tiistai 25. kesäkuuta 2024

Jarkko Sipilä: Pelontekijät

 

Jarkko Sipilä: Pelontekijät, Crime Time 2021, Takamäki-sarjan osa 21/22, sivumäärä 329.

Tarinan ensitahdit tapahtuvat vuonna 2006, jolloin taparikollinen Paavo Ojala suivaantuu 12-vuotiaan poikansa Tepon jatkuvasta koulukiusaamisesta ja ampuu koulun rehtorin. Isä Paavo tähdentää pojalleen Tepolle, ettei saa vasikoida, ihmisille on annettava ansionsa mukaan sekä hommat on hoidettava itse.  Tämän jälkeen tarina siirtyy vuoteen 2021, jossa Paavo vapautuu elinkautisesta 15 vuoden lusimisen jälkeen. Teppo on vastassa isukkia ja hän on kasvanut isättä isän oppien mukaan, poika on rikollinen ja istunut jo linnassakin. Isä majoittuu poikansa kämppään. Tepolla on kaverinsa Brutskun kanssa keikka, jossa pitää nyhtää autokauppias Markku Tähtiseltä muistitikku (kansikuva). Brutsku kohdistaa Tähtiseen väkivaltaa, Tähtinen kuolee (sairaskohtaukseen), mutta muistitikkua miehellä ei ole. Teppo ja Brutsku upottavat ruumiin Vuosaaren vesillä. 

Tästä alkaa mielenkiintoinen poliisitutkinta, jossa on monta lonkeroa. Myös konnia on moneen lähtöön ja kaikkia kiinnostaa muistitikku. Mitä muistitikulla on? Mitä touhuaa vankilasta vapautunut vanhan liiton väkivaltakonna ja kajahtanut isä-Ojala? 

Pelontekijöiden yksi teema on pelko, mutta muita ovat yhteiskunnan muuttuminen, poliisin kunnioituksen väheneminen, yhteiskunnan raa'istuminen, digiturvallisuus ja arkaluonteisten tietojen suojaaminen.

Dekkari päivittää eri Takamäki-sarjan henkilöhahmoja. Vanhempi Takamäki on murharyhmässä yhdessä Mikko Kullan ja Anna Joutsamon kanssa, nuorempi Takamäki partioi yhdessä Milka Mustavaaran kanssa. Atari-poliisi Suhonen operoi rikollisten kanssa valehenkilöllisyydellä, etenkin vinkkimies Eero Salmela, tämä pikkurikollinen ja Suhosen lapsuuden ystävä ottaa roolia. Tutkinnan kannalta ratkaiseva tieto vuodetaan myös  Atari Suhoselle, joka on myös loppukahinoissa aitiopaikalla.

Jarkko Sipilän dekkari Pelontekijät kuvaa kiinnostavasti nykyajan rikoksia ja niiden tutkintaa ja samalla tarkkaillaan muuttuvaa Helsinkiä ja kerrotaan sen historiaa.

*****

Jarkko Sipilä (1964 - 2022) oli asiallinen rikostoimittaja, joka oli syntyntynyt Helsingissä.  Jarkko Sipilä oli MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Sipilä raportoi keskeisistä henkirikoksista. 

Seuraavan lähde Elsa newsin haastattelu vuodelta 2014, (jota ei ole enää netissä). 

Sipilä suunnitteli jutun mukaan juonta miltei kauemmin kuin kirjoitti tarinaa. Itse kirjoitustyö vei aikaa yhdestä kahteen kuukauteen. Juoni hahmottui parissa kuukaudessa, kirjoittamisen jälkeen viimeistely vei aikaa. Kuten arvata saattaa Takamäki ei ole Sipilän alter ego. 

Olen blogannut sarjasta osat 14 Luupuisto, 17 Syvälle haudattu, 19 Uhripeli sekä 20 Syy tappaa  ja tämä on sarjan 21 osa, sarjassa ilmestyi vielä yksi dekkari Kahdesti tapettu.

torstai 20. kesäkuuta 2024

Rex Stout: Ennen keskiyötä

 


Rex Stout: Ennen keskiyötä, alkuteos Before Midnight 1955, suomentanut Seppo Virtanen, WSOY 1990, Sapo 45, sivumäärä 262. Nero Wolfe #18.

Ennen keskiyötä on järjestyksessään 18:s Nero Wolfe -dekkari, eletään dekkarin julkaisuvuotta 1955, jolloin järjestetään maailman suurin palkintokilpailu Pour Amour -hajuvesifirmsn sponsoroimana. Kilpailussa arvuutellaan runojen naisia, esimerkkinä kilpailun toinen tehtävä:

Oli puolisoni Aragon -
minä Kolumbusta kuuntelin
ja vuoksi tämän laivaston
Pian korut panttasin.

Vastaus on  kuningatar Isabella.

Pääpalkkiona on puoli miljoonaa dollaria, kokonaisvoittopotti on miljoonaa euroa. Kilpailusta on tullut valtavan suosittu. Kun jäljellä olevat viisi kilpailijaa on kutsuttu paikalle, kilpailun keksijä ja runotehtävien laatija Louis Dahlmann löydetään murhattuna. Kilpailun loput vastaukset ovat kateissa. 

Mainostoimiston Lippert, Buff & Assa johtotroikka ovat herrat Oliver Buff, Vernon Assa ja Patrick O'Garro, Lippert perusti yrityksen ja on jo kuollut. Trio saapuu asianajansa Rudolf Hansenin kanssa Nero Wolfen luo, joka ottaa kvartetin vastaan kello 11 ihailtuaan parituntia orkideoita. Mainostoimisto haluaa saada kampanjan päätökseen, asiaan sekaantuu hajuvesiyhtiön kulmikas johtaja Talbot Heery, jolla on omat bisnekset vaakalaudalla. Poliisi Cramerin johdolla etsii murhaajaa, Nero Wolfe varasta, ja yrittää saada sopimusta kilpailijoiden kanssa, miten kilpailu voidaan saattaa päätökseen. Kilpailussa jäljellä olevat ovat erikoislaatuisia. Los Angelesista kotoisin  oleva vanhapiika Gertrude Frazee on  Naisten luontoliiton perustaja, yhdistyksen 300 jäsentä ratkovat viikottain runotehtäviä. Tämä on ollut aikaa ennen internettiä, ja matkapuhelimia. Archie Goodwin kirjoittaa "kuulemiset" pikakirjoituksella, ja myöhemmin kirjoituskoneella Nero Wolfelle puhtaaksi. Naiskilpailjoita ovat monia. Susan Tescher, Clock-aikakausilehden toimittaja, saa lehdeltä tukea, ja esiintyy uhmakkaana neuvotteluissa, hänellä on kuulemisessa lehden lakimies, yksi toimittaja ja päätoimittaja mukana. Rouva Carol Wheelock on päättänyt rikastua, hän on niin maanistunut, että enää ei aterioi eikä nuku, hän popsii vain vitamiinipillereitä. Mieskilpailijoista Philip Younger on vävyn kustantamalla eläkkeellä, hän oli menettänyt 25 vuotta sitten varansa pörssiromahduksessa ja saa kilpailusta sydänoireita. Opettaja Harold Rollins on kokenut tehtävät haasteena.

Nero Wolfen työtä haittaa se, että kaikki kilpailijat ovat eri mieltä, lisäksi mainostoimiston kvartetti ja parfyymitehtaan omistaja Heery ovat erimieltä miltei kaikesta. Mainostoimiston kvartetti milloin pestaa Nero Wolfen ja milloin antaa hänelle kenkää. Archie Goodwin on puskurina asiakkaiden ja Nero Wolfen välissä. 

Lopulta Nero Wolfe selvittää koko vyyhdin, varkauden lisäksi myös murhan, sillä murhaaja astui Wolfen varpaille.

Rex Stoutin Ennen keskiyötä on viihdyttävä dekkari ja asetelma on jännitteinen, loppuratkaisu ei yllä  aivan parhaimpien dekkarien tasolle.

****
Huomioita dekkarista
Lopun lässähdys johtui minusta siitä, että tässä osassa 18, oli "murhakaava" samantyyppinen kuin osassa 2.
Archie haaveilee, että pääsee katsomaan New Yorkin Giantsin baseball-ottelua, ja soittelee Lily Rowanille. Wolfe vaatii Archielta paljon, joten kuhertelut ja iltamenot jäävät. Tätä lukiessa googlasin ja nykyisin Archie Goodwin -niminen pelaaja pelaa baseballia.
Nero Wolfe syö ruokaa, ja tässä osassa Friz tekee isännälleen lintupaistia, makkaraa, hapankaalia, Nero Wolfe yrittää vähentää oluen juontia 12 pulloon päivässä.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Rex Stout: Mustan vuoren varjossa

 

Mustan vuoren varjossa. alkuteos The Black Mountain 1954, suomentanut Olli-Pekka Rönn, Viihdeviikarit 1987, sivumäärä  189. Nero Wolfe #17. 

Mustan vuoren varjossa -kirja vie Nero Wolfen juurilleen Montenegroon, joka tuolloin oli osa Titon (1892-1980) Jugoslaviaa ja Wolfe matkaa keskelle itsenäisyyspyrkimyksiä, jotka olivat tuolloin hentoja Titon  ja Neuvostoliiton painostuksessa. Montenegro itsenäistyi kansanäänestyksen jälkeen 3.6.2006.

Teoksen alussa Nero Wolfen montenegrolainen ystävä ravintoloitsija  Marko Vuckic ammutaan New Yorkissa kadulle. Wolfe joutuu tunnistamaan ruumiin. Marko Vuckic, joka oli Wolfen läheisin ystävä, söi kerran kuussa Nero Wolfen luona ja kerran kuussa syötiin Vuckicin omistamassa Rustermanin ravintolassa. Nero Wolfe on kansallismielinen. Vaikka yhdessä kirjassa hän mainitsee, että on syntynyt Yhdysvalloissa, hän on montenegrolainen ja syntynyt Montenegrossa. Nero Wolfe osaa serbo-kroatiaa (luultavasti Montenegrossa puhutaan montenegroa?). Nero Wolfe on asunut lapsuutensa Montenegrossa ja palvellut ensimmäisessä maailmansodassa maan armeijassa vuoteen 1916 asti, kunnes nälkiintyi ja liittyi Yhdysvaltain armeijaan.

Nero Wolfe lopettaa kaikki muut tutkimukset, ja varojaan säästämättä alkaa tutkia ystävänsä murhaa. Marko Vuckic on lahjoittanut rahaa järjestölle, jotta Montenegro itsenäistyisi, joka tuolloin oli siis osa Jugoslaviaa. Jugoslavia oli kallellaan Neuvostoliittoon, Tito oli kommunisti ja kirjassa  Neuvostoliitolla on vahva (mutta epäselvä) jalansija maassa. Tutkimusten kuluessa Wolfen luo tulee hänen omapäinen adoptiotyttärensä Carla Britton, joka on avioitunut ja jo leskeytynytkin. Carla ja Nero ovat molemmat itsepäisiä, ja heidän on vaikea tulla toimeen keskenään. (Carla esiintyi dekkarissa Yli kuolleen ruumiini nimellä Carla Lovchen).

Carla Britton on toiminut Montenegron itsenäisyysliikkeessä, jota puolestaan Nero Wolfe ei ole rahoittanut. Nero Wolfe on kuitenkin toiminut toisen organisaation kautta tai  lähettänyt rahaa. Kirjassa on paljolti kyse, kehen voi luottaa, ja kaikki pelkäävät pettureita. Nero Wolfe pohtii, oliko Vuckicin organisaatiossa Titon tai Neuvostoliiton agentteja. Vuckic oli itse lahjoittanut 60 000 dollaria ja  kerännyt puoli miljoonaa dollaria, joka 1950-luvulla oli suuri summa rahaa. 

Nero Wolfe tajuaa, että ratkaisu on Montenegrossa, kirjan nimessä Musta vuori viittaa Montenegroon. Ilmenee, että Carla on kadonnut, ja on murhattu.  Nero Wolfe saapuu maahan ilman passia tai henkilöllisyystodistusta salanimellä Tone Stara, ja Archie esiintyy hänen Yhdysvalloissa syntyneenä poikana. Montenegrossa Wolfe luovii salaliitoissa, kehenkään ei voi luottaa täysin. Nero Wolfe suuntaa syntymäpaikkaansa Galicniciin Albanian rajalla (tässä on siis ristiriita, kun yhdessö dekkarissa kerrotaan hänen syntyneen Yhdysvalloissa). Wolfe saa selville murhaajan, mutta joutuu huijaamaan Titogradin (nykyinen Podgorica) viranomaisia, jotta saa konnan pois maasta. Laivamatkalla Yhdysvaltoihin tapahtuu välienselvittely, ja konna jää kiinni. 

Mustan vuoren varjossa on hyvin erilainen Nero Wolfe -dekkari, mutta avaa yksityisetsivän juuria. Teos mainitsee, että Jugoslaviasta olisi tullut paljon pakolaisia Yhdysvaltoihin. Archie Goodwin kertojana toteaa, että "etteivät serbit pahemmin välitä bosnialaisista ja vielä vähemmän kroaateista"  sekä  "Jugoslaviasta kotoisin olevat newyorkilaiset ovat melko nihkeitä avautumaan muukalaiselle ja taipuvaisia lyömään hanat tiukasti kiinni, jos heistä alkaa tuntua, että  heiltä urkitaan tietoja." sekä "Ylivoimainen enemmistö New Yorkin jugoslaaveista on Titon vastustajia ja käytännöllisesti kaikki neuvostovastaisia". 31.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

Osallistun tällä Kirsin kirjanurkan dekkariviikkoon 10-16.6.2024. 

Tutustu myös dekkariseura ry:n toimintaan täällä. Tulen itse bloggaamaan vielä lopuistakin Nero Wolfe -dekkareista ja osasta lyhytjuttuja ja sen jälkeen P. D. Jamesin Alan Dalgliesh dekkareista.

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Marko Kilpi: Undertaker Kuolemankauppiaat

 


Marko Kilpi: Undertaker Kuolemankauppiaat, Crime Time 2023, Undertaker 6, sivumäärä 511.

Kuolemankauppiaat on kuudes osa Marko Kilven  maanista Undertaker-sarjaa
Taktinen ydinlataus on räjäytetty kaupungin keskustassa. Tuomiokirkko, Yliopisto ja Valtioneuvoston linna ovat säpäleinä, ihmisiä on kuollut. Tämä on kuin tv-sarjasta 24.

Kuudes teos kertaa paljon päähenkilöille tapahtunutta. Päähenkilö hautausurakoitsija ja outo kaikkivoipa rikollinen Kivi on kohdannut saksalaisen Wulfin Tuomiokirkossa. Kiven oletetaan kuolleen, mutta hän on hengissä.

Kiven kilpimies Tuomas ja Tuomaksen tyttöystävä Maria eivät tiedä mitä tehdä. Järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivat poliisit ovat ymmällään. Poliiseista Tiina Koskelan kulissit romahtivat edellisissä osissa, kun hänen miehensä ryhmänjohtaja ampui itsensä (koska pelkäsi). Tiina elää, koska Kivi varoitti Tiinaa  ydinlatauksesta, ja Tiina hyppäsi mereen. Mitä tekee Tiina? Entä rikospsykologi Milla, joka on ihastunut Tiinaan, tunne on molemminpuolinen.

Kaupungin keskusta on pyyhiytynyt pois, pääministeri, Supon johto ja poliisijohto pohtivat kuka ja miksi ja mitä seuraavaksi. On isommasta kuviosta kysymys? Euroopan pankkisektori on kaatumassa. Velkaiset EU-maat eivät myöskään kestä, kaikki romahtaa korttitalon tavoin ja aiheuttaa levottumuuksia. EU:n rajoilta tulvii yhä uusia pakolaisaaltoja, vastaanottokeskuksissa on levottomuuksia. Seuraavaksi tietoliikenne takkuaa ja sitten bioase aktivoidaan. 

Vimmaisessa päättöosassa Undertaker-sarja hurjastellaan päätepisteeseensä.

******
Viimeisessä osassa selviää Jarmo Kiven tausta, edellisessä osassa ilmeni, että Kivi oli jättänyt työt Korporaatiossa, ja piileskeli. Hänen perheensä vaimo ja kaksi lasta huuhtoutui tsunamin mukana, ja "Kivi" otti hukkuneen Jarmo Kiven henkilöllisyyden. Hän on piileskellyt hautausyrittäjän valeasussa. Neljännessä osassa terroristit tappoivat hänen uusioperheensä. Tässä osassa Kivi yrittää pysyä hengissä, ja se tapahtuu kuten aiemmin, tappamalla muita ihmisiä. Viereltä lakoaa ihmisiä, mutta naisenergiaa puskee loppuun asti.  Jarmo Kivi hyvittää syntejään lopussa tuhoamalla järjestön, jota on ollut itse perustamassa.

Juonesta en kerro sen enempää, mutta meno on hengästyttävää ja pelottavaa, mutta tarinana tämä ei yllä alkuosien tenhoon, sillä tässä on liian isot kuviot kyseessä ja taistot ovat jo liian uskomattomia.

Olin huojentunut kun saaga päättyi. Koukuttavaa lukemista, mutta raakaa ja hurjaa.


Tervaleijona maistuu.


Tässä nykyinen rasia.

Marko Kilven (s. 1969) Undertaker-sarja on vimmainen, mutta hyvä.
1. Kuolemantuomio
2. Kuolemanenkeli
6.  Kuolemankauppiaat

Osallistun tällä Kirsin kirjanurkan dekkariviikkoon 10-16.6.2024. 

Tutustu myös dekkariseurs ry:n toimintaan täällä.

torstai 6. kesäkuuta 2024

Marko Kilpi: Undertaker Kuolemanpelko

 


Marko Kilpi: Undertaker Kuolemanpelko, Crime Time 2021, pokkaripainos 2022, sivumäärä 347.

Kuolemanpelko on viides osa Marko Kilven Undertaker-sarjaa: Edellisen osan jäljiltä Tuomiokirkon vieressä on räjäytetty pieni ydinlataus ja hautausurakoitsija Kivi on kadonnut (kuollut?). Kiven kilpimies Tuomas ja hänen tyttöystävänsä Maria eivät tiedä mitä tehdä. Poliisitkin ovat ymmällään. Poliiseista Tiina Koskelan kulissit romahtivat edellisessä osassa. Kivi varoitti häntä ja Tiina hyppäsi ennen räjähdystä mereen. Mitä tekee Tiina? Entä muut poliisit, jotka Kivi lavasti rikollisiksi. Ulkomaiset terroristit tappoivat Kiven perheen ja räjäyttivät ydinlatauksen. Heidän pakonsa päättyi lentokoneen alasampumiseen.

Keskustasta on pyyhiytynyt pois Tuomiokirkko, Valtioneuvoston rakennus ja Yliopisto. Levottomuudet leviävät muihin EU-maihin. Kuka on vastuussa räjähdyksestä? Poliisi tutkii pienkoneen alasampumista, ydinräjähdystä ja poliisien erikoisryhmän virkavelvollisuuksien rikkomista.

Tuomas löytää Kiven metallisen Leijona tervalakritsipastilli rasian, jossa on muistitikku. Se käynnistää tietokoneen, missä on Kiven turvatalojen osoitteita. Tuomas ja shokissa oleva Maria menevät yhteen näistä asunnoista, johon yleisen kaaoksen turvin hyökkää kaksi piriveikkoa.


Tuomas ja Maria ovat hyökkääjien armoilla, miten heidän käy?

Kaikki tarinat menevät kirjassa rinnan, mutta lisäksi takaumissa seurataan tuntemattoman miehen pakenemista ja  erään Jussin vankilakeikkaa.  Tarinat yhtyvät tsunamia ennen Thaimaassa. Miten tämä liittyy Kiveen?

Missä on Kivi? Elossa vai kuollut?

Tämä Undertaker-sarjan viides osa Kuolemanpelko oli minusta sarjan osista ehkä huonoin, tässä tapahtui yllättävän vähän, tarina Suomessa polki tyhjää. Sen sijaan suolana oli katsaus Kiven pakomatkaan tsunamin aikana, miten hän menetti perheensä ja miten hän hankki uuden henkilöllisyyden.

Tämän jälkeen on julkaistu vielä kuudes osa, joka päättää Kiven tarinan?

5. Kuolemanpelko