keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Erich Kästner: Pojat salapoliiseina ja pulmia ja pähkinöitä

Ihmiset säästävät kirjoja mukavasti nämä kirjat ovat vuosilta 1973 ja 1974, vaikka Erich Kästnerin kirja lienee kirjoitettu maailmansotien välillä. Päähenkilö Emil on pikkupoika, joka on ahkeran kampaaja äidin (leski) ainoa (ihanne)poika, joka joutuu viemään Berliiniin 140 markkaa. Junassa kelmi ottaa rahat, ja berliiniläispikkupojat yhdistävät voimansa ja alkaa kelmin kiinniotto ja rahat saadaan takaisin, koska Emil pystyy todistamaan, että kelmillä on juuri hänen setelinsä. Pidän pikkupoikien järkevästä toiminnasta kaikissa kulttuureissa, koska itseluottamuksessa ja toiminnassa löytyy alkaen pyöräilystä, futiksesta ja ongelmien ratkomisesta. Pikku poika pärjää yksikseenkin ja on aina toisen pikku jäbän kaveri ja liittolainen:) (Tytöt Hanhiemon satuaarteen mukaan taas on tehty kanelista ja sokerista, mutta kuvataan nykykirjailijoiden teoksissa hieman enemmän etikalla maustettuina, pikku jäbät yleensä taas kuvataan hyviksi tyypeiksi, samoin kuin lasten mummot, ja hyviä tyyppejä mummot ovat :)

Tämä teos oli minulle liian lapsellinen, mutta sopisi ehkä itse luettavaksi alakoulun alaluokilla ehkä 8-10-vuotiaalle.

Pulmia ja pähkinöitä kirja taas oli hyvä. Siinä oli alkuperäisen omistajan suttauksia, eli pulmia ja pähkinöitä oli antaumuksella ratkottu ja mietitty. Kirjassa on 106 pulmaa tulitikkujen siirtämistä, eri mahdollisuuksien laskemista eri tavoin, muutama kompa ja joitain hauskoja tehtäviä. Minusta erittäin kehittävä kirja.

Esim. 29 Valtava muuri (omin sanoin)
Pähkinänkuoressa ongelma on seuraava: Päiväntasajan ympäri rakennetaan muuri, joka on 10 metrin korkuinen ja 5 metrin paksuinen ja kivi painaa kuutiometrilltä 2,5 tonnia. Paljonko maapallon massa muuttuu muurin valmistuttua. Maapallon halkaisija on noin 13000 km.

Esim 61 Kantavieraat (idea tämä)
Henkilö A käy ravintolassa tietyssä kantapöydässä joka päivä, B joka toinen päivä, ...F joka kuudes, kun kaikki ovat olleet samaan aikaan paikalla, isäntä on tarjonnut lounaan. Seitsemäs G haluaa liittyä joukkoon, ja isäntä suostuu tarjoamaan lounaan kun kaikki 7 on paikalla, koska G käy joka seitsemäs päivä.
Eräänä päivänä kaikki ovat yht' aikaa paikalla. Montako päivää kuluu kunnes 6 on seuraavaksi yht'aikaa paikalla, entä kauanko kunnes kaikki seitsemän olisivat, kumpi on isännälle edullisempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti