keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Freeman Wills Crofts: Kiristäjä


Freeman Wills Crofts: Kiristäjä, WSOY, Riksin sarja, 1956, alkuteos Inspector French and the Starvel Tragedy, 283 sivua, kirja ostettu kirpputorilta. Suomentajaa ei ole mainittu, mutta kirja suomennettu varsin hyvin.

Freeman Wills Crofts: Kiristäjä tapahtuu syksyllä 1926 Thirsbyssä Yorkshiressä. Ruth Averill on kaksikymmentä vuotias orpo, jonka erakoitunut setä on rikas ja saita. Ruth on asunut nelivuotiaasta asti sedän luona. Tytön ollessa vierailulla Starvelissä sedän talossa on tulipalo, jossa kuolee setä ja palvelijapariskunta Roper. Kassakaapissa olleet setelit yli 30 000 puntaa ovat hiiltyneet käyttökelvottomiksi. Kuolemansyyntutkimus toteaa tapauksen onnettomuudeksi. Ruth, joka on ainoa perillinen saa lopulta vain palossa säästyneet kultakolikot.

Kiristäjä -dekkari on varsin jännittävä tarina, jonka Scotland Yardin ylietsivä Joseph French lopulta ratkaisee. Ratkaisu on yllättävä niinkuin muissakin lukemissani Croftsin dekkareissa. Näiden dekkareiden suola on tapahtumaketju, jota ei voi ennalta aavistaa ja Joseph Frenchin rauhalliset ja määrätietoiset tutkimukset jotka johtavat yhä uusiin havaintoihin. French on vanhan ajan etsivä. Hän kuulee epäiltyjä, ja seuraa näiden reaktioita. Hän antaa epäilyksen alaisten olla vapaana. Tämä on kolmas lukemani Croftsin dekkari, ja jokaisessa syyllinen on ollut varsin yllättävä henkilö.

Juonen kannalta olennaisia henkilöitä ovat Ruthiin ihastunut Pierce Whymper leedsiläinen kirkkoarkkitehdin apuri, jolta löytyy kahdenkymmenen punnan seteleitä, herra Roper, joka on kiristänyt nykyisin paikkakunnalla olevaa lääkäri Herbert Philpotia, syystä, että tämä olisi murhannut vaimonsa. Roper oli Ransomen mielisairaalassa hoitajana ja Philpot lääkärinä. Asiasta löytyy tunnustuskirje, mutta se on väärennetty, tulipalon aikoihin on kuollut (tai murhattu) myös maailmansodassa kaasua saanut hyönteistutkija herra Giles.

Frenchin tutkimukset ovat vuoroin järjestelmällistä kenttätyötä asioiden tarkastusta, henkilöiden kuulemista ja teorioiden rakennusta. Henkilön kuulemisessa French seuraa ilmeitä ja eleitä, joiden avulla hän päättelee puhuuko toinen totta. Syyllisen kohdalla hän ei kuitenkaan tajua tämän valehtelevan. Kassakaappi ja setelit tuovat erään läpimurron. French tutkii hiiltyneet paperit, ja tajuaa, että ne ovat sanomalehteä. Jos setelit olisivat olleet sanomalehtien sisällä, olisi pitänyt olla myös setelipaperin jäämiä, toisekseen sanomalehdet olivat varsin tuoreita, kolmanneksi vastaavat muut kassakaapit olivat kestäneet tulipalon. Koska osan setelien sarjanumerot olivat selvät, voidaan niiden ilmestymistä seurata. Kun loppuvaiheessa dekkaria syyllinen hankkii käteistä ostamalla seteleillä kihlasormuksia, mutta heittäen sormukset Thamesiin. Näin hän saa itselleen vaihtorahoina noin 18 puntaa. Kultasepän liikkeistä hänestä saadaan tärkeä tuntomerkki, joka edesauttaa rikollisen pidätystä. Samaa järjestelmällisyyttä French noudattaa ruumiiden tunnistamisessa, ja eräs hauta avataan, ja nummella tehdään kaivauksia erään saven palan vuoksi.

Tässä eletään 1920-luvun Yorkshiressä Croftsin tyyliin kuuluu, että kirjeillä hoidetaan asioita, osaamalla väärentää käsialoja voidaan suurtakin orkesteria liikuttaa. Lopulta kuitenkin konna jää kiinni, ja silloiseen tapaan rikollinen joutuu vastaamaan elämällään rikoksista.
***
Tarkastaja French ratkoo useampaa murhaa täällä. Murhia on myös Wight-saarella, Punainen sirppi askarruttaa täällä. French tutkii myös murhia dekkarissa nimeltä Salaperäinen laatikko sekä S/S Jane Vosperin haaksirikko ja  Poliisi ei hellitä

4 kommenttia:

  1. Voi, nuo vanhat Riksin sarjan kirjat ovat ihania! Tästä kirjasta en osaa sanoa mitään, mutta vaalin aarteinani muutamaa mökkihyllystä löytynyttä samassa sarjassa julkaistua viihdekirjaa. Sarjan sisältö lienee vaihtelevaa, mutta olen ihastunut noihin kansiin - hurmaava typografia, piirroskuvitus ja vielä tuo hauska "hintalappu".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Itse olen ostanut näitä osittain hienon kannen vuoksi, mutta tämä oli muutenkin minusta kiinnostava dekkari.

      Poista
  2. Jännänoloinen kansikuva. Ilme miehellä on paljonpuhuva.
    Kuulostaa mielenkiintoiselta tarinalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Kansikuvassa taitaa olla itse pääkonna rahanvaihtopuuhissa?

      Poista