keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Agatha Christie: Kissa kyyhkyslakassaAgatha Christie: Kissa kyyhkyslakassa Wsoy, viides painos, 1995, alkuteos Cat  among the Pigeons 1959, suomentaja Anna-Liisa Laine, sivumäärä 287 sivua.

Kissa kyyhkyslakassa -dekkari on hieman erilainen Hercule Poirot -seikkailu. Puitteet ovat kansainväliset, mutta murhien miljöönä on englantilainen koulu. Meadowbankin tyttökoulu on arvostettu ja kallis sisäoppilaitos rikkaiden tyttärille, johon pääsee opiskelijaksi rahalla ja omistajan neiti Bulstroden suostumuksella. Koulussa on kaksi prinsessaakin, joista Shaista on Keski-Idän levottomasta maasta Ramatista. Toisaalla käsitellään Ramatin kruununprinssin ja hänen englantilainen avustajansa Bob Rawlinsonin pakosuunnitelmia. Bob Rawlinssonin pitää toimittaa maasta prinssin miljoonan arvoisat timantit, kirjan kansikuvassa on kuvattu oheiset timantit. Bob piilottaa ne sisarensa ja tai tämän tyttären Jenniferin matkatavaroihin (lukija ei tiedä mihin). Vallankumous alkaa ja prinssin kone pudotetaan alas, ja prinssi ja Bob Rawlinson kuolevat. Rawlinssonin sisarentytär aloittaa niin ikään Meadowbankin tyttökoulussa, jossa on siis aiemmin on prinsessa Shaista. Timanttien perässä on varkaita, mutta salainen palvelu ujuttaa miehen puutarhuriksi nimellä Adam Goodman. Lukija arvaa, minne timantit ovat piilotettu, sen kansikuvakin vihjaa, eli Jenniferin tennismailaan. Jennifer vaihtaa epätasapainoisen tennismailansa tyttökaverinsa Julian kanssa ...

Koulussa on vain naisopettajia, neiti-ihmisiä kaikki. Mukaan on tullut kitisevä liikunnanopettaja neiti Springer ja muutama muu opettaja. Luvussa 8 pamahtaa kansikuvan revolveri ja liikunnanopettaja Springer on kuollut. Murhapaikka on uusi liikuntapaviljonki, jossa tapahtuu myöhemmin toinenkin murha. Liikuntapaviljongissa on tonkijoita monenmoisia.

Ratkaisun kannalta on olennaista, että älykäs Julia tajuaa, miksi Jenniferille oli lähetetty uusi maila ja vanhan jänteitä kiristetään. Julia on reipas, hän "karkaa" ja suuntaa tietojensa ja timanttien kanssa herra Poirot'n luo.

Poirot selvittää murhat ja mysteerit.

Tämä oli yllättävä dekkari. En arvannut tätä vakoiluspektaakkelin syyllistä (tai syyllisiä), periaatteessa kirjassa on monia muita juonenpätkiä, joihin saadaan selvyys.

Kissa kyyhkyslakassa on varsin viihdyttävä Agatha Christie -dekkari, mutta samalla se on erittäin epäuskottava, jännittävyyden vuoksi yhteensattumia ei onneksi ehdi ajatella.

*****
Käännös, joka lienee alkuperäinen, on hyvä, mutta aikansa tuote, puhutaan make-upista, patenttilääkkeistä, plastikkikäsineistä ja plastikkipussista.

Tyypilliseen tapaan näissä myöhemmissä kirjoissa on paljon viitteitä suoraan Shakespeareen ja hänen näytelmiinsä. Tässä puhutaan Macbethista ja varsinkin lady Macbethista ja vielä enemmän Othellosta ja pahasta manipuloivasta Jagosta. Viitteet minusta osuvat harhaan, päärikoksessa on kyse vain timanteista ei mistään muusta. Jagohan on riidankylväjä ja manipuloija. Lady Macbeth taas yllyttää miestään raivaamaan kuninkaan tieltään ja edesauttaa aietta nukuttamalla vartijat.

TV-toteutuksessa Hercule Poirot palloilee koko ajan tyttökoulussa. Syyksi hän sanoo, että Leopold III:n tytär eli prinsessa aikoisi tulla kouluun.

****
Kaikkiin Agatha Christien dekkareihin löytyy linkit TÄÄLTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti