perjantai 6. tammikuuta 2017

Tim Burton: Liisa Ihmemaassa
Tim Burton:  Liisa Ihmemaassa, Tämä on Wellan painamana kirjana Tim Burtonin Disneyn elokuvan "kirja" 2010, sivumäärä 236. T. T. Sutherland on muokannut Linda Woolvertonin käsikirjoituksen, jonka on suomentanut minusta hyvin Mirja Muurinen.


Olen lukenut Liisan seikkailut Ihmemaassa (lyhyemmin Liisa Ihmemaassasekä suomeksi ja englanniksi ja blogannut siitä täällä.

Koska en ole (vielä) nähnyt filmiä kiinnosti paljonko filmi eroaa alkuperäisestä kirjasta, ja eroja tosiaan on paljonkin.

Filmikirjan alussa Liisa on nuori tyttö, jolla on läheinen suhde isäänsä. Isällä on kauppahuone. Vieraalleen lordi Ascotille Liisan kertoo laajentavansa kauppahuonettaan itään. Liisa ei pidä lady Ascotista eikä tämän rehvastelevasta pojasta Hamishista. Liisaa piinaavat unet, joissa on valkoinen kani, sininen Kaalimato ja Herttakuningatar. Kun Liisa on yhdeksäntoista, isä on kuollut ja kauppahuone on lordi Ascotin vastuulla. Hamish on yhä vastenmielisempi. Liisa ei mukaudu korsettiin eikä pukeudu sukkiin. Epämiellyttävä Hamish haluaa Liisasta vaimon ja kosii Liisaa puutarhajuhlissa. Liisa häkeltyy ja seuraa valkoista kania ja suistuu kaninkoloon.

Liisan ikää on muutettu, ja kaninkolo antaa toisin kuin alkuteos aikaa työstää "ongelmaa", vaikka seikkailu on vaarallinen Liisa tajuaa sen kuluessa, kuka hän on ja mitä pitää tehdä. Kaalimato Absolem valmistautuu muodonmuutokseen ja niin Liisakin tekee ja tajuaa, että hän ei voi elää miellyttääkseen muita.

Filmin seikkailu kaninkolossa alkaa samoin koon muutoksilla, juo minut -juoma pienentää Liisaa ja syö minut -ruoka suurentaa. Filmissä on erittäin dramaattinen juoni ja  Liisalle kerrotaan ennustus, ja henkilöt pohtivat onko Liisa "oikea Liisa" vai "väärä". Filmi siis lepää visuaalisten hahmojen, "loogisen" juonen ja loistavien näyttelijöiden varassa, ei pelkkien lorujen varassa, eikä odottamattomien tapahtumien varassa kuten alkuteos, jonka tapahtumat Liisa on kokenut lapsuudessa.
Alimaailman salainen vastarinta haluaa pahan Punaisen kuningattaren vallasta. Liisan on määrä tappaa Pekoralisti ja Valkoinen kuningatar halutaan saada tilalle. Punainen kuningatar Irasebeth on Valkoisen kuningattaren Miranan sisar.

Liisa tapaa matkallaan Hullun hatuntekijän ja Irvikissan. He juovat teetä. Liisa on pakko pienentää pienisliemellä, jotta  herttasotamies ei saisi häntä kiinni. Irvikissa ja Hatuntekijä joutuvat vangiksi. Hatuntekijän hulluus alkoi Punaisen kuningattaren tapettua Hatuntekijän suvun muut jäsenet. Punainen kuningatar pitää eläimiä vankeinaan ja pelaa elävillä siileillä ja flamingoilla krokettia (kuten alkuteoksessakin). Myös Liisan tapaamat Tittelit eli kaksoset Tittelityy ja Tittelitom ovat Herttakuninkaan näyttelykappaleina.

Liisa ystävystyy seikkailun aikana hyviin ja tekee Bajardi-koirasta ystävän. Liisa jää kiinni, mutta Herttakuningatar luulee häntä Amiksi. Liisan pitää ennustuksen mukaan tappaa julma lentolisko Pekolaristi Kuolonmiekalla, jota vartioi hurja Pöyrtäjä. Liisa ystävystyy Pöyrtäjän kanssa, saa miekan ja pakenee. Hän tapaa piippua polttavan sinisen kaalimadon Absolemin, joka on muuttumassa toukasta koteloksi. Liisakin ymmärtää, että hänenkin on muuttuttava. Hän kohtaa Pekolaristin, ja Punainen kuningatar syöstään vallasta.

Liisa kohtaa Viktoriaanisessa maailmassa kaikki häntä elokuvan alussa vaivanneet ongelmat ja ottaa elämänsä omiin käsiinsä. Hamish saa rukkaset, ja Liisasta tulee lordi Ascotin oppilas, kun hän ehdottaa lordille, että tämän olisi kannattavaa perustaa merikauppareittejä Kiinaan. "Elokuvan" päättyessä Liisa valmistautuu lähtemään kauppalaivan mukana merille. Perhoseksi muuttunut Absolem laskeutuu hänen olkapäälleen. Liisa tunnistaa Absolemin ja tervehtii tätä ennen kuin tämä lepattaa pois.

Kirjassa koonmuutoksia hallitaan Ylöskakulla ja Pienisliemellä. Minusta juoni vaikuttaa hyvältä. Minusta tähän versioon on tehty jo jatko-osakin, joten olisi minunkin aika katsoa tämä elokuvana. Herttakuningatar, Irvikissa, Hatuntekijä, Kaalimato, Murmeli, Valkoinen kani ovat tuttuja hahmoja  jo Liisan alkuperäisistä seikkailuista.

****
Lewis Carroll oli salanimi, jonka taakse kätkeytyi pappi, matemaatikko ja valokuvaaja Charles Lutwidge Dodgson (1832 - 1898), hän kertoi Liisasta tarinan Alice Liddelille, nuorelle tytölle ja julkaisi kuvitetun version vuonna 1865.

Tim Burton (s.1958) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, joka on ohjannut monia elokuvia, mutta myös Batmanin (1989), Saksikäsi-Edwardin (1990), Päättömän ratsumiehen (1999),  Jali ja suklaatehtaan (2005) ja Liisa Ihmemaassa siis vuonna 2010. Hän on käsikirjoittanut mm. Painajainen ennen joulua, sekä tuottanut mm. elokuvan 9 (olen nähnyt tämän).

7 kommenttia:

 1. tyttäreni oopperassa viime syksynä, tosi heikko musikaali Göteborgissa, inprovisaatio ei sovi päärooliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Janssonin piirtämä kirja hieno.

   Poista
  2. Tiedän kirjan, mutta en ole lukenut, mutta selasin äsken nettiä ja kuvat vaikuttivat hienoilta :)

   Poista
 2. Ihana kansikuva, huikea klassikkosatu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä elokuvaversion ansiosta tuli luettua uudestaan Liisa Ihmemaassa, olihuikea seikkailu ...

   Poista
 3. Ihana monipuolinen info Alice-aiheesta, kiitos Jokke ♥ Tämä kirja on verraton klassikko, itsekin sivusin sitä villeissä saduissa - bongasin Liisan seikkailut ihmemaassa Tennielin kuvituksella!!! vuodelta 1952 ihan vanhingossa ja olin onnesta ymmyrkäinen. Burton on muuten yksi lemppariohjaaja, tai ainakin elokuvat, joita on ohjannut jo senkin vuoksi että niiden yhteinen nimittäjä on ollut monesti Johnny Depp:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pidän Burtonista ohjaajana, ja Depp menettelee, vaika fani en olekaan :)

   Poista