sunnuntai 25. elokuuta 2024

Rex Stout: Murha makuuhuoneessa

 

Rex Stout: Murha makuuhuoneessa, alkuteos Death of a Doxy, 1966, suomentaja Hilkka Pekkanen,  Sapo 282, WSOY 1983, sivumäärä 218. Nero Wolfe #29.

Rex Stoutin Nero Wolfe sarjan 29:s dekkari Murha makuuhuoneessa alkaa ruumiin löytymisestä:
Nero Wolfen apuri Archie Goodwin  on Orrie Catherin pyynnöstä katsastamassa Isabell Kerrin asuntoa, mutta löytää naisen makuuhuoneesta kuolleena, häntä on isketty tuhkakupilla päähän. Archie Goodwin ilmoittaa asiasta Orrielle. Sitten ruumiin "löytää" vainajan sisar Stella Fleming, joka on matematiikan opettaja Barry Flemingin vaimo. Murha pääsee Timesin etusivulle ja Orrie Cather pidätetään.

Nero Wolfe päättää etsiä murhaajan ja aloittaa tutkimukset. Nathaniel Parker, Wolfen lakimies, puolustaa Orrieta. Nero Wolfe puskee monivaiheiset tutkimukset maaliin, ja Orrie pääsee vapaaksi.

Rex Stoutin Murha makuuhuoneessa  on laadukas Nero Wolfe dekkari.

Pidempi oppimäärä
Orrie Cather on ulkonäöstään tarkka etsivä, joka tekee usein töitä Nero Wolfelle yhdessä Saul Panzerin ja Fred Durkinin kanssa. Nero Wolfe kutsuukin kaksikon Panzer-Durkin paikalle tekemään kenttätöitä yhdessä Archie Goodwinin kanssa. Saul Panzer on hyvä  ja terävä etsivä, pituutta on 170 cm ja painoa 60 kg, hänellä on iso nenä ja ruosteenvärinen tukka. Yleensä Saulille maksetaan 10 dollaria tunti, mutta tämän Saul on luvannut tehdä  ilmaiseksi. Saul uskoo Orrien viattomuuteen.
Fred Durkin on 178 cm pitkä, ja painaa 80 kg, hän on kalju ja roteva. Fredillä on vaimo ja neljä lasta ja saa Wolfelta 8 taalaa tunnilta. Orriekin saa vapaana ollessaan 8 dollaria tunnilta, mutta Nero Wolfe rankkaa Saulin ja Fredin paremmiksi kuin Orrie, jota kohtaan ei tunne kiintymystä, mutta Orrie on ollut pitkään töissä ja Wolfen oman arvon tunne pakottaa hänet tutkimaan tapausta. Orrie ymmärtää tämän.  "hänen on pakko vaikka minä olen vain minä, enhän minä ole hänen Archie Goodwininsä".

Nero Wolfe kuulee ensin Archie Goodwiniä, joka tietää Orrien suunnitelleen häitä lentoemäntä Jill Hardyn kanssa. Entinen revyy-tyttö Isabel Kerr halusi myös naimisiin Orrien kanssa ja väitti odottavansa Orrien lasta. Isabelin ystävä on revyy-tyttö Julie Jaquette. Isabelin elatuksen maksoi joku mies. Kuka?  Isabel Kerriä on tapaillut myös Federal Holding Corporationin pääjohtaja Avery Ballou, joka esiintyy myös dekkarissa Isätön tyttö. Avery Balloun vaimo on irlanninsusikoiria kasvattava paljon rahaa perinyt Minerva tai lyhyemmin Minna. Avery Ballou väittää, että häntä on kiristetty, eikä edelleenkään halua, että suhde Kerriin paljastuu. Hän tarjoaa rahaa Wolfelle vaikenemisesta, mutta Wolfe kieltäytyy.

Orrie pysyy vangittuna, sillä poliisin mukaan Kerrin päiväkirjassa on raskauttavia merkintöjä. Orrien kihlattu Pan Amin lentoemäntä Jill Hardy suostuu tulemaan Wolfen asuntoon kuultavaksi, hän tarrautuu Goodwiniin ja luikkii piiloon, kun poliisi saapastelee asuntoon. Stella Fleming vaikuttaa epätasapainoiselta, hän kynsii suuttuessaan, Archie saa osansa naisen raivosta. Stellan mies opettaa matematiikkaa Henry Hudson collegessa. Tutkimukset jauhavat eteenpäin. Kuultaessa perhelääkäri
Theodore Gammia lääkäri haukkuu Nero Wolfea "olette kammottavan ylipainoinen", Nero Wolfe kuittaa 35-40 kg ja kyllä kuolema kaiken korjaa. Ballou epäilee Catheria kiristäjäksi, jonka nimi viittaa filosofi Thales Miletolaiseen. 

Nero Wolfe  näkee valheiden läpi totuuden ja kätilöi ratkaisun, jossa totuus murhasta paljastuu, mutta Avery Balloun salaisuus säilyy, josta porho on kiitollinen.

Archie Goodwin on baseball-seura New York Metsin kannattaja. Tämä seikkailu tapahtuu alkuvuonna 1966. Archie pohtii kahta pelaajaa Willey Mays'ia ja Sandy Koufaxia, kumpikaan ei pelannut tuolloin Metsissä. Pelaajista Willie Mays (s. 1931) pelasi 1966 San Francisco Giantsissa lyöden 505 juoksua. Mays pelasi Metsissä  myhemmin eli vuonna 1972 ja oli valmentajana 1973-1979. Sandy Koufax (s. 1935), joka on syntynyt New Yorkissa, mutta pelasi kuitenkin Los Angeles Dodgersissa.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

4 kommenttia:

  1. Hurja luku-urakka 🧡 📚
    Mukavaa torstaita.

    VastaaPoista
  2. Irlannin susikoira on mielenkiintoinen yksityiskohta yksi sellainen on ollut itsellä, ja se on melkoinen veijari:)

    Rex Stoutin tuotanto on postaustesi myötä tullut entistä tutummaksi, joten kiitos pitkäjänteisyydestä ja hyvistä avauksistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koirat ovat mukavia. Olen iloinen, että lähdin näin isoon luku-urakkaan laatu on pysynyt korkeana.

      Poista