sunnuntai 30. elokuuta 2020

Ilkka Remes: Kremlin nyrkki


Ilkka Remes: Kremlin nyrkki, WSOY 2019, sivumäärä 428.

Kremlin nyrkki on Ilkka Remeksen Robert Forsten -sarjan nopeatempoinen trilleri, jossa tarkastelukulma vaihtuu ja jännitys kiristyy. Suomen itsenäisyyttä horjutetaan, ja Ahvenanmaan demilitarisointia puretaan, lisäksi Kremlin nyrkki moukaroi Viroa Narvan suunnalla, Huippuvuoret saavat pivosta sipaisunsa, mutta myös idän silkkitien rakentajat eli kiinalaiset haluavat saada omat askelmerkkinsä arktisiin alueisiin. Kremlin nyrkissä Remeksen ajankohtaiset vakioainekset iskevät idästä ja lännesta lukijan tajuntaan.

(Tämä oli lyhyt selostus kirjasta, alla ei ole lopullisia juonenkäänteeitä  kirjasta mutta huomioita teemasta ja Forsteneista)

Kremlin nyrkki jatkaa siis CIA-agentti Robert Forstenin (ja hänen perheensä) tarinaa teoksesta Perikato.  Päähenkilö CIA-agentti Robert Forsten on teoksen alussa Maarianhaminassa, kun Venäjä alkaa militarisoida yksipuolisesti ja salaa aluetta. Tapahtumien ytimessä vaikuttaa myös Forstenin entinen heila M15-agentti Lily Ayar, jolla on brittien agendan lisäksi omia henkilökohtaisia intressejä. Robert Forstenilla pitää kiirettä, kun hän matkustaa myös Suomen mantereelle, Huippuvuorille, ja takaisin Suomeen, Ruotsiin ...

Forstenin yksi tietolähde on edellisestä osasta tuttu Amir Nuristani, joka on todellisuudessa venäläisten soluttama agentti, ja Suomessa vale-turvapaikanhakija. Robertin sisar Anna, joka seurustelee Amirin kanssa, saa selville isänsä murhaajan. Asiaan liittyy salaisia asioita aina natsitutkimukseen asti. Seuraavien osien varaan jää, mitä Robertin ja Annan isä teki tai oli tekemättä, ja mitä heidän äitinsä Vera puuhaili, mielenkiintoinen perhe.

Ilkka Remes ymppää juonipuuhun paljon pistokkaita, eli kirja pursuilee eri teemoja ja henkilöitä ja paikkoja, milloin Kiinassa puuhaillaan pahoja, milloin Saksassa ilkeitä, milloin USA:ssa saadaan ihminen unohtamaan.  Remes tapansa mukaan irvii suomalaisten hyväuskoisuutta laittaa avoimille www-sivuille turvallisuuteen liittyviä tietoja. Lisäksi Vilja nuori tyttö joutuu turvapaikanhakijan hyväksikäyttämäksi. Vilja vanhemmat ovat raivoissaan.

Kirjan ytimessä on Suomen geopoliittinen asema, ja suurvaltojen kiinnostus Itämeren herruudesta. Suomen alueellista koskemattomuutta rikotaan. Koska Remeksen Suomessa kaikki on hyväuskoisen avointa vihollinen pystyy operoimaan myös datayhteyksiä katkomalla, ja monin muunlaisin tavoin. Presidentti pitää tolkun, ja myöntyy, mutta Remeksen esittelemä hallitus on kuin kuuluisa lintulauta, pihalla. Nato ja Venäjä kalistelevat aseitaan.

Remes kuvaa kuinka Kremlin nyrkki moukaroi pieniä itsenäisiä valtioita tahtoonsa, mutta myös sitä, että isojen iskujen lomassa voi muut toimia Sunzin oppien mukaan taitavamminkin.

Minusta Ilkka Remeksen kirjat alkavat toistaa itseään. Tässä laukataan natsien painovoimatutkimusten perässä. Juonilankojen välistä vilahtelee tarpeen mukaan muutama entinen teekkari, pari intin käynyttä toimintatoopea ja muuta sekalaista seurakuntaa. Tämän vuoksi henkilöt jäävät  ohuiksi.

Ajankohtaisista asioista tulee ilmiö deepfake videot joilla ihmisiä höynäytetään sekä uudet miehittämättömät tekoälyllä toimivat sotakoneet.

Katsotaan, miten Remes kirjoittaa koronan tähän sarjaan, ja mikä salaliitto koronapandemiaan liittyy.

****
Pseudonyymi Ilkka Remeksen (s.1962) kirjojen bloggauksia Jokken kirjanurkasta löydät täältä.

4 kommenttia:

  1. Tuo mainitsemasi toisteisuus ei särähtänyt omaan korvaani, mutta tätä lukiessa ei tosiaan ehtinyt edes kengännauhojaan solmia.

    Luettu sai pohtimaan kuinka herkässä ja liipasimella rauhan säilyminen nykyaikana on. - " Elämme nykyisin maailmassa, jossa tulen avaaminen ei ole ainoa sotilaallisiin tavoitteisiin tähtäävä keino."

    Mielenkiintoista tosiaan, kuinka ja josko korona tulee Remeksen seuraavalle aihelistalle.

    Sunzin eli Sun Tzun teoksen Sodankäynnin taito on mielenkiintoinen teos;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tässä ei ollut toisteisuutta, vaan ongelma oli lukuajankohdassa. Joka tapauksessa luen sarjan loppuun, voi päätyä mihin tahansa. Monet on turvallisuusuhkat, mutta aika luottavaisia poliitikot ovat, ja aina kun jotain tapahtuu, ihmetellään. Sunzi on aina ajankohtainen. Kiitos kommentista. Luin tämän jo vuosi sitten, mutta en halunut tuoda tätä kirjan julkaisukeskusteluihin, vaan siihen ajankohtaan, jolloin jatkoa ehkä ilmestyy.

      Poista
  2. Luin mielenkiinnolla postauksesi ja totesin, että en ole lukenut yhtään Remestä. Ensimmäisen Reijo Mäenkin luin vasta muutama kuukausi sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut molemmilta miltei koko tuotannon. Nopealukuisia, mutta Remes linkittää teokset nykyajan tapahtumiin. Wikipedian mukaan kirjailija on syntynyt Luumäellä.

      Poista