sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Can Xue: Kärlek i det nya årtusendet

 

Can Xue: Kärlek i det nya årtusendet, alkuteos: 新世纪爱情故事 kääntänyt kiinasta ruotsiksi Anna Gustafsson, Albert Bonniers Förlag 2022, sivumäärä 435.

Kiinalainen Can Xue on julkaissut romaanin Rakkaus uudella vuosituhannella vuonna 2013, ja se on käännetty 2018 englanniksi, ja ruotsiksi 2022.

Teos on näennäisen yksinkertainen. mutta lopulta syvällinen matkakertomus ajassa sekä kaupungin ja maaseudun välillä. Päähenkilöinä on muutama mies ja joukko naisia, jotka työskentelevät tehtaissa, mutta tarjovat myös seksipalveluja kylpylähotellissa.

Teoksessa on 11 pitkähköä lukua, joissa henkilöt ovat osittain samoja, naisia leski Niu Cuilan, neiti Long Sixiang, rouva Yuan, neiti Si. Miehiä ovat Wei Bo, jonka vaimo Yuan on, ja tohtori Liu, poliisi He ja antiikkikauppias You. Weillä on suhde Cuilanin kanssa, lisäksi hän on usean muun naisen kanssa tekemisissä, jotka ovat kuumien lähteiden hotelliin maksullisia naisia. Suhteita tarkastellaan monesta näkökulmasta. Kertomus on kaleidoskooppimainen.

Teos alkaa nuoren lesken (35 v) Niu Cuilanin tarinasta. Cuilan on ollut kahdeksan vuotta leskenä, hän on tutustunut vuosi sitten (setämies) Wei Bo'hon (48 v) ja jonka kanssa hänellä on suhde tai he tapailevat toisinaan. Wei on naimisissa (pikku) Yuanin kanssa. Myöhemmin ilmenee, että Wei on ollut rakastunut vaimoonsa ja päinvastoin, parilla on kaksi lasta. Nyt rakkaus on loppunut, ja puolisot hilluvat tahoillaan.

Niu Cuilan on tajunnut käydessään kylpylässä, että paikalliset maksulliset naiset tuntevat Wein. Wei on saippuatehtaassa töissä, mutta hänellä on tuloja harmaalta sektorilta, ja hänellä on suhteita kylpylänaisten kanssa. Yksi naisista Si on hakattu ja rakastuu Wei Bo'hon, jolla on siis suhde Cuilanin kanssa.  Naisista myös Long Sixiang on ollut naimisissa. Hän on synnyttänyt vauvan, joka on kuollut, mies jättl vaimonsa, ja Long päätyy kuumien lähteiden hotelliin, jossa hänen lempinimensä on luumunkukka. Yhdellä naisella Jin Zhulla on tuberkuloosi.

Teoksessa on hyvinkin vapaa tunnelma. Naiset ovat töissä tekstiilitehtaassa ja Cuilan mittainstrumenttitehtaassa, mutta he käyvät kahviloissa, antiikkikaupoissa, oopperassa, hotellissa ja maalla. Naiset tarjoavat vapaa-aikoinaan miehille maksullisia palveluja.

Wei Bo pidätetään ja hän joutuu kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Poliisi He alkaa tällöin piirittää ensirakkauttaan eli Cuilania. Wein vaimo Yuan, joka on ollut opettaja häipyy ja alkaa toimia muualla opettajana, siellä missä on Tohtori Liun vastaanotto. Heillä on ollut aiemmin fyysinen suhde, nykyisin Liu on kiinnostunut vain yrteistä ja kiinalaisesta lääketieteestä. Yuanin oppilaat istuttavat ja hoitavat kasveja, mikä hämmästyttää Yuania, joka luuli, että kaikki haluaisivat matkustaa.

Tarinan aikana vieraillaan maaseudulla, ihmiset palaavat hetkeksi juurilleen. Maalla osa tapahtumista on maagisia. Usea päähenkilö puhuu Kamelianaisesta, he käyvät oopperassa kuulemassa Kamelianaista, ja laulu linkittyy moneen tapahtumaan. (Myös Kamelianainen oli maksullinen ja hänellä oli tuberkuloosi)

Can Xuen romaani Rakkaus uudella vuosituhannella tuo rakkauden ja  naiset uudelle vuosituhannelle. Kirjassa naiset ovat toistensa tukena ja päättävät kehostaan. Itsensä myymiseen ei kirjan kuvauksesta päätellen liity paritusta tai muitakaan lieveilmiöitä. 

Tunnustan, että ruotsinkielen ja itämaisen kulttuurin vuoksi osa romaanin asioista varmasti meni ohi. Luin Ylen artikkelin jonka mukaan avioliitot ovat vähentyneet ja avioerot ovat lisääntyneet Kiinassa, ja avioeron ottaa yleensä nainen, jotka ovat koulutettuja. Lapset syntyvät avioliittoon, aviottomia ei rekisteröidä. Kiinassa luovuttiin yhden lapsen poliitiikasta lokakuussa 2015.

*****
Can Xue (s. 1953) eli Wikipedian mukaan Deng Xiaohua kiinalainen naiskirjailija aloitti kirjoittamaan kolmikymppisenä. Hän joutui elämään Kiinan kulttuurivallankumouksen kuohuissa perheensä kanssa. 

4 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tapahtumarikkaalta teokselta maailmankolkasta, josta on vähemmän tietoa ja luettua kirjallisuutta, joten kiitos värikkäästä esittelystäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiintoisa, tapahtumarikas ja yllättäväkin.

      Poista
  2. Erikoista, ja kaleidoskooppi on hieno vertailukohde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaleidoskooppi oli lapsena jännä laite. Kiitos kommentista.

      Poista