torstai 12. syyskuuta 2024

Curtis Sittenfeld: Rodham

 


Curtis Sittenfeld: Rodham, 2020 översättning: Marianne Mattsson, Wahlström & Widstrand 2021, sivumäärä 447.

Rodham kirja on fiktiivinen romaani, jonka lähtökohta on se, että Hillary Clinton (s. 1947) omaa sukua Rodham ei mennyt naimisiin Bill Clintonin (s. 1946)  kanssa. Kirjan mukaan todellinen Hillary myöntyi vasta kolmannen kosinnan tapahduttua. Joka tapauksessa tarinassa pyörii tuttuja  hahmoja mutta tapahtumat ovat  mielikuvitusta. Kirjailija Elizabeth Curtis Sittenfeld (s.1975) on kirjoittanut fiktiivisen romaanin myös George W. Bushin vaimosta Laura Bushista.

Ostin tämän Kampista kahden euron laarista, oli ainoa tarjokas ja vielä ruotsiksi, kun matkustin Turkuun junalla ja luin  kirjaa myös Ruotsin matkalla.  Jopa kahden euron kirjaksi tämä oli huono ja liian pitkä. 

Ongelma ilmenee heti alussa, kun kouluvaaleja, puheita jahnataan sivutolkulla. Hillary siis torjuu Billin kuhertelut ja menestyy politiikassa ja kaikki huipentuu 2016 presidentinvaaleissa.

Pidempi oppimäärä
Oletan kirjan ammentavan näkemyksiä oikean Hillary Rodhamin ja Bill Clintonin tapaamisesta ja suhteista. Bill Clinton sai kirjassa mainitun Rhodes-stidendin ja tietyt reunaehdot pätevät. Billin ja Hillaryn suhde alkaa kirjassa suotuisasti, Hillary joutuu seuraamaan vierestä Bill Clintonin touhutusta ja avioliitto jää solmimatta. 
Kirjassa on monen monituista juonenkäännettä ja romaanissa Billin ja Hillaryn tiet risteävät monesti.
Billin tavoite oli vuoden 1984 tai 1992 presidentinvaalit, mutta Bill Clintonia ei valita presidentiksi 1992, vaan kirjassa George Bush vanhempi sai jatkokauden. Sen sijaan George W. Bush ei pääse presidentiksi vaan John McCain tulee  valituksi.

Teos huipentuu presidentinvaaleihin 2016, jossa Hillary  ...

Luullakseni on parempi pitää tämä bloggaus lyhyenä.

Sitaatti: Hillaryn ystävätär sanoo, että kukaan ei rakastu naisen aivoihin.

2 kommenttia: