Borgin kirja on minusta varsin oiva opus laihduttajalle. Siinä on otettu Piiraisen pariskunta esimerkiksi. Aviopari on aikojen saatossa lihonut laihdutuskuureista huolimatta. Kirjassa paljon pohditaan laihdutuksen psykologiaa eikä nopeita temppuja kilojen karistamiseksi ole. Pysyvä laihdutus perustuu elämäntapojen pysyvään muutokseen ei lyhytaikaiseen askeesiin. Kirjassa suositellaan stressitöntä laihdutusta, sellaisia elämäntapamuutoksia, jotka pitävät ja ylläpitävät myös hyvinvointia.
Pysyvään tulokseen päästään syömällä riittävästi, pitää katsoa mitä syö. Nälkää ei voi voittaa, se johtaa vain ahmimiseen ja se johtaa ruokarytmin häiriintymiseen ja makean himoon. Liikunnasta on oma lukunsa. Rauhallisesti kannattaa aloittaa ja matalalla sykkeellä pitäisi malttaa liikkua, jos laihduttaa. Kirjaa en lähde referoimaan, mutta siinä on paljon kuvia, taulukoita, esimerkki ruoka-annoksia ja kaikenlaisia vinkkejä.
Hyvä kirja, koska siinä on esimerkkinä tavallinen pariskunta ja siinä ei mitenkään syyllistetä lihavia vaan minusta kannustetaan pohtimaan asioita. Kirjoittaja on työskennellyt myös syömishäiriöisten kanssa. Laihduttaminen voi altistaa syömishäiriölle tai olla samanlaista kuin syömishäiriöisen syöminen. Tällaiseen laihduttamiseen kirja ei kannusta.
Dr. Phil McGraw: Painon pudotushaaste, Wsoy, 2006, The Ultimation Weight Solution, suomennos Hilppa Lappalainen, sivumäärä 337
Vuolaiden alkukiitosten jälkeen Dr Phil toteaa, että olet yrittänyt laihduttaa miljoonalla tavalla. Dr Phil toteaa ettei ole pakko laihtua, tämä on minusta myös hyvä huomio. Pakko on hyvä motivaattori, mutta oman mielialan vuoksi on parempiakin syitä laihduttaa.
Seitsemän kohtainen avainohjelma pysyvään painon hallintaan.
Oikea ajattelu, tunteiden tervehdyttäminen, pettämätön ympäristö, ruuan ja impulssien hallinta, korkeavasteinen ravinto, suunnitelmallinen liikunta, ei saa olla pakkomielle ja tukirinki. Paljon samoja asioita kuin aiemmassa kirjassa.
Minusta tämäkin oli hyvä kirja siinä painotetaan itsensä hyväksymistä. Teoksessa on paljon tehtävää eli kysymyksiä vastattavaksi ja runsaasti myös vaihtoehtokysymyksiä ja pisteiden laskentaa. Kirjaa ottaa huomioon myös ihmisen sisäisen dialogin ja käy läpi stressaavia tilanteita.
Tässä opuksessa oli lueteltu todella paljon hyviä ruokia ja ruoka-aineita, joita voi syödä. Myös rentoutumiseen on annettu malli.
Tämä on minusta hyvä kirja tietynlaisille laihduttajille ja ihmisille.
Fedon A. Lindberg Syön itseni hoikaksi, Wsoy 2003, Suomennos Elina ja Tuulikki Valta, sivumäärä 231.
Teoksen kansi tiivistää hyvin kirjan sanomaa: paljon hitaita hiilihydraateja, monta ateriaa päivässä, enemmän proteiineja, runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, mutta ei kaloreiden laskemista.
Alkupuheessa on kertomus kirjailijan läheisestä, jolla puhkesi kakkostyypin diabetes viisikymppisenä. Tekijä painottaa ravinnon merkitystä ja hiilihydraattien jakoa. Hiilihydraatteja on jaettu glykokeemisen indeksin avulla ja vähemmän hyviin. Indeksi on korkea sokerilla, vaalealla leivällä ja yllättäen perunalla. Alhainen on vihanneksilla, hedelmillä ja palkokasveilla. Teoksessa on paljon taulukoita, reseptejä ja tarjoiluehdotuksia. Lisäksi on käsitelty eri aiheita. Ruoka vaikuttaa hormoneihin, joka vaikuttaa painoon ja terveyteen.
Suurin osa meistä on aloittanut syömisen imemällä. Tästä asiasta on puhuttu. Kivikautisen ravinnnon eduista on myös puhuttu ja sen ruuan alhaisesta energiatiheydestä.
Eeva Piikkilä: Kiireisen kokkaajan keittokirja, Karisto oy 2001, sivumäärä 340.
Tämä on loistava kirja, joka on tarkoitettu työssäkäyvlle ihmisille. Ensin on keittojen reseptejä. Aivan ensimmäisenä on perinteisen lihakeiton valmistusohje ja keitto porisee tunnissa valmiiksi. Keitot on käyty perinpohjaisesti läpi, saman käsittelyn saavat liha-, kala, broileriruuat, jälkiruuat ja leipomukset. Joka luvun alussa on aakkostettu ruokalista.
Ihmisen ravitsemus, Wsoy-oppimateriaalit 2006, sivumäärä 336, kirjoittaneet laillistetut ravitsemusterapeutit Berit Haglund (MMM), Terttu Huupponen (MMM), Annaliisa Ventola (ETL), Pirjo Hakala-Lahtinen (MMM).
Esipuheessa on puhuttu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksista 2005. Nämä ovat osin uudistuneet, mutta kirja on erittäin selkeä ja asiantuntevasti kirjoitettu.
Aiheina ovat mm. hyvän ravitsemuksen perusteet ja ravitsemus sairauden aikana. Perusasiat on selvitetty ensin: ravintoaineet, niiden saanti, energian kulutus, kuitupitoisuus, kovat rasvat. Erikseen on käsitelty alkoholin kulutusta, suolan saantia sekä kiireettömän ruokailun ja päivittäisen liikunnan merkitystä.
Ravitsemuksen erityistilanteista on puhuttu kuten raskaus, imetys, lapset, eri sairauksien aikana kuten maksakirroosi, avannepotilaat, erilaiset allergiat, keliakia, sokeritauti, kohonnut verenpaine ja syöpä. Lopussa on käsitelty lyhyesti eri syömishäiriöitä.
*****
Kaikilla on kokemuksia painostaan, useimmilla laihduttamisesta, painon vaihtelusta ja ulkonäköpaineista. Jalkavammojen ja leikkauksen jälkeen paino on noussut ja olen joutunut laihduttamaan. Helppoa on antaa ohjeita. Syö vähemmän, liiku enemmän, jätä kaloripitoiset nopeat hiilihydraatit. Vaikeaa, miltei mahdotonta on elää niiden mukaan askeesissa.
Siksi tämä setti kirjoja oli hyvä. Siinä lähdettiin oikealla asenteella, ei syyllistämällä vaan kannustamalla.
Tyyneys, tasapaino ja tyytyväisyys itseen on minusta tärkeämpiä kuin kontrolli ja kalorit ja kilot, mutta miten sen pystyy oikeassa elämässä toteuttamaan?
Kiinnostava setti painonhallintaan liittyviä kirjoja! Olen itse taitava omaksumaan kaikenlaista painonhallintaan liittyvää faktaa, mutta se toteutus, se toteutus :)
VastaaPoistaArjessa ei aina ehdi laittaa kovin kasvispitoisia ruokia (peseminen, kuoriminen, viipaloiminen, raastaminen vs. spagetin heittäminen kattilaan ja jauhelihan viskaaminen pannulle...) tai ehtiä kauppaan ostamaan tuoreita vihanneksia. Kirjoista saa vinkkejä ja inspiraatiota, niitä sitten hauduttelen mielessä ja kenties jotain tarttuu matkaan ja tulee hyväksi rutiiniksi :)
Minä pidin monesta kirjasta, auttavat varmasti painonhallinnassa.
PoistaVarsinkin tämä keittokirja oli hyvä, monesti työssäkäyvälle perheelliselle ajan taikominen pitkään ruuanlaittoprosessiin on haastavaa.
Myös Borgin kirja oli hyvä, sillä se lähti aivan tavallisesta parista liikkeelle. Mikään kirja ei myöskään syyllistänyt.