keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Agatha Christien Seitti, kirjoittanut Charles OsborneAgatha Christie: Seitti, alkuteos Spider's Web, näytelmästä sovittanut Charles Osborne, suomentanut Kirsti Kattelus, wsoy 2012.

Copplestonen kartanossa on vauhdikas viikonloppu. Päähenkilö Clarissa Hailsham-Brown on uusionaimisissa Henrynsä kanssa, joka aikoo vastaanottaa pääministerin, Sir Johnin joka tulee neuvottelemaan kahden kesken erään diplomaatin kanssa. Ongelmia on odotettavissa, Clarissa Hailsham-Brown löytää olohuoneestaan ruumiin, jota piilotellaan ja siirrellään ja poliisit etsiskevät sitä.

Itse juoni on vaihteleva ja näytelmä on sekä kepeä että kipeä, mutta näin dramatisoituna juttu on puiseva. Löytynyt ruumis kuuluu Oliver Costellolle, miehelle, joka on naimisissa Clarissa miehen ex-vaimon kanssa ja on huumekauppias. Lisäksi Clarissan tytärpuoli Pippa (12 v) sekoitetaan juoneen ja epäillään jopa murhasta.

Teoksen alku on hyvinkin kepeää. Clarissa on tehnyt vanhoille aristokraateille portviinien makutestin. Purskuttelusta ja hörppimisestä saadaan paljon iloa irti, varsinkin kun portviinit ovat kaikki peräisin samasta pullosta ja on halpaa laatua.

Murhan motiiviksi paljastuu eräs 14 000 punnan "paperipala" ja syylliseksi yksi kartanon turhake-vieraista.

Agatha Christien Seitti on luultavasti hyvä näytelmä. Kirjan muodossa se jäi puisevaksi paminaksi.

Agatha Christie os. Miller (1890 - 1976) kirjoitti paljon näytelmiä. Kuuluisin niistä lienee Hiirenloukku. Seitin kirjaversion on loppuun saattanut Charles Osborne (s. 1927).

Toinen Charles Osborne oli muuten wikipedian mukaan henkilö, joka kärsi hikasta yhtäjaksoisesti 68 vuotta 1922-1990.

Kaikkiin Agatha Christien kirjoihin löytyy linkki TÄÄLTÄ.

2 kommenttia:

  1. Yhteensattuma - kuuntelin tämän reilu viikko sitten äänikirjana. Ajatukseksi jäi vähän sama kuin sinullakin, näytelmänä olisi ollut parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta saman herran Agatha näytelmä Odottamaton vieras on minusta parempi, bloggaan siitä loppuviikosta :)

      Poista