lauantai 28. helmikuuta 2015

Agatha Christie: Mabellen kahdet kasvot


Agatha Christie: Mabellen kahdet kasvot, One, Two, Buckle My Shoe, 1940, suomentanut Eero Ahmavaara, wsoy 1994, sivumäärä 227.

Ensimmäisessä luvussa Hercule Poirot menee puolivuositarkastukseen hammaslääkärilleen herra Morleylle. Morley porailee Poirotia pariin hampaaseen. Hammaslääkärin  apulainen Gladys Nevill on saanut yllättäen sähkeen ja mennyt sairaan sukulaisen tueksi. Potilaita riittää ruuhkaksi asti, nuori amerikkalainen osoittautuu herra Raikesiksi, lisäksi potilastilaan tulevat englantilainen rahamies Alistar Blunt, eversti Arrowbumby, Poirot ja neiti Mabelle Sainsbury Seale ja kreikkalainen herra Amberiotis.

Sitten tarkastaja Japp ottaa yhteyttä Poirotiin, hammaslääkäri Morley on löytynyt revolverin luoti päässään vastaanotoltaan. Poirot päättelee, että kyse ei ole itsemurhasta, ja niin murhatutkimukset alkavat.

Tarinan luvut on rakennettu lasten lorun mukaan. Ensimmäisen luvun nimi on yksi, kaksi, kuka kengänsoljen raksi. Poirot havaitsee "ihkauudet kiiltonahkakengät, jossa oli suuri ja kiiltävä solki." Tällä yksityiskohdalla on merkitystä, kun lopulta on tiliteon aika. Sitä ennen ilmenee, että hotellissa asunut salaperäinen kreikkalainen Amberiotis on kuollut, hän on saanut hammaslääkärissä puudutetta liiaksi.

Hercule Poirot ja Japp luotaavat hammaslääkärin lähipiiriin ja asiakaskuntaan huomiota.  Alistar Blunt on Englannin vaikutusvaltaisimpia rahamiehiä. Hän on nainut rahaa, eli parikymmentä vuotta vanhemman eronneen naisen, jonka rahakkaat sukugeenit ovat yhdistäneet Rothersteinin ja Arnholtin miljoonat. Bluntin vaimo on jo kuollut. Bluntin luona asuvat Julia Olivera, vaimon sisar sekä hänen Jane tyttärensä, jolla on siteitä herra Raikesiin. Vastaanottoapulainen Gladys riiaa kommunisti Frank Carteria, jolla on antipatioita suurpääoman omistajiin kuten myös agitaattori Howard Raikesilla. Morleyn yhtiökumppani on irlantilainen Reilly. Kun juttua pöyhitään on hammaslääkärissä rampannut varsin kirjavaa porukkaa.

Dekkarin nimihenkilö Mabelle Sainsbury Seale on saapunut Kalkuttasta, missä on pitänyt naisten lausuntakoulua. Koko dekkarin juonivyyhti keräytyy Mabellen kahdenlaiseen persoonaan. Aikansa homssuiltuaan Mabelle katoaa. Pian löytyy naisen ruumis, joka kuitenkaan hammaskartan mukaan ei olekaan yllättäen Sainsbury Seale.

Tätä dekkaria ei parane avata yhtään lisää. Tutkintalinjat hajaantuvat itsemurha vai murha, ja oliko murha vakoiluun, kommunistien antipatioihin liittyvä. Lopulta henkilökohtainen kiima on politiikkaa kuumempaa.

En henkilökohtaisesti pitänyt lainkaan  Agatha Christien Mabellen kahdet kasvot  -dekkarista. Motiivi on varsin voimakas kunnia ja kiima tai yli-ihmisjatus ja narsismi, miten asian haluaa tulkita. Ratkaisun yllätyksellisyydestä huolimatta pidin tätä varsin hatarasti perusteltuna paistoksena, vaikea uskoa, että ihminen, joka on asunut Intiassa olisi käynyt vain yhdellä lontoolaisella hammaslääkärillä. 

****
TV-toteutuksessa kuvataan ensin Intian aikoja, ja sitten Hercule Poirot (David Suchet) kärsii hammaslääkärissä. Muuten poraudutaan hammaslääkärin surmaan samalla tekniikalla kuin kirjassa. TV-toteutus on minusta hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti