Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
tiistai 10. marraskuuta 2015
Agatha Christie: Parker Pyne tietää kaiken
Agatha Christie: Parker Pyne tietää kaiken, Parker Pyne Investigates 1934, WSOY 1982, Sapo 273, sivumäärä 232.
Agatha Christien Parker Pyne tietää kaiken -teos sisältää kaksitoista lehdissä julkaistua Parker Pyne -tarinaa.
Ensimmäisessä tarinassa "Keski-ikäisen aviovaimon tapauksessa" Parker Pyne eläkkeellä oleva valtion virkamies, joka on laatinut tilastoja, on laittanut ilmoituksen The Timesin etusivulle: "oletteko onnellinen, jos ette, ottakaa yhteyttä Parker Pyneen, osoite Richmond Street 17". Keski-ikäisen aviovaimon tapaus tulee hoidetuksi, kuten tyytymättömän sotilaan tapaus. Keski-ikäisen vaimon mies on suhteessa etäinen, sillä on rakastunut sihteeriinsä. Patrik Pyne ratkaisee ongelmat, mutta on minusta huijari. Rouvan tapauksen hän selvittää lähettämällä entisen gigolon Claude Luttrellin liehittelemään rouvaa, herralta unohtui sihteeri kokonaan. Pynen mukaan naisellekin jää romanssi muisteltavaksi.
Tyytymätön sotilas saa toimintaa, kun hän pelastaa nuoren naisen kahden miehen kynsistä. Kirjassa puhutaan n-sanasta, todellisuudessa mustat ovat tarinassa näyttelijöitä ja tavallaan miestä siten huijataan.
Parker Pyne, joka on iso kalju mies, jolla on valtavat silmälasit, pyörittää bisnestä, jossa Claude Luttrell hoitelee naisten hurmaamiset, sormusten vaihdot, neiti Lemon on sihteerinä ja dekkarikirjailija rouva Ariadne Oliver kirjoittaa juonia ja kertomuksia, jolla saadaan ihmiset avioitumaan tai muuten toimimaan halutulla tavalla. Tarvittaessa on mukana neiti de Sara miehiä liehittelemässä.
Tarinoissa Parker Pyneäkin yritetään vedättää, mutta turhaan. Alkuosan ongelmat ovat rakkaushuolia tai avio-ongelmia. Huolestunut aviomies Reginald Wade tulee Parker Pynen luo pyytämään apua, hänen vaimonsa haluaa avioeron, toisen miehen vuoksi. Neiti de Sara näyttelee aviomiehen uutta tyttöystävää, ja jopa syntyy vipinää vaimossa, luullakseni keino tepsi, mutta aviomies saattoi pihkaantua neiti näyttelijään.
Parker Pyne saa tylsän kirjanpitäjän elämän jännittäväksi ovelalla timantin säilytyspaikka -huijauksella. Samalla kirjanpitäjä saa viedä erään toisen asiakkaan toimeksiannon eli tykin piirustukset ulkomaille. Parker Pyne vaatii shekin etukäteen, yleinen taksa on 200 puntaa, ja eräistä tapauksista hän veloittaa 50 puntaa. Kirjanpitäjä sijoittaa omaan onnellisuuteensa viisi puntaa ja saa 50 puntaa ja matkan Geneveen ja takaisin, mutta ei tiedä vieneensä salaisia piirustuksia.
Parker Pyne venyttää moraalia näissä onnellisuusjutuissa minusta liiaksikin, eräs rikas onneton rouva huumataan ja painetaan valesanomalehti valeuutisineen ...
Loppuosan tarinat ovat kaikki enemmän tai vähemmän salapoliisijuttuja, timanttivarkaus, helmivarkaus ja kaksi murhaa. Lopputarinat tapahtuvat kaikki Lähi-idässä. Parker Pyne ratkaisee Egyptissä laivalla myös murhaajan tarinassa Kuolema Niilillä. Christie kirjoitti saman nimisen tarinan Hercule Poirotille. Tässäkin tarinassa tapahtuu murha. Tekosairas lady Grayle kuolee oikeasti myrkkyyn. Epäiltyjä on liuta, eniten epäillään miestä sir Georgea, jolla on sympatioita erääseen neitiin. Tässä kuitenkin on täysin erilainen ratkaisu kuin Poirot'n ratkaisemassa Kuolemassa Niilillä. Parker Pyne huijaa arvaamansa rikollisen tunnustamaan. Teheranissa hän ratkaisee lady Esterin arvoituksen, matkalla Damaskoksesta Bagdadiin hän paljastaa osakehuijarin ja murhaajan.
Päättötarinassa Delfoin oraakkeli Parker Pyne yrittää olla laivalla incognito -tuntemattomana- mutta joutuu ratkaisemaan rouva Willard J. Petersin lapsen kaappauksen ja timanttivarkaiden ongelman.
Parker Pyne on ollut aikansa Ben Matlock, iäkäs asiantuntija, jonka palkkiot ovat korkeat ja shekki annetaan etukäteen. Palkattu henkilökunta tekee monesti likaisen työn, mutta tarvittaessa Parker Pyne hoitaa homman itse. Toisaalta Parker Pyne muistuttaa paljon myös Hercule Poirot'ta, sillä hänen älynsä leikkaa loogisesti ja vaikka hän on poikamies, hän tietää ihmisten käytöksestä kaiken. Onnellisuuden puute johtuu hänen mukaansa viidestä seikasta. Löysin vain neljä eli heikko terveys, ikävystyminen, miehet, joiden ongelmana ovat vaimot ja vaimot, joiden ongelmana ovat miehet.
Agatha Christien (1890 -1976) lyhyet tarinat Parker Pynestä ovat erittäin hauskoja, nokkelia ja vaihtelevia, jos ei kiinnitä asian moraaliseen puoleen liikaa huomiota. Näistä tarinoista on myös peräisin Poirot'n sihteeri neiti Lemon sekä dekkarikirjailija Ariadne Oliver, joka esiintyi Poirot'n parina vasta 1936 tarinassa Kortit pöydällä.
Kaikkiin Agatha Christien kirjoihin löytyy linkki TÄÄLTÄ.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti