Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
sunnuntai 9. kesäkuuta 2013
Tommy Hellsten: Pysähdy olet jo perillä
Tommy Hellsten: Pysähdy olet jo perillä, 12 oivalluksen polku, Minervapokkari, neljäs painos 2012. Sivumäärä 224.
Tommy Hellstenin oivalluksia pysähtymisestä ja elämisestä on kahdessatoista osassa. Tommy Hellsten kirjoittaa hienosti ja vakuuttavasti, kirjassa on paljon enemmän oivalluksia kuin 12, eli tusinakirjasta ei ole kysymys.
Vaikka suurin osa tarinoista ovat hyviä, alun tarinoissa on muutama ristiriitaisuus, mutta tämä heikkous on vahvuutta niin kuin Hellsten itse määrittelisi. Alun tarinat toisaalta käyvät matkatarinoista. Hellsten määrittelee miltei kaiken vastakohdan tai paradoksin kautta. Pysähdy olet jo perillä, heikkouden tunnustamalla olet vahva, vahvana olet sisimmältäsi heikko. Kaikki eivät ole sanatarkkoja lainauksia! Mitä pidemmälle kirja etenee oivallusten polkua, sitä omakohtaisemmiksi ja konkreettisemmiksi tarinat käyvät, ja minä viihdyin tekstin äärellä.
Tämän kirjan etuna pidän myös sitä, että teoksessa on läpileikkaus Hellstenin kaikista ajatuksista uran varrelta. Hellsten tunnustaa myös oman heikkoutensa, väsymyksensä, työuupumuksensa, ja kipukohtansa, hän on ihminen, hän haluaa olla läsnä. Hän kertaa alkoholistivanhemman lapsen kohtalon, vanhempien henkisen poissaolon, mutta fyysisen apaattisen läsnäolon, monet häpeän lähteet, markkinahumun keskellä hitautta opettavan Einarin (nimeä ei tosin mainita, mutta Einari oli joidenkin Hellstenin kirjojen HÄN), ihminen tavattavissa -projekti, muutama sana on koulusta, ja ennen lukematonta minulle oli saaristoelämän kuvaus ja ylistys, moottoripyöräilyn autuus, ja vanhusten hoito tai hoidon inhimillisyyden puute.
Hellsten käyttää vahvaa vaihtelevaa kieltä, ja paljon on myös teologisia vertauksia ja Raamatun lauseita. Tämä ei minua haittaa, se on Hellstenin tyyliä. Hellsten minusta käyttää paljon toistoa vahvistamaan ydinsanomaansa, joka on, no päättele se bloggauksesta tai tutustu hänen kirjoihinsa.
***
Laitan muutaman heikkouden, jotka ehkä ovat vahvuuksiakin.
1. Hellsten muistelee mukavaa Agnes isoäitiään, joka asui Utön majakkasaarella, jonne saarelle tuotiin soraakin hautausmaata varten. Agnes-mummon kampela perataan aina yksi kerrallaan, ja hitauden taikaa monesti arvostetaan. Siksi kummastutti muistot lähisaarille suuntautuneista mansikan poimimismatkoista sekä meijerillä käynneistä jäätelöä ostamaan. Olen käynyt lapsuudessa ja varusmiesaikana Utössä. Minusta siellä ei ollut lehmiä, ei meijeriä, pieni kauppa oli, mutta ei ollut mansikkapaikkoja lähisaarilla, kun niitä ei juuri ole, kivisiä luotoja on.
2. Hellsten puhuu oikein, että ihmiset samastuvat rooliinsa ja kadottavat inhimillisyytensä. Olen samaa mieltä. Eri mieltä olen siitä, että miksi pikaravintolan työntekijä kadottaa inhimillisyytensä. Oravanpyörässä, mistä Hellsten puhuu, on pakko olla pienpalkkaisia pyörittäjiä. Minusta asiakas ei voi odottaa kovinkaan henkilökohtaista ja pitkäkestoista palvelua pikaruokapaikassa matalalla hintatasolla kiireiseltä työntekijältä. Jos uupumus yllättää pikaruokaruokapaikassa työntekijän, lienee se enemmän asiakkaiden kiukusta (jonoihin tai odottamiseen) johtuvaa kuin siitä, että myyjä haluaa olla asiakkaan yläpuolella tai olla pelkästään ilkeä. Minusta ala on niin kilpailtu, että hampurilaisen 2-5 euron hinnasta ei jääne kovin paljoa katetta eikä palkka ole kovinkaan iso. Itse arvostan pikaruokapaikkojen henkilökuntaa ja alaakin, hyvä, että edes jotkut työllistävät nuoria.
3. Hellsten puhuu, että pitää hidastaa ja uhrata aikaa itselle, ja "pysähtyä". Olen samaa mieltä. Valitettavasti itsellänikin on taloudellisia vastuita, ei ole kesämökkiä, ei ole rahaa lähteä lomamatkalle, enkä saisi edes "työlomaa", on vain oltava töissä, vastattava lainoista, maksettava ruoka, yhtiövastike, vesi- ja sähkö- ja muut maksut. Toisaalta en tiedä, kuinka ekologista matkustelu lentokoneella on, moottoripyörällä pohjoismaissa matkailu ehkä on ekologisempaa ja varmaan hauskaa. Hellsten ironisoi myös supermarketteja, itse ainakin varaan kunnolla aikaa, ja yritän valita ruuhkattoman ajan ostoksille, kärsimättömyydestäni huolimatta en stressaannu kaupassa paitsi ehkä isosta ruokalaskusta, ruoka on kallistunut, ja köyhäkin syö, koska on nälkä.
Nämä asiat haittasivat teoksen alkuosassa, mutta sitten menin oivallusten polkua eteenpäin.
***
Polulla eteneminen oli rauhoittavaa, minulle tuli tekstin ajoittaisesta toistosta huolimatta hyvin harmoninen ja rauhallinen sekä vielä turvallinen olo.
Oivallukset olivat minusta oikeansuuntaisia. Keinutuolin Hellsten nostaa isoon arvoon, sekä takkatulen ja lyhdyt, niissä on jotain pysähtymistä hiljentämistä ja hiljenemistä.
Hellsten kirjoittaa myös, että koulussa henkilökunnan ja opettajan pitää johtaa, muuten häirikköoppilaat ottavat vallan. Tämä on kirjoitettu neljä vuotta sitten!
Oivallukset jatkuvat, Hellsten päivittää sotaorpojen ongelmat ja pohtii ikätoverien kuolemista ja luokkatoverin kuolemaa. Muutosahdistuksen Hellsten avaa myös lopettamisprosessien yhteydessä. Oivalluksen jälkeen pitää laittaa enää toimeksi!
Hieno kirja, vaikka tähän en ehkä saa Hellstenin tyylistä paljonkaan. Jos lukee vain yhden Hellstenin kirjan tämä on hyvä ehdokas, koska tässä minusta hän on kiteyttänyt olennaisen "koko uraltaan".
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tätä kirjaa en olekaan lukenut vaikka muita Hellstenin kirjoja kylläkin. Täytyy pistää lukulistalle.
VastaaPoistaMinua pikkuisen vaivaa Hellstenin kirjoissa näkyvä uskonnollinen vivahde. Ehkä siksi että olen joskus saanut kuvan hänen teksteistään, että hänen mielestään usko on tie moraalisuuteen. Itse en_niin_uskonnollisena henkilönä olen havainnut ihmisen omantunnon kehittyvän ilman uskontoa varsin hyvin.
Olen laittanut saman merkille. Luultavasti Hellsten on teologi. Jätän uskonnolliset aiheet lähinnä kommentoimatta, mutta tässäkin kirjassa Hellsten viittaa moniin uskonnollisiin asioihin.
PoistaHellstenin teoksissa minua kyllä myös nyppii jonkin verran se, että kaikki ei ole köyhälle mahdollista, ei ole varaa pysähtyä, jos on yksinhuoltaja, sairas tai ylivelkainen ei voi lähteä Kreikan saaristoon pysähtymään, mutta on niissä asiaakin :)
Olen tietysti lukenut elefantista olohuoneessa ja se on minusta ollut paras, sillä se kosketti omaa elämääni niin läheltä. Minusta Hellsten kirjoittaa syvällisesti tunteista ja hän ymmärtää ihmisen syvintä olemusta, koska on itsekin kokenut elämänkriisejä. Vaikka kriisit ovat aina hirveitä, jotakin niistä voi oppia ajattelun kautta...uskoisin, että Hellsten tuo sitä esille...oppimista.
VastaaPoistaKoulun ja opettajien johtamisesta sen verran, koska olen sitä mieltä, että mätää on aika paljon, juuri neljä vuotta sitten olivat nämä suomalaiset koulusurmat esillä. Lähtisin tässä puuttumaan luokkakokojen pienentämiseen ja opettajien lomautusten lopettamiseen. Opetus voi myös olla vanhakantaista esim. kirjat ovat monessa koulussa ylivanhoja. Juttua riittäisi aiheesta, mutta ei unohdeta Hellstenin ajatuksia ja kirjoja, joista olen aina saanut ajatuksia ja olen oppinut uutta.
Kiitos Mai Laakso :)
PoistaMinusta yhteiskunnassa pitäisi käydä keskustelu kouluasioista. Edustan (myöskin :) kantaa, että kouluaikana lapset ovat koulun vastuulla, eli opsin mukaisessa opetuksessa, eli opettajan vastuulla. Jos opettaja lomautetaan, eivät lapset mene kouluun, en kuitenkaan kannata koululakkoa, vaan siitä, että opettajia ei lomauteta :)
Minusta Hellsten otti jossain teoksessa koulukuriin jo 2000-luvun alkupuolella. Ensimmäiset kirjat olohuoneista on minulla lukematta...
Suomen lain mukaan lapset ovat vanhempien vastuulla, mutta opettajat unohtavat sen mielellään.
PoistaKannattaa lukea ensimmäiset kirjat, koska niissä hän tuo eniten esille omaa henkistä kasvua. Ja elefantti työpaikalla pitäisi olla jokaisen työyhteisön vähintään esimiesten lukema...
Olen pikku-Myy näissä kouluasioissa ja kannatan koululakkoa, jos muu ei auta. Ehkä se, että kouluyhteisöt ovat naisvaltaisia, tuo sukupuolisen eriarvoisuuden kouluyhteisöön, vaikka oppilaat ovat tietysti molempia sukupuolia. Suomessa on myös kouluja, joissa ei ole näitä jälki-istuntoja ja kurinpitotoimenpiteitä, vaan niihin on keksitty toimivat ratkaisut...jos opettaja ei ole samalla aaltopituudella ja vuorovaikutus tökkii, niin kuka kärsii...
Virtahepo se oli eikä elefantti...elefantti tulee noista lasten vitseistä mieleen...
PoistaTäytyy tutustua :)
PoistaJa vielä kommentti hyviin huomioihin:)
Poista"lapset ovat vanhempien vastuulla" juuri näin, minunkin mielestäni.
Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että koska peruskoulu on "pakollinen" (jos ei suorita oppivelvollisuutta kotona) niin opettajat ovat vastuussa antamistaan määräyksistä ja vastaavat lasten turvallisuudesta ei vanhemmat. Yhteiskunnan pitää resursoida kouluja.
Minusta Suomessa ollaan menty kouluasioissa amerikkalaiseen suuntaan, eli jotain hyvää ehkä menetetään, minusta koko ikäluokkaa pitäisi kouluttaa ainakin alakoulu yhdessä, nykyisin kilpaillaan liian aikaisin ja erikoistutaan ja haetaan tehokkuutta liian aikaisin.
Kiva kuulla ajatuksesi tästä Hellstenin kirjasta. Olen jonkun mietelmätyyppisen teoksen lukenut häneltä, mutta se ei jäänyt niin hyvänä mieleen kuin aikoinaan Virtahepo olohuoneessa, siinä hän kyllä osui monella tapaa ytimeen. En sitten tiedä miltä kirja tuntuisi tänään vuosia myöhemmin.
VastaaPoistaKiitos kommentista :)
PoistaPitäisi varmasti lukea se Virtahepo olohuoneessa, joskin jos se luultavasti kosketteli alkoholisti-isää?, niin sitä teemaa henkisesti poissa fyysisesti läsnä jonkin verran varsin vähän tässäkin teoksessa käsiteltiin