sunnuntai 11. elokuuta 2024

Winston Groom: Forrest Gump kunnian mies

 


Winston Groom: Forres Gump kunnian mies, alkuteos Forrest Gump 1986, suomentanut Erkki Jukarinen, WSOY 1995. Sivumäärä 244.

Forrest Gump on tunnetumpi elokuvana, joka ilmestyi 1994  ja sai kuusi Oscaria. Vähälahjaista ja sympaattista Forrest Gumpia esitti Tom Hanks, joka sai osastaan miespääosan Oscarin, Tom Hanks on myös kirjan kansikuvassa. Oscareita tuli filmille kaikkiaan kuusi, myös Best adapted screenplay eli sovitettu käsikirjoitus, jonka teki Eric R. Roth (s. 1945), jolla on 7 ehdokkuutta ja ainoa voitto Forrest Gumpista. Elokuvan käsikirjoituksen pohjana siis tämä Winston Groomin romaani. Romaanista on muutettu filmin paljon, pääosa tapahtumista on otettu pois ja korvattu muilla. Henkilöiden nimet Forrest Gump, Jenny, Dan ja  Bubba on säilytetty, mutta heidän tarinansa on kirjassa kovin toisenlaisia. Hesari luonnehti aikanaan (1994)  filmiä konservatiiviseksi saduksi. Filmiä on siloiteltu ja sokeroitu kirjasta ja se on sentimentaalinen.

Kirjan juonesta ja kirjasta tarkemmin
Forrest Gump on romaanin minäkertoja ja se näkyy "kankeana ja yksinkertaisena" kielenä. "Jotain kolme päivää myöhemmin ne tuli ja otti minun pois sieltä pöpikoulusta. Minun äiti oli siellä mukana, ..." s. 13.

Kirjasta on melko suoraan poimittu filmiin amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen, Vietnamin sota ja katkarapujen pyydystäminen, joskin Forrest Gump "viljelee katkarapuja" lammikoissa.. Kirja on kuitenkin vain kehikko elokuvalle, sillä tarina loppuu hyvin erilaiseen asemaan. Kirja ei ole niin filosofinen eikä sentimentaalinen kuin filmi vaan sisältää karkeaa ja osin rasistista kieltä, jolla on kuitenkin tarkoituksensa, sillä kuvatut tapahtumat ovat pohjimmiltaan rasistisia. Kirjassa on  kritiikkiä, koulujärjestelmästä, yliopistoista Vietnamin sodasta,  joista suurin osa on poistettu elokuvasta. Kirjassa Forrest  Gump on iso romuluinen mies, ja Jenny Curran  suhteellisen kunnollinen, tai hänen perheeseensä ei liity mitään ongelmaa. Kirjassa esiintyy filmistä "tutut" luutnantti Dan, ja Bubba, mutta kirjassa on lisäksi oranki Sue.

Forrest Gump kertoo siis elämäntarinasa, hän syntyi yksinhuoltajaäidille, ja hänen älykkyysosamääränsä oli melkein 70, ja hänet luokitellaan idiootiksi, mutta aloittaa tavallisessa koulussa kiusattuna, ainoa ystävä on Jenny Curran. Forrest Gump siirretään erityiskouluun, jossa on aikamoinen meno. Koska Forrest Gump on vahva ja hyvä juoksemaan, hänet pestataan collegeen pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa, ja hän etenee yliopistoon, missä on myös Bubba, koska pelaa amerikkalaista jalkapalloa. Forrestin avulla joukkueet menestyvät, mutta Forrest Gump potkitaan huonon koulumenestyksen vuoksi pois. Yliopistossa hän menestyy vain fysiikassa. Gump on itse asiassa matematiikkanero. Koska yliopisto-opinnot päättyivät, Forrest joutuu kutsuntojen kautta armeijaan ja sotimaan Vietnamiin. Bubba, joka myös pelaa amerikkalaista jalkapalloa yliopiston joukkueessa potkitaan pois, kun hän loukkaa jalkansa. Jalka estää yliopisto-opinnot, muttei passitusta Vietnamiin, jossa Bubba saa surmansa. Bubba on puhunut paljon katkaravuista. Forrest Gump saa sankaruusmitalin, kun pelastaa tukun miehiä, mutta loukkaantuu takalistoon, ja joutuu sairaalaan, jossa tapaa jalattoman ja palaneen luutnantti Danin. Forrest Gump alkaa pelata sairaalassa pingistä ja päätyy amerikkalaisvaltuuskunnan kanssa Kiinaan, missä pelastaa Maon hukkumasta. Forrest Gump kunnostautuu lisäksi huuliharpun soittajana, shakin pelaajana ja kädenväännössä. Matemaattisten taitojen takia Forrest pestataan Nasaan, ja hän lähtee naismajurin ja oranki Suen kanssa avaruuteen. Lasku epäonnistuu ja trio joutuu Uuteen- Guineaan, missä joutuvat ihmissyöjien vangiksi. Kaikesta aina selvitään, mutta Forrest Gumpille tulee aina uusia esteitä.

Jenny Curran on kirjassa tärkeämpi kuin Forrestin äiti, joka esiintyy vain vähän. Forrest Gump tutustuu Jenny Curraniin mennessään kouluun. Tuttavuus jää lyhyeksi, kun Forrest laitetaan erityiskoululuun. He tapaavat lyhyesti Collegessa, ja yliopistolla. Vietnamin komennuksen jälkeen Forrest Gump liittyy Jennyn yhtyeeseen huuliharpun soittajana ja myöhemmin Forrest Gumpin hankkiessa elantonsa ensin kädenvääntäjänä ja showpainissa, Jenny pyörii mukana, mutta häipyy. Myöhemmin hän paljastaa Forrest Gumpille saanensa tämän lapsen, mutta on avioitunut. Forrest Gumpin äidin talo palaa ja äiti päätyy köyhäintaloon. Forrest hakee äitinsä pois ja antaa tälle tuotot katkarapubisneksestä kuten lapselleenkin.

Forrestin tie vie moneen suuntaan Hollywoodin, missä tapaa Raquel Welchin ja osallistuu shakkikilpailuihin, ja saa katkaravun viljelystä  tuottavan elannon. Media on pahansuopa ja käynnistää lokakampanjan. Forrest Gump jättää katkarapubisneksen muiden pyöritettäväksi ja vaihtaa maisemia New Orleansiin, jossa toimii katusoittajana ja asuu yhdessä orankinsa Suen ja ja kapteeni Danin kanssa ja pohtii elämäänsä. 

Kirjaan tuli jatko-osa vuonna 1995, jossa Forrest Gumpin hahmoa oli muutettu enemmän filmin mukaisesti. Filmiin ei tullut (suunniteltua?) jatko-osaa.

*****
Winston Groom (1943-2020) yhdysvaltalainen kirjailija, joka oli myös Vietnamin sodassa, syntyi Washingtonissa ja varttui Alabamassa.

5 kommenttia:

  1. Kiinnostava teos. Elokuva on tullut katsottua muutaman kerran. Jännä juttu, että älykkyys on mitattu noin pieleen matematiikkanerolta. Mitenhän Einsteinin älykkyys olisi saatu mitattua? Hän oli nero, mutta hänellä oli lapsena kielellisiä ongelmia, sosiaalisia ongelmia, raivonpuuskia ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdysvaltalaiset ovat "innostuneita" tämä älykkyysosamäärän kanssa. Itse en ole käynyt ÄO-testeissä, on parempi kuin ei tiedä, mikä se on.

      Poista
    2. Engl.kielisissä maissa ÄO testit ovat tärkeitä. Niiden avulla siirretään eri luokka-asteilta toiselle. Sitten on ne raharikkaat, jotka siirretään suvun/firmojen rahojen avulla koulusta toiseen. Mitään ei tarvitse oppia ja silti on pressan vaaleissa mukana.

      Poista
  2. Kerrassaan mielenkiintoinen ja monipuolinen teos, jota "konservatiivinen satu" kuvaa hyvin.
    Siitä tehty elokuva on Oscarinsa ansainnut, ja se kestää useammankin katsomiskerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, elokuva tuli juuri eilen (12.8.2024) TV:stä, katsoin sitä osan aikaa.

      Poista