lauantai 6. elokuuta 2011

Morgan Kane ja RemoKirjasarja, jota Häräntappoaseen tv-versiossa Allu lukee, on Morgan Kane

Morgan Kane, joita on ilmestynyt 81 albumia on norjalaisen Kjell Hallbingin salanimellä Louis Masterson kirjoittama. Aluksi Morgan Kane oli Texasissa poliisi, mutta palkataan liittovaltion sheriffiksi. Joka albumissa olevan tiivistelmän mukaan Morgan Kane on syntynyt 1855, eli albumeissa eletään aikaa 1800-luvun loppupuolelta ja lopussa vuosisadan vaihdetta. Hevosella mennään ja revolverilla ammutaan. Morgan Kanet oli ammattitaidolla kirjoitettu, koko oli A5 ja sivuja oli noin 130. 
Olen lukenut pikkupoikana koko sarjan, ja Morgan Kane oli ensin Texasin ratsupoliisissa, mutta vaihtoi liittovaltion sheriffiksi. Morgan Kane oli varsin hyvä sheriffi, ja tehokas, mutta ei ole sinut itsensä kanssa. Morgan Kane on nopea ampumaan, sinnikäs, mutta yksinäinen, ja alkoholisti, ja uhkapeluri.  Kane on hyvä korttipelissä. Hän hioo sormenpäänsä kvartsihiekalla, jotta aistisi merkityt kortit. Kanella on tähden muotoinen arpi kädessä ja nahkatuppi kahdessa sormessa. Joka albumissa naisiin on kontakteja. Kane menee naimisiin ja on uskollinen, mutta avioliitto Lindan kanssa päättyy traagisesti, Lindan murhaan, jonka Kane kostaa. Kane jatkoi sen jälkeen sheriffin töitä, mutta ajautui lopulta Pinkertonin etsiväksi. Kane luisuu alaspäin sarjan kuluessa, mutta loppualbumeissa on myös Kanen nuoruutta. Lennätinlinjojen keksiminen lyhentää välimatkoja, ja tekee Kanen tapaiset miehet tarpeettomiksi.
Kuvan albumissa Kane paljastaa junanryöstäjät. Kyse on tarkkuusampujasta. Nainen on usein syötti niin tässäkin. Kane on heikkona naisiiin. Nainen joskus tai useinkin kuten tässä vaihtaa puolta ja he sitovat naisen junan etuosaan, jota naista Kane lähtee pelastamaan ja pelastaakin.


Olen lukenut myös muutamia Remo -albumeja, joita lienee kirjoitettu 1970-luvulla. Remossa on länsimaisen systeemin piiloarvostelua tiiviissä paketissa.

Remo Williams on amerikkalainen poliisi, hänen kuolema lastetaan ja palkataan erittäin salaisen poliisin CURE:n palveluun samalla hän joutuu Sinanjun mestarin 80-vuotiaan Chiunin oppipojaksi. Salaista poliisia tarvitaan, koska demokratia on mennyt ”liian pitkälle” suojellessaan rikollisia poliiseilta. Poliisin salainen haara on perustettu 1960-luvulla. Tehtävät tulee ylhäältä. Tehtävät välittää Smith, jota Chiun sanoo keisariksi, sillä Sinanju, joka on Koreassa, palvelee aina keisareita. Virallisesti mitään järjestöä ei ole olemassa. Smithillä on jo tuolloin tietokone, josta tulee mielenkiintoista dataa. Jokainen voi pohtia onko ollut olemassa tai onko olemassa tietokoneita, joissa on dataa, tai nykyään tietoja internetistä tai internet-käyttäytymisestä.

Toinen Remo-kirjasarjan taso arvostelee itämaisia taistelu- ja mietiskelylajeja ja amerikkalaista saippuaoopperan onttoutta, mutta houkuttelevuutta. Chiun on ihastunut saippuaopperoihin. Ihanteena esitetään yhteiskunta, jossa rikolliset saadaan kiinni ja tuomituksi. Remo ottaa juuri kiinni terroristeja ja sellaisia henkilöitä, jotka suunnittelevat terroritekoja.

Sinanju ei käytä aseita, koska taitaa Sinanjun opit, tästä lienee tehty filmikin, Remo aseeton ja vaarallinen. Remo kiipeää Vapauden patsaassa, hän väistelee luoteja. Mestarillisista taidoista huolimatta joka kirja-jaksossa on joku heikkous, jota konnat käyttävät hyväksi. Remo syö lähinnä riisiä ja joskus ankkaa.

Chiun opettaa Remoa, koska se on hänen mielestään ennalta määrätty. Hänen aiempi oppilas Nuihc on kääntynyt pahaksi ja eräässä albumissa he joutuvat kamppailemaan tätä pahista vastaan.

Albumit ovat kirjavia, ja eräs parhaista on se, joka kertoo USA:n julkisista kouluista, missä oppilaat kuittaavat suoritukset mitään tekemättä, ja opettajat eivät uskalla opettaa, ja kasvatustieteen tohtorit selittävät kaiken parhain päin.

Albumin kannessa näkyy korealainen Chiun, joka on varmaankin noin 80-vuotias, sekä tummahiuksinen amerikkalainen Remo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti