sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Charles Osborne - Agatha Christie- Odottamaton vierasCharles Osborne, sovittanut Agatha Christien näytelmästä Odottamaton vieras, The Unexpected Guest, suomentanut Tiina Ohinmaa, sekä Shakespearen sitaatit Paavo Kajander sekä T.S Eliotin sitaatit Ville Repo,  WSOY 1999, sivumäärä 164

Michael Starkwedder harhailee Walesissa ja ajaa autonsa ojaan. Hän menee lähimpään taloon. Siellä on ruumis rullatuolissa. Richard Warwick on saanut kuulan kalloonsa. Laura Warwick hänen vaimonsa tunnustaa ampuneensa miehensä. Ilmenee, että Richard on rampautunut leijonan metsästyksessä, hän on ollut vaikea kotona ja lähipiirille, ammuskellut naapureita, kissoja ja kaniineja. Richard on ajanut pienen pojan yli, ja selvinnyt kuin koira veräjästä valheellisen todistajalausunnon vuoksi.

Näytelmässä on monta kohtausta, johon tulee lisää ihmisiä, tai uusia motiiveja putkahtaa esiin. Talossa asuvat Richardin vajaamielinen velipuoli Jan, jota Richard on uhkaillut parantolalla, sekä Richardin umpikuuro äiti. Palvelija neiti Bennett, sekä hovimestari Angell, joka kiristää naapurissa asuvaa Lauran "ystävää" majuri Julian Farraria, joka on piipahtanut talossa ampumisen aikaan.

Poliisit tulevat selvittämään tilannetta. Jännitteitä tulee kostoa vaatineesta pikku pojan isästä MacGregorista. Juuri kukaan (tai ei kukaan)  talossa olijoista ei puhu totta. Epäilyksiä on ilmassa, Laura epäilee sekä Juliania että Jania, Angell epäilee Lauraa ja Juliania, poliisi epäilee sekä Starkwedderiä että MacGregoria (talosta löytyy ylimääräiset sormenjäljet). Mikä on MacGregorin vaikutus? Miksi Starkwedder lavastaa tapahtunutta, että Laura ei olisi syyllinen?

Näytelmä on varmasti hyvä, kirja ainakin on, varsinkin loppukohtaus on moniosainen ja hyvinkin yllättävä. Tämä oli minusta paras Charles Osbornen Agatha Christie näytelmistä, joista olen blogannut myös  Seitistä ja Salaisesta kaavasta.

Toinen Charles Osborne oli muuten wikipedian mukaan henkilö, joka kärsi hikasta yhtäjaksoisesti 68 vuotta 1922-1990. Tässä nikottelee ainoastaan revolveri.

****
Agatha Christien (1890 -1976) veli Monty oli vuosia Afrikassa ja ammuskeli myöhemmin palattuaan Englannissa talonsa mailla. Lapsen surma on ollut Agatha Christiellä murhan motiivina muutamassa teoksessa, ainakin Idän pikajunan arvoituksessa, ja tavallaan myös Tuijottavassa katseessa.

Kaikkiin Agatha Christien kirjoihin löytyy linkki TÄÄLTÄ.

2 kommenttia:

 1. Montako Christien kirjaa/näytelmää olet oikein lukenut? Tuo Idän pikajuna tuli eilen illalla ja pitkästä aikaa katsoin sen. Osaan jo melkein ulkoa elokuvan, sillä aika monesti olen katsonut sen. Lunta oli aika lailla, mikä minusta on harvinaista näissä Agathan kirjoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luullakseni olen lukenut likipitäen Christien dekkarit läpi, joitain on bloggaamatta ja varsinkin näytelmiä uupuu, tämäkin on toisen henkilön ylös kirjaama.
   Lumi on Idän pikajunan arvoituksen lisäksi ratkaisevassa roolissa, ainakin Hiirenloukussa ja dekkarissa Kuolema lähettää viestin. Lumi eristää paikan ja murhaaja liikkuu suksilla. Idän pikajunan arvoituksessa lumi pysäytti junan ja eristi rikospaikan.

   Poista