torstai 23. maaliskuuta 2017

John Dickson Carr: Keisarin nuuskarasia



John Dickson Carr: Keisarin nuuskarasia, The Emperor's Snuffbox - 1942, suomentanut Kaija Kauppi, WSOY 1990, SaPo 16, sivumäärä 277.

Keisarin nuuskarasia -kirjan  alussa 28-vuotias kohtuullisissa varoissa oleva Eve Neill  hakee avioeroa Ned Atwoodista, tämän petettyä Eveä (tai jäätyä kiinni pettämisestään). Eve jää asumaan Normandiaan La Bandeleteen, missä pari asusti avioliittonsa aikana. Evellä on ongelmallinen sisäkkö Yvette.

Eveä alkaa piirittää vastapäisestä talosta Toby Lawes, ja he kihlautuvat. Tobyn isä sir  Maurice Lawes keräilee nuuskarasioita. Perheeseen kuuluvat lisäksi Sir Mauricen tytär Janice, vaimo Helena, hänen veljensä Ben.

Eräänä yönä Even ja Tobyn kihlauksesta kimmastunut Ned Atwood tulee omilla avaimillaan Even luo, setvimään asioita ja vonkaamaan 'sitä' ja myös Eveä takaisin. He näkevät ikkunasta, kun vastapäisessä talossa sir Maurice tapetaan hiilihangolla.


Tai oikeastaan vain hansikoitu käsi näkyy, hanska on ollut alkuperäisen dekkarin kannessa. Näköhavainnon jälkeen Atwood poistuu talosta ja kaatuu portaissa ja saa aivotärähdyksen. Eve yrittää pitää valot poissa ja olla hiljaksiin, ettei syntyisi skandaalia....

Murhatutkimukset alkavat ja pian epäilykset kohdistuvat Eve Neilliin.

Kirjassa vatkataan murhaa ja tutkitaan sitä. La Bandeleten poliisipäällikkö Aristide Goron kukkoilee, mutta mysteerin selvittää tohtori Dermot Kinross, ja Even kannalta kaikin tavoin myönteisesti.

Kirjan nimessä mainittu esine on keisari Napoleonin nuuskarasia, mutta myös kaulanauha häviää.

Koska kyse on suljetun huoneen murhamysteeriosta, ei asetelmaa voi avata lainkaan enempää. Murhatavan ja murhaajan tajusin välittömästi, en muista lukeneeni tätä, mutta eräs Agatha Christien dekkari eli Kohti nollapistettä muistuttaa tätä. Lopulta tarina on aika lailla erilainen, mutta yhteyksiäkin on.

John Dickson Carrilla on vakiintunut fanikatras, johon en itse kuulu, mutta näissä on paljon pohdittavaa, ja näitä mielellään lukee, olen blogannut Kuiskaavasta kuolemasta ja Kuolemasta Petturien portilla.

*****
John Dickson Carr (1906 - 1977) oli amerikkalainen suljetun huoneen mysteerien dekkaristi, joka kirjoitti myös nimellä Carter Dickson. Dekkareita on valtavasti. Wikipedian listasta katsoin, että John Dickson Carr -nimellä dekkareita on suunnilleen 45, tämä on julkaistu noin puolessa välissä "uraa", hän on kirjoittanut lisäksi teoksen The Life of Sir Arthur Conan Doyle sekä The Exploits of Sherlock Holmes yhdessä Adrian Conan Doylen kanssa. Carter Dickson nimellä on dekkareita 25, novellikokoelmia on 9.

2 kommenttia:

  1. Carr on kyllä muodostunut omaksi suosikikseni teinivuosina, silloin luin paljon dekkareita ja tykkäsin erityisesti näistä suljetun huoneen mysteereistä. Se huono puoli Carrin/Dicksonin kirjoissa on että kestävät hiukan huonosti uudelleenlukemista. Siinä vaiheessa kirjaa kun muistan miten murha on tehty minulta loppuu mielenkiinto :) Onneksi näitä on suomennettu paljon, en ole tainnut itsekään kaikkia lukea. Ja sitten tietysti on vielä läjä suomentamattomia.

    Tuo Sherlock Holmes kokoelma on suomennettu muistaakseni nimellä Seitsemän piipun mysteerit, itse en niistä tarinoista erityisemmin pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carrilla ja Ellery Queenilla sarjojen taso vaihtelee. Olen lukenut teini-iässä näitä yhden nipullisen.

      Poista