiseen Peruun. Teoksen luvut alkavat päähenkilön elämäntilanteen kuvaamisella luvun lopussa pakkomielle vetää päähenkilöt yhteen, ja luvun lopussa tapahtuu dramaattisia asioita. Ranskan, Espanjan ja Perun lisäksi Japanissa käydään. Vaikka teos tuskin kuuluu Llosan parhaimmistoon, se paljastaa kirjalijan kyvyn luoda uskottavia tarinoita ja viedä päätarinaa eteenpäin. Pikkutarinoista parhaimpia oli hevosten muotokuvamaalarin tarina, johon liitetään hipit ja skinit, sekä aallonmurtajien asiantuntijan kertomus. Mykän pojan tarina oli sen sijaan sangen arvattava.
Teoksessa on pääteemansa tuhmatyttö-kilttipoika lisäksi monia ajankuvia ja teemoja kuten köyhyys, häpeä, pyrkyryys, juurettomuus, jotka puhuttelevat niitä, jotka ne havaitsevat ja osaavat ottaa niistä kiinni.
Lukukokemustani haittasi liian pitkä vatkaava tarina, koska toistoillakin on rajansa, lisäksi teos hakee turhia myrkkymausteita mukaansa ehkä erottuakseen muista vastaavista.
Ullan bloggaus tästä kirjasta löytyy täältä.
--
Perulainen Mario Vargas Llosa (s. 1936) palkittiin siis Nobelin kirjallisuuden palkinnolla vuonna 2010. Teoksessaan Vuohen juhla hän tutkii valtaa ja sen väärinkäyttöä sekä naisen asemaa mestarillisesti, bloggaus täällä.
Minä tykkäsin tästä tosi paljon, ja innostuin tämän luettuani myös lukemaan muita Vargas Llosan kirjoja. Tämä on tähän mennessä ehdottomasti paras, mutta Keltin unikin oli varsin mielenkiintoinen, tosin hieman liian pitkä.
VastaaPoistaKiitos, pitää varmasti lukea muitakin hänen teoksiaan.
PoistaOlen ollut jo kauan kiinnostunut tästä, mutta nyt pelästyin Tuhman Tytön rangaistusta...
VastaaPoistaSannan mainitsema Keltin unikin tuntuu kiinnostavalta. Taidan viedä jomman kumman näistä suvikirjalistalleni.
Rangaistus ei ole viranomaisen, vaan erään kumppanin kohtelu, ja oli minusta varsin hyvin kuvattu, mutta kuvottava
PoistaLuin syksyllä Vargas Llosan Vihreän talon, joka on varhaisempaa tuotantoa. Se oli omalla tavallaan hieman raskas, enkä ole ainakaan vielä innostunut lukemaan muuta Vargas Llosalta. Oli kuitenkin mielenkiintoista lukea sinun arviosi tästä kirjasta.
VastaaPoistaKiitos. Minusta tässä oli yksi luku liikaa, olisin hieman tiivistänyt. En le ennen lukenut eteläamerikkalaiselta kirjailijalta ja minulle tämä oli kiinnostavaa. Jotkut ovat kritisoineet niitä asioita, joista minä ole pitänyt, ja pitäneet, niistä mitkä minusta ovat olleet vähemmän kiinnostavia.
PoistaToit jotenkin ihan uuden näkökulman tähän kirjaan! Jotenkin olen ajatellut/luullut, että tämä on mahtava isolla M:llä. Omasta hyllystä löytyy, saa nähdä milloin tulee luettua :)
VastaaPoistaTeos on aika monitahoinen, eli mistä päästä sitä katsoo. Minusta lukujen rakennekin on suhteellisen kaavamainen, joskin lopuksi asetelmaa hieman varioidaan.
PoistaYh - en pitänyt tästä yhtään (luin englanniksi, ja tuntui, että käännöksessä oli jotain vikaa :/). Tarina kiirehti eteenpäin, enkä oikein saanut kiinni että mikä tässä nyt oli erikoista? Mies fiksautuu johonkin naiseen ja nainen haihtuu ja palailee mielensä mukaan kuin demoni. Ei sytyttänyt.
VastaaPoistaKiitos, minuakaan ei tämä Pahan tytön ilkityöt sytyttäneet, mutta pidin tunnelmasta ja pikku tarinoista. Minusta suomalainen käännös oli varsin hyvä, mutta en oikasti tiedä, kun en osaa espanjaa että osaisin lukea sitä sillä. Alkeet osaan, jotta osasin hahmottaa sentään teoksen nimen :)
PoistaVargas Llosan Julia-täti ja käsikirjoittaja on lähes paras kirja mitä olen lukenut, mutta Tuhma tyttö oli pettymys. Juonesta ei ollut juuri taikaa. Ainoastaan ajankuvauksena se oli kiinnostava, mutta siltikään ei niin kiinnostava että olisin lukenut puoliväliä pitemmälle.
VastaaPoistaMinusta Vargas Llosan Julia-täti ja käsikirjoittaja on suurin piirtein paras kirja mitä olen lukenut, mutta Tuhma tyttö oli pettymys. Juonta ei ollut nimeksikään ja henkilöt olivat yksiulotteisia. Ainoastaan ajankuvauksena se oli kiinnostava, mutta siltikään ei niin kiinnostava että olisin jaksanut lukea puoliväliä pitemmälle.
VastaaPoistaKiitos näistä kommenteista, pitää lukea "Julia-täti ja käsikirjoittaja", jos saan sen käsiini :)
PoistaTuhma tyttö oli minusta hyvä kirja, mutta parempia olen tekijältä lukenut. Tällä rakkaustarinalla on loppunsa, rajuutensa. Loppu on rankkaa luettavaa. Arvostan lukukokemustani ja tätä kirjaa. Linkitän sinun arvostelun.
PoistaOn hyvä kirja. Llosan Vuohen juhla on vielä parempi, linkkaan sinun juttusi tähän :)
Poista