sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Ilkka Remes: Kotkanpesä

 

Ilkka Remes: Kotkanpesä, WSOY 2020, sivumäärä 405.

Ilkka Remes kirjoittaa Kotkanpesä-romaanissa vaihtoehtohistoriaa.

Natsi-Saksa voitti toisen maailmansodan, se hallitsee Eurooppaa, vastapoolina Yhdysvallat, näillä mailla on ydinaseita. Saksa lietsoo Yhdysvalloissa rotumellakoita ja sekaantuu sen presidentinvaaleihin. Saksassa Stasi valvoo ihmisten sometusta ja puhelinliikennettä. Suomi on Saksalle lojaali, ja koittaa pitää itsenäisyydestään kiinni.

Teoksen alussa suomalainen ohjelmistoasiantuntija Erika Manner on tuomittu kuolemaan. Hän saa kuitenkin myrkkupiikin sijasta tehtävän, jolla voi päästä vapaaksi, hänen pitää löytää algoritmeillaan Berliinin hallinnosta CIA:n kätyri.

Juoni on remesmäinen enkä paljasta sitä. Olennainen kysymys on, miksi Erika on tuomittu kuolemaan? Erikan veli Tuomo alkaa tutkia isoisänsä "itsemurhaa" ja saa peräänsä Valpon etsivät. Tarinan tiimellyksessä Gestapo etsii Erikaa. Lisäksi CIA:n agentti on hengenvaarassa. 

Kotkanpesä on paluu vaihtoehtohistoriaan, jossa Remes tarkastelee hyvin ajankohtaisia asioita, kuten kansalaisten somevalvontaa, asioiden salaamista, demokratian tilaa sekä ikuista vallanhimoa.

Pidempi oppimäärä
Eletään siis vaihtoehtotodellisuudessa, jossa Saksa voitti toisen maailmansodan, Hitler kuoli vanhuuteen 83-vuotiaana. Maailmassa on kaksi ydinasevaltiota Saksa ja Yhdysvallat. Gestapo ja Stasi häärivät rajoittamassa kansalaistensa perusoikeuksia. Saksassa vallassa on kansleri Ursula Sauer. Saksa on salannut rotutouhunsa ja keskitysleirinsä.

CIA:n kätyri paljastetaan lukijalle kirjan alkuvaiheessa, hän on korkeassa asemassa kanslerin virastossa oleva Martin Richter. Erika työskentelee hänen kanssaan.

Tapahtumat vyöryvät Berliinin olympiastadionin lähellä, Berliinissä, Alpeilla ja Lapissa.

Minua kiinnosti enemmän vaihtoehtomaailma, kun sota-aikojen pöyhintä. Toisia ehkä juoni koukuttaa.

Ilkka Remeksen (s.1962)  Pääkallokehrääjä romaanissa historia meni toisin päin, Suomi hävisi totaalisesti jatkosodan ja siitä muodostui SDR. Tässä Saksa voitti sodan, ja "rauha" on palannut. Minusta on epäuskottavaa, että Hitlerin vallanhimo olisi sammunut rauhaan. Sen sijaan on aiheellista pohtia siihen, mihin diktatuurien somevalvonta voi mennä.
Tässä linkki Ilkka Remes -bloggauksiini (KLIK), joita on 16 kpl.

4 kommenttia:

  1. Kuten mainitset erityisen kiinnostavaa on hänen tapansa luoda vaihtoehtoisia maailmoja ja teorioita, jotka laajentavat myös lukijan ajatusmalleja. Osin ajankohtaisia teorioita tosiaan ovat mm. vallanhimo ja demokratian tila somemaailmoineen, jotka herättävät ikikysymyksen: eikö ihmispolo mistään mitään opi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historiasta oppiminen tuntuu olevan ihmiselle lähes mahdotonta, yksittäisen ihmisen mielen helposti sumentaa vallanhimo ...
      Remes on omassa lajissaan taituri ja taikuri.

      Poista
  2. Oliskohan aika jo tutustua Remeksen kirjoihin?

    VastaaPoista