lauantai 24. kesäkuuta 2017

F. E. Sillanpää: Ihmiset suviyössä


F. E. Sillanpää: Ihmiset suviyössä, 1934, Otava, Seven 2013. sivumäärä 175.

Nobelvoittaja Taata Sillanpään teos Ihmiset suviyössä kuvailee kauniisti suomalaista maalaismaisemaa eräänä viikonloppuna. Luonto on kauneimmillaan, ja heinäpellot odottavat niittoa, ja viljakin tekee tähkää. Järvi on tyven ja siellä soudellaan. Lehmät laiduntavat ja niitä lypsetään. Sillanpää kuvaa kauniisti kylää kesäisenä viikonloppuna. Maalaisidylliä kuvataan hyvinkin kauan.

Luonto on kauneimmillaan, mutta ihmiset ovat myös raadollisia, sillä tarkasteltavien ihmisten kautta näyttäytyy myös elämän päättyminen ja pahuus. Romaanin henkilöt jakautuvat toisaalta puhdassydämisiin ja toisaalta viettiensä mukana vietäviin.

Kyläläisistä vanha Manu polttelee tervaa kuopassaan. Taiteilija soutelee ja katselee maisemia ja pohtii korkealentoisempia asioita kuin ankeita kotiolojaan, vaimoaan ja lapsiaan.

Hilja Syrjämäki synnyttää neljättä lastaan. Hänellä on apunaan Telirannan lukenut emäntä. Hiljan hidas ja hölmö Jalmari on hakemassa lääkäriä.

Telirannan vanha emäntä katsoo myötätunnolla poikansa tyttärien Helkan ja Selman toimintaa. Selmalla on Hannu, ja Helkalla on Arvid kylässä. Arvid ja Helka ovat tutustuneet talvella Helsingissä. Rakkaus väreilee heidän välillään.

Jukka Mettälä on ollut kapinan jälkeen valkoisten leirillä, mutta takaisin tultuaan on tanssittanut Santraa, jolla on ollut Volmari-lapsi ennen avioaikaa. Jukka on alemmuudentuntoinen, mutta taloudessa on lapsia.  Jukka on viihtynyt uitolla. Santra kuittailee torpan maksuja isännän käynneillä, ja muutama erä tulee maksettua sahdilla, ja "sillä".

Pahaksi onneksi Jukka Mettälä uittomies on tulossa kotiin. Hän juopottelee ja rähisee taloissa, ja tapaa Yrjö Salosen, jota kutsutaan Nokiaksi. Nokian kanssa tulee nokkapokkaa, ja Jukan sydämen sykinnän lopettaa kahvaa myöten tunkeutunut kauhavalainen. Nokia ja murhaan (tai tappoon) yllyttänyt yksinkertainen Matti Puolamäki laitetaan jalkarautoihin, ja viedään Turkuun (Kakolaan?). Lääkäriä haetaan Jukan avuksi, mutta kuollutta ei voi enää auttaa.

Telirannan emäntä auttaa Hiljaa synnyttämään. Kun yksi elämä syttyy, toinen sammuu, Telirannan vanhan emännän elämä päättyy. Tulevaisuus on kuitenkin nuorten Hilja ja Arvid ovat lupautumassa toisilleen.
- Kuinka se lapsi oli kaunis ja  puhdas, sanoi Helka äänessä pehmeä, etäinen sointu.
- Niin oli - ja äiti myös, sanoi Arvid. - On omituista, kuinka nainen kaunistuu tuollaisella hetkellä. Tämä vaimo nyt on kaunis muulloinkin, mutta huomasitko mikä jalo ja puhdas henkevyys hänen kasvoistaan säteili. Maan päällä ei ole kauniimpaa näkyä kuin puhdas äidillisyys. Se on aina esillä onnellisessa lapsivuoteessa ... ss.172 - 173 ... "Olenko minä yhtä kaunis  kuin se nuori äiti, jota ajattelit ...." s.174
Varmasti oli, rakastunut nainen on myös kaunis. Arvid tuskin olisi puhunut äideistä lapsivuoteella, hän luultavasti ei sellaisia ole nähnyt, nämä ovat kirjailijan omia mielipiteitä, tai tämä on minun mielipide.



Ihmiset suviyössä filmattiin 1948, ohjaajana oli Valentin Vaala, näyttelijöinä on loistavat Eila Pehkonen (Helka), Matti Oravisto (Arvid), Martti Katajisto (Yrjö Salonen), Jalmari Syrjämäki (Eero Roine). Tämä tuli viimeksi TV:stä 5.4.2017, hieno mustavalkoinen elokuva.

Margit on Tarukirjassaan blogannut  näin.
*****
Frans Emil Sillanpää (1888 – 1964) oli suomalainen nobelkirjailija. F.E Sillanpää sai palkinnon 1939. Taatalta olen blogannut teokset Hurskas kurjuus, Poika eli elämäänsä, ja Hiltu ja Ragnar

F.E Sillanpäälle on toistaiseksi ainoana suomalaisena myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. Palkinnon hän sai vuonna 1939 ”syvällisestä ymmärtämyksestään maansa maalaisväestöä kohtaan ja siitä ihastuttavan taiteellisesta tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja heidän luontosuhdettaan".


12 kommenttia:

  1. Voi Jokke, ei tämän parempaa valintaa juhannuspäivälle! Ei ole kuin yksi Taata. Sillanpään tuotanto kuului yhteen nuoruuteni kehitysvaiheeseen ja kirjailijalla on edelleenkin varattuna oma nurkkauksensa sydämessäni.

    Kiitos hyvästä ja oivaltavasta postauksestasi ja sen tuottamasta mielen värähdyksestä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Tämä on minustakin erinomainen kirja lukea juhannuksena.

      Poista
  2. Leffa on erinomainen, joten ehkä kirjakin pitäisi joskus lukea...

    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää juhannusta :)

      Filmi on hyvä, mutta niin on kirjakin, molempiin tutustuin vasta nyt.

      Poista
  3. Mainio juhannuskirja, vaikka tapahtumat taitavat liittyä vähän kypsempään kesään. Sillanpää tuo kirjaansa koko ihmiselämän matkan, syntymästä kuolemaan, ja monenlaiset suhdekiemurat. Todella hieno maalaiselämän ja ihmisten kuvaus. Minulla seuraava Sillanpään kirja on Hurskas kurjuus, sitä olen ajatellut heinäkuun klassikkohaasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Luin itse Hurskaan kurjuuden alkuvuonna toistamiseen.

      Poista
  4. Ihmiset suviyössä on blogini luetuin postaus. Kirjaa joko luetaan koulussa tai sitten Sillanpää kiinnostaa edelleen. Kummin vain - onneksi on niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävä suosio. Minusta tämä on hyvä kirja, enkä ole kuullut, että koulussa tätä luetaan, mutta F.E.S voi olla listoilla ja tämä on minusta kevyempi kuin esim. Hurskas kurjuus.

      Poista
  5. (pitäis katsoa jos tuo löytyisi kirjahyllystäni)

    VastaaPoista
  6. Tämä on ehdoton. Jännä ettei tätä ole filmattu uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, toisaalta tässä vanhassa filmauksessa on tyylinsä.

      Poista