sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Lewis Wallace: Ben HurLewis Wallace: Ben-Hur, kertomus Kristuksen ajoilta, WSOY Taskukirja 1961, lyhennetty suomennos, 352 sivua. Alkuteos on julkaistu 1880.

Palmusunnuntain 2015 bloggauksena ilmestyy pääsiäisenä 2014 lukemani Lewis Wallacen Ben-Hur. Varoituksia: Ben-Hurin juoni on avattu Wikipediassa, mutta myös tässä bloggauksessa paljastuu pääkohdat juonesta. Älä lue bloggausta, jos et halua tutustua juoneen.

Ben-Hur on sekä seikkailu- että selviämistarina, mutta se on myös hyvin uskonnollinen teos, joten bloggauksessa on käsitelty kristillisyyttä.

Ben-Hurin alussa kolme miestä tapaavat. Kolme viisasta miestä ovat matkalla Jumalan käskystä katsomaan Kristusta, joka on syntynyt. Tietäjät vievät Kristukselle kultaa, pyhää mirhaa ja suitsuketta, matka käy Betlehemiin, jonne he löytävät tiensä käytyään kuningas Herodeksen tykönä. Joosef ja Maria ovat tulleet Betlehemiin väestönlaskentaan ja  yöpyvät kallioluolassa. Vapahtaja syntyy, paimenet käyvät katsomassa Kristusta ennen tietäjiä. Herodeksen kautta Juudean poliittinen asetelma ilmenee kirjassa hyvin ja valtapolitiikka on tapahtumien taustalla myöhemminkin.
Siirrytään kahdenkymmenenyhden vuoden päähän, jolloin lapsuuden ystävät Messala ja Juuda roomalainen ja juutalainen tapaavat. Herodes on kuollut, Juudea on Rooman maakunta. Messala roomalainen hamuaa valtaa, Juuda ei voi olla hänen ystävänsä. Juuda on Ben-Hur. Hänen talostaan irronnut tiili osuu Juudean prokuraattori Valerius Gratukseen. Juuda tuomitaan kaleereille loppuiäkseen, vaikka Gratus ei kuole eikä edes loukkaannu. Juuda pyytää Messalaa olemaan armelias äidilleen ja Tirza-siskolleen. Messala juonittelee Gratuksen kanssa, äiti ja tytär vangitaan ja piilotetaan vankilan lepran saastuttamaan vankityrmään. Vuosien kuluessa molemmat saavat spitaalin. Juuda on kaleeriorjana. Soutua on kahden tunnin vuoroissa vailla toivoa päästä koskaan vapaaksi. Kun Juuda ollut kolme vuotta kaleeriorjana, Quintus Arrius lähtee sotaretkelle merirosvoja vastaan. Laiva upottua Juuda eli Hurin poika poika pelastaa Quintuksen hukkumasta. Quintus on tutustunut Juudaan jo laivamatkalla. Hän on mieltynyt tähän ja ottaa hänet ottopojakseen. Hän on tuntenut Ben-Hurin isän. Ben-Hur perii Arriuksen omaisuuden. Ben-Hur harjoittaa itseän "gladiaattorina" ja voittaa seppeleitä.

Ben-Hur on Antiokassa ja kuulee  perheensä tarinan. Talo Jerusalemissa on sinetöity, omaisuus on takavarikoitu. Isän loppuomaisuus on ilmeisesti apuri Simonideellä, joka on kidutettu muodottomaksi. Ben-Hur tutustuu Simonidekseen, hänen tyttäreensä Esteriin, palvelija Mallukiin. Simonides pelkää Ben-Hurin olevan joko huijari tai aito, mutta kostonhimoinen hänelle. Simonides ja Ben-Hur ystävystyvät. Ben-Hur ei halua häneltä omaisuutta. Antiokiassa oleskelee tietäjä Balthasar, joka oli yksi tietäjistä, jotka olivat nähneet vastasyntyneen Kristuksen. Ben-Hur pelastaa Balthasarin Messalan yliajamiselta. Sheikki Ilderimillä on hevosvaljakot. Ben-Hur haluaa ajaa valjakoita Messalaa vastaan.

Ben-Hurilla on kaksi motiivia, selvittää äitinsä ja tyttärensä kohtalo ja kostaa Messalalle. Toisaalta Messala ja Gratus haluavat tuhota Ben-Hurin. Tämä taistelu huipentuu kilpa-ajoissa, joissa lopulta Ben-Hur voittaa Ilderimin hevosvaljakolla. Tappio on Messalalle karvas, vedonlyönnin vuoksi hän menettää omaisuutensa, lisäksi hänestä tulee raajarikko. Messala lähettää tappajat Ben-Hurin perään ja on valmistanut tälle ansan. Ben-Hur lavastaa oman kuolemansa ja menee Juudeaan. Ben-Hur hautoo kostoa roomalaisille.

Juudeassa Pilatus on korvannut Gratuksen. Johannes Sakariaan poika julistaa tulevaa Messiasta. Aiemmin on puhuttu Messiaan tulosta, juutalaisten kuninkaasta, sielujen yhteydestä toisella puolella. Balthasar on vakuuttunut yhdestä jumalasta. He tapaavat kuohuvassa Juudeassa Messiaan.  Toisaalla Ben-Hurin äiti ja sisar ovat spitaalin saastuttamia, mutta eivät enää vankilassa. Nasaretilainen tekee ihmetekoja  ja uskosta spitaaliset paranevat, myös Juudan äiti ja Tirza. Kavallus kuitenkin tapahtuu ja Golgatalla Kristus ristiinnaulitaan. Ben-Hur on katsomassa, mutta ei yritä enää kostoa. Hän avioituu Esterin kanssa ja omaisuudellaan auttaa kristittyjä Roomassa. Juonessa on paljon sivukäänteitä, lisäksi Messias-odotusta on paljon pohdittu kirjassa.

Ben-Hur on huikeajuoninen kirja. Uskonnollisuuskin toimii, sillä sanoma on evankeliumien mukainen (minun amatöörianalyysitasolla katsottuna). Maailmanpoliittinen tilanne yhdistettynä Jerusalemin oloihin on minusta kuvattu uskottavasti.

Minusta teemat eivät silti kohtaa vai johtuuko epäsuhta lyhennetystä suomennoksesta, luin koko teoksen kyllä gutenbergistäkin (englanniksi).

Ben-Hur on silti väkevä teos, joka pitää pihdeissään. Hyvää lukemista pääsiäisen ajaksi.

****
Lewis Wallacen (1826 - 1905) Ben-Hurista on tehty Oscar-filmi 1959, jonka pääosassa on kirjan kannessa oleva Charles Heston (1923-2008). Heston voitti osastaan miespääosa-Oscarin ja filmi voitti kaikkiaan 11 Oscar-patsasta. William Wyler sai Oscarin ohjauksesta. Ainoa ehdokkuus, joka ei realisoitunut patsaaksi oli paras sovitettu käsikirjoitus.
Ben-Hur-filmiä on avattu Wikipediassa näin. Filmin juoni poikkeaa jonkin verran kirjan tapahtumista.
Ben-Hur on myös youtubessa monin klipein, ilmeisesti koko elokuvan voi katsoa, trailerin mukaan Tirzea olisi pudottanut tiilen, mitä Wikipediankin teksti tukee, kirjassa näin ei ole.
Trailerin voi tosiaan katsoa täällä tai youtubessa.

6 kommenttia:

 1. Olen tämän joskus lukenut ja elokuvankin nähnyt kuten muitakin "aikaa ja tapahtumia" kuvaavia teoksia. Jos joskus tulee vastaan niin voisin suositella sen nimisiä teoksia kuin Jerusalemin kohtalon hetket ja Keihäs (kirjailijoita en muista) , jotka olen joskus lukenut, mutta tahtoisin lukea uudestaan. Sitten on tietysti Sienkiewitzin Quo Vadis ja Elisabeth Charlesin Helenan Perhe, joka sijoittuu katakombeihin. Kaksi viimeisintä odottaa kirjahyllyssäni lukuvuoroa.

  Hyvää Palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Quo vadis -kirjan olenkin lukenut ja on minusta loistava teos niin ikään, muita en ole lukenut.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen kirja näin Palmusunnuntaiksi! En ole lukenut Ben-Huria, mutta elokuvan olen nähnyt. Kirjoituksesi perusteella kirjankin voisi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Jännittävä kirja. Luin täsä tänä vuonna Dumasin Monte Criston kreivin ja tässä on tämä pako ja kosto teema samoja, mutta muuten tämä on omanlaisensa.

   Poista
 3. Jos haluaa katsoa tätä Joulupukin syntymäaikojen tapahtumia hiukan erilaisesta näkökulmasta, kannattaa kokeilla hiukan kieli poskessa kirjoitettua Seth Grahame-Smithin "Unholy Night". Siinä "kolme viisasta miestä" ovat tuomittuja murhamiehiä jotka karkumatkallaan törmäävät Joosefiin ja Mariaan ja päättävät auttaa tuoreita vanhempia pakomatkallaan. Loistavasti kirjoitettua fiktiota.

  https://www.youtube.com/watch?v=1fACEWtB6gU

  VastaaPoista